Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!


Tuesday, 28 February 2012


Alhamdulillah, the results of our brownies are well worth the's so much satisfying and rewarding...thanks to Naz Rinn Chan for this marvelous recipe..:))

Before baking
Before baking
Fresh from oven 
Customers' Order

Marble Cheese Brownies


250 gm butter
1 cup cocoa
½ cup evaporated milk
1½ cup sugar
3 grade B eggs
1½ cup superfine flour
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp vanilla essence

Cheese Topping

250 gm cream cheese
¾ cup sugar
1 grade B egg


For Brownies
1.    Put butter in double boiler until melted.  Pour cocoa and stir well.
2.    Whisked sugar and eggs until well mixed.  Pour the mixture into cocoa mix, stir it until well mix.
3.    Put evaporated milk and mix well. Add superfine flour and vanilla essence.
4.    Pour the mixture into baking pan and bake it.
5.    Separate 1½ tsp for pattern design.

For cheese
1.    Whisked cream cheese and sugar.  Add egg.
2.    Lay on top baked brownies.
3.    Design the pattern with separated mixture. Bake again.

Marble Cheese Brownies


250 gm mentega
1 cawan koko
½ cawan susu sejat
1½ cawan gula
3 biji telur gred B
1½ cawan tepung halus
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Topping Keju

250 gm krim keju
¾ cawan gula
1 gred B telur


Untuk Brownies
1.    Letakkan mentega dalam bekas untuk double boiler sehingga cair. Tuangkan koko dan kacau rata.
2.    Putar gula dan telur sehingga sebati.  Tuangkan campuran ke dalam campuran koko, kacau hingga sebati.
3.    Masukkan susu cair dan gaul rata. Tambah tepung yang halus dan esen vanila.
4.    Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar.
5.    Asingkan 1½ sudu kecil untuk reka bentuk corak.

Untuk Keju
1.    Putar keju krim dan gula. Masukkan telur.
2.    Tuangkan dan ratakan ke atas brownies yang telah dibakar.
3.    Merekabentuk corak dengan campuran yang diasingkan. Bakar lagi.

Monday, 27 February 2012


Taucu* Fried Chicken
*Taucu – fermented soy beans


1 chicken cut small
2 large onion - blended
2 cloves garlic, white - blended
5 mm ginger - blended
¼ teaspoon fennel powder
¼ teaspoon cumin powder
¼ teaspoon coriander powder
¼ teaspoon black pepper - coarse grind
2 teaspoons chili powder – coarse blended 
3 table spoon taucu – blended
A slice of lemon
Sugar / honey
Cooking oil - fry
olive Oil

Bottom of Form

1.    Clean the chicken and marinate for 30 minutes or more with all blended ingredients, fennel seeds, cumin, coriander, black pepper, chili powder, curry powder, curry leaves and sprinkled with olive oil. Put salt, sugar/honey and lemon to taste. (Less salt because taucu also salty)
2.    Dip marinated chicken in taucu paste.
3.    Heat wok and add oil for deep frying.
4.    Once hot, add marinated chicken and fry for about 10 minutes over low fire.  Turn the chicken until golden.
Remove chicken from wok when turn golden and ready to serve.

Ayam Goreng Taucu


1 ekor ayam dipotong kecil
2 ulas bawang besar – dikisar
2 ulas bawang puteh – dikisar
5 mm halia – dikisar
¼ sudu the serbuk jintan manis
¼ sudu teh serbuk jintan putih
¼ sudu teh serbuk ketumbar
¼ sudu teh lada hitam - dikisar kasar
2 sudu teh serbuk cili - dikisar kasar
3 sudu besar taucu - dikisar
Sepotong lemon
Minyak masak – menggoreng
MInyak zaiton


1.    Bersihkan ayam dan diperap selama 30 minit atau lebih dengan semua bahan dikisar,  jintan manis, jintan putih, ketumbar lada hitam, serbuk cili dan direnjis minyak zaiton.  Garam, gula/madu dan lemon secukup rasa. (Kurangkan garam kerana taucu juga masin)
2.    Gaulkan  ayam dengan taucu yang dikisar keseluruh bahagian potongan ayam.
3.    Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menggoreng.
4.    Setelah panas masukkan ayam yang telah diperap dan digoreng selama lebih kurang 10 minit dengan api kecil.  Terbalikan ayam sehingga garing.
5.    Angkat ayam setelah garing dan siap untuk dihidang.

Saturday, 25 February 2012


This is our version of Choco Almond-Raisin cookies. We love to use half portion of butter and half portion of vegetable fats in all our cookies...that's the secret for a yummy, crunchy & delicious cookies!
Our theory is that, cookies can be good for everyone!...we normally, as much as possible reduce the amount of sugar in our cookies to make them healthy to eat, besides the ingredients such as, cereals, raisins & almonds which make them taste more delicious and truly a favorite cookies ever for kids & adults...     

Choco Almond-Raisin Cookies


1 ½ cup flour
½ cup corn flour
1 tsp baking powder
½ cup cocoa
2 tsp chocolate emulco
1 cup brown sugar
1 cup chocolate chips
1 cup raisin
1 cup almonds slice
1 cup oats
1 egg
125 gm butter
125 gm vegetable shortening
1 tsp vanilla essence


1.    Mix butter, vegetable shortening and brown sugar until smooth. Stir in vanilla essence & chocolate emulco.
2.    Add egg, stir in flour, cocoa, chocolate chips, almonds and oats.
3.    Drop by spoonful onto a baking pans and press raisin on top of cookies.
4.    Bake in preheated oven at 175 deg Celsius for 10 to 15 minutes. 

-  *If dough became soft please add corn flour accordingly. 

"Choco Almond-Raisin Cookies"


1 ½ cawan tepung
½ cawan tepung jagung
1 sudu kecil serbuk penaik
½ cawan koko
2 sudu kecil coklat emulco
1 cawan gula perang
1 cawan cip coklat
1 cawan kismis
1 cawan badam hiris
1 cawan oat
1 biji telur
125 gm mentega
125 gm lelemak sayuran
1 sudu kecil esen vanilla


1.    Campurkan mentega, lelemak sayuran, dan gula perang sehingga sebati. Masukkan esen vanila & coklat emulco.
2.    Masukkan telur dan kacau dalam campuran tepung, koko,cip coklat, badam dan oat.
3.    Sudukan campuran ke atas dulang dan tekan kismis di atas cookies.
4.    Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 175 darjah Celsius selama 10 hingga 15 minit.

- *jika adunan menjadi lembut sila tambah tepung jagung secukupnya.

Thursday, 23 February 2012


Fried Spaghetti with Black Pepper                             


500 gm spaghetti
Pepper paste (ground black pepper, onion, chili and ginger and add olive oil)
1 onion diced
3 garlic rough cut
2 teaspoons chili flakes
2 sticks of chicken sausage cut 10 mm length
200 gm of chicken meat
200 gm of beef
100 gm cauliflower
100 gm of broccoli
¼ of diced capsicum
5 cm carrot cut finely
1 tomato cut wedges
5 slices of mushrooms (optional)
2 tablespoons coarse ground black pepper
100 gm formaggio cheese (to spread after serving)
Olive oil


1.    Boil the spaghetti. Once soft, drain and set aside. To avoid the spaghetti sticks together, mix it with olive oil.
2.    Heat pan and add olive oil. Sauté onions, garlic and chili flakes. Cook until golden.
3.    Put pepper paste, stir until smooth. Add the chicken and beef. Let it cook and mix well. Put coarse black pepper and salt, stirring until well blended.
4.    Put all the vegetables and stir. After all has been smooth, pour the mixture and sauce over boiled spaghetti. Stir it evenly. Serve with sprinkle formaggio cheese as a garnish.

Spaghetti Goreng Berlada Hitam


500 gm spaghetti
Pes lada hitam (yang dikisar bersama bawang besar, cili dan halia) 
1 biji bawang dipotong dadu
3 bawang putih dipotong kasar
2 sudu kepingan cili kisar (chili flakes)
2 batang sosej ayam dipotong 10 mm
200 gm daging ayam
200 gm daging lembu
100 gm bunga kobis (cauliflower)
100 gm broccoli
1/4 bahagian lada bengala
5 cm lobal merah dipotong rampai
5 keping cendawan (optional)
2 sudu serbuk kasar lada hitam
100 gm formaggio cheese (untuk ditabur selepas dihidang)
Minyak zaiton

  1. Rebuskan spaghetti sehingga lembut.  Tos dan ketepikan.  Untuk mengelak daripada spaghetti melekat gaul dengan minyak zaiton.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun. Tumiskan bawang, bawang putih dan kepingan cili kisar.  Biarkan sehingga keemasan.
  3. Masukkan pes lada hitam, kacau sehingga sebati.  Masukkan isi ayam dan daging.  Biarkan sehingga sebati dan masak.
  4. Masukkan semua sayuran dengan dan kacau. Setelah semua telah sebati, tuangkan campuran dan kuah ke atas spaghetti yang telah direbus.  Gaulkan supaya sekata.  Dan hidangkan dengan menabur formaggio cheese sebagai hiasan. 

Tuesday, 21 February 2012


Fish Curry


1 kg snapper fish (taken half up to the head)
100 gm of fish curry powder
1 large garlic clove blended
2 cloves garlic blended
1 cm ginger – blended
3 tbsp chili paste
1 stalk curry leaves
8 stems of ladyfinger
2 pieces of round brinjals (quartered)
2 tomatoes (quartered)
Tamarind extracted with 3 cups water
5 tablespoons of palm oil milk
Olive oil


1.    Wash the fish that have been cut and put the blended ingredients and curry powder.  Marinade for 15 to 30 minutes.
2.    Hot pot and add olive oil. Sauté ground ingredients until fragrant.
3.    Put the chili paste, powder, fennel seeds, cumin, coriander and curry leaves. Stir until well blended.
4.    When turn golden, add the extracted tamarind water into the mix. Mix thoroughly and boil.
5.    Add the marinated fish and brinjals. Add salt and sugar to taste. Let it boil. Pour palm oil milk.
6.    Put the ladyfinger and tomatoes and simmer for a while.
7.    Turn off the heat and ready to be served.

Kari Ikan


1 kg ikan jenahak (diambil separuh sehingga ke kepala)
100 gm serbuk kari ikan
1 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
3 sudu besar cili kisar 
1 tangkai daun kari 
8 batang bendi
2 biji terung bulat (dibelah empat)
2 biji tomato (dibelah empat)
2 sudu besar air asam jawa
5 sudu besar santan sawit 
3 cawan air 
Minyak zaiton 


1.    Cuci ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan bahan kisar dan sedikit rempah kari.  Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2.    Panas periuk dan masukkan minyak zaiton.  Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
3.    Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar dan daun kari.  Kacau sehingga sebati.
4.    Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran.  Kacau sehingga sebati dan mendidih. 
5.    Masukkan isi ikan yang diperap dan terung. Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan sehingga mendidih. Masukkan santan sawit.
6.    Masukkan bendi dan tomato dan biarkan mendidih seketika.
7.    Matikan api dan siap untuk dihidang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...