Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 31 July 2012

SAMBAL ASAM TELOR KENTANG / EGGS-POTATOES WITH HOT SOUR SAUCE




Egg-Potato with Hot Sour Sauces

Materials

3 fried eggs sunny-side-
2 potatoes sliced thinly
1 onion cut round
2 cloves garlic minced
1 cm ginger minced
4 tablespoon chili paste
3 tablespoons tamarind juice
Olive oil

Methods

1.    Fry eggs sunny-side, cut into small parts and put aside.
2.    Fry sliced potatoes and set aside.
3.    Heat olive oil in a wok and stir-fry minced ingredients.
4.    Once fragrant, stir cut round onions until wilted.
5.    Sauté chili paste until it turn golden yellow and fragrant.
6.    Pour in tamarind juice and stir until boiling.
7.    Once all well mixed add the egg and potatoes.
8.    Stir until all is well mixed and ready to be served.

Sambal Asam Telor Kentang

Bahan-bahan

3 biji telor digoreng mata kerbau
2 biji kentang dipotong nipis
1 bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih diracik
1 cm halia diracik
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar air asam jawa
Minyak zaiton.

Langkah-langkah

1.    Telor digoreng mata kerbau, dipotong kecil dan diasingkan.
2.    Kentang digoreng dan diasingkan.
3.    Panaskan minyak zaiton dalam kuali dan tumiskan bahan diracik.
4.    Setelah naik bau masukkan bawang dipotong bulat sehingga layu.
5.    Tumiskan cili kisar sehingga garing dan wangi.
6.    Masukkan air asam jawa dan kacau sehingga mendidih.
7.    Setelah semua sebati masukan telor dan kentang yang diasingkan.
8.    Kacau sehingga semuanya sebati dan siap untuk dihidang.

Sunday, 29 July 2012

MENU BERBUKA HARI KE-9 BERPUASA / 9th DAY IFTAR MENU

 SET NASI BARYANI / BARYANI RICE SET
 LAUK BARYANI DAGING / BEEF BARYANI DISH
AYAM GORENG BEREMPAH DAN KUAH MERAH / SPICY FRIED CHICKEN WITH HOT TOMATO SAUCE
NASI BARYANI / BARYANI RICE

9th DAY BREAKING FAST (IFTAR) MENU

1.    Baryani Rice

MENU BERBUKA HARI KE-9 BERPUASA

1.    Nasi Baryani
                                                      

Saturday, 28 July 2012

BUBUR LAMBUK BEREMPAH / SPICY LAMBUK PORRIDGE





Spicy Lambuk Porridge

Ingredients

300 grams of rice (2 cups) washed and tossed
6-7 cups water (depending on the type of rice)
2 onions - blended
5 shallots - blended
4 cloves garlic - blended
4 cm ginger - blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
2 table spoon spicy soup powder
1 teaspoon fennel seeds powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon coriander powder
1 teaspoon nutmeg powder
1 teaspoon black pepper powder (coarse)
75 grams of dried shrimp / anchovies
250 grams of meat cut small cubes
2 inch carrots cut cubed
1 stalk lemon grass, bruised
Basil leaves 
Pandan leaves
Coconut milk from 1 coconut
Olive oil
Parsley leaves - for garnishing
Spring onion - for garnish
Fried onions - for garnish
Salt
Sugar

Methods

1.    Wash and toss rice.
2.    Heat the olive oil and sauté stir spices, blended ingredients, lemon grass and pandan leaves.
3.    Once fragrant, sprinkled spices powder and stirred until well mixed.
4.    Add water, dried shrimp, meat and simmer for a while, then add salt and sugar to taste.
5.    After boiling, add coconut milk, rice and stir until the rice fluffy. Continue to stir the porridge so it will not burn.
6.    After all the rice has become porridge add carrot and stir until all blended. If too thick, dilute it by adding water.
7.    Serve the porridge and garnish with fried onions, spring onion and parsley.

Bubur Lambuk Berempah

Bahan-bahan

300 gram beras (2 cawan) dicuci dan ditoskan
6-7 cawan air (bergantung kepada jenis beras)
2 biji bawang besar – dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
4 cm halia dikisar
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh serbuk lada hitam (kasar)
75 gram udang kering / ikan bilis
250 gram daging dipotong kiub kecil
2 inci lobak merah dipotong kiub
1 batang serai dititik
Daun selasih 
Daun pandan
Santan pekat dari 1 kelapa
Minyak zaiton
Daun sup – untuk hiasan
Daun bawang – untuk hiasan
Bawang goreng – untuk hiasan
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Basuh dan toskan beras.
2.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan rempah tumisan, bahan kisaran, serai dan daun pandan.
3.    Setelah berbau wangi, masukan rempah-rempah serbuk  dan dikacau sehingga sebati.
4.    Masukkan air, udang kering, daging dan biarkan mendidih seketika, kemudian perisakan dengan garam dan gula. 
5.    Setelah mendidih, masukkan santan, beras dan kacau sehingga beras kembang.  Teruskan mengacau agar bubur tidak menjadi hangit.
6.    Setelah semua beras telah menjadi bubur masukkan lobak merah dan kacau sehingga semua sebati.  Jika pekat cairkan dengan menambah air.
7.    Hidangkan bubur dengan dihias dengan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.

Friday, 27 July 2012

KORMA AYAM /CHICKEN KORMA



Chicken Korma

Ingredients

1 bird chicken (cut small)
3 potatoes (cut into four parts)
1 sachet of korma powder
Coconut milk from one coconut
2 onions (1 blended, 1 cut into four parts)
2 cloves garlic, blended
2 cm ginger, blended
1 tsp chili paste
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom seeds)
2 green chilies cut stems without a break
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil

Methods
  1. Heat the olive oil and stir spices and blended ingredients.
  2. Once fragrant add korma powder and stir until crisp.
  3. Put potatoes and mix until well blended.
  4. Add water and stir until boiling. Add salt, sugar and dates vinegar.
  5. Add round cut onion. 
  6. Add cut chicken and mix until well blended.
  7. Then add coconut milk and stir until boiling.
  8. Ready to be served.
Korma Ayam

Bahan-bahan

1 ekor ayam (dipotong kecil)
3 biji kentang (dibelah empat)
1 peket kecil serbuk korma
Santan dari sebiji kelapa
2 bawang besar (1 dikisar, 1 dipotong empat)
2 ulas bawang putih dikisar
2 cm halia dikisar
1 sudu cili kisar
Bahan tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga)
2 batang cili hijau dibelah tanpa putus
Garam
Gula
Cuka kurma
Minyak zaiton

Langkah-langkah
  1. Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bahan tumisan dan bahan kisaran.
  2. Setelah berbau wangi masukkan rempah korma dan kacau sehingga garing.
  3. Kentang dimasukkan dan digaul sehingga sebati.
  4. Masukkan air dan kacau sehingga mendidih. Masukkan garam, gula dan cuka kurma.
  5. Masukkan bawang yang dipotong bulat.
  6. Masukkan ayam yang dipotong dan gaul sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
  8. Siap untuk dihidang.

Wednesday, 25 July 2012

DAGING KAMBING BERSOS LADA HITAM / LAMB IN BLACK PEPPER SAUCE




Fried Lamb In Black Pepper Sauce

Ingredients

300 grams lamb, sliced
2 tablespoons turmeric powder
5 tablespoons black pepper sauce (pre-prepared)
2 large onions (1 cut round, 1 blended)
2 cloves garlic, blended
4 cm ginger (2 cm blended, 2 cm cut lengthwise)
1 stalk lemon grass, bruised
1 stick of red chilies cut lengthwise
Salt
Dates vinegar
Sugar
Olive oil
White sesame for garnishing

Methods

1.    Lamb marinated with turmeric powder and salt for 15 minutes.
2.    After the meat marinated, fried / grilled it until cooked and set aside.
3.    Heat the olive oil and stir-fry blended ingredients until fragrant.
4.    Put a bruised lemon grass, lengthwise cut ginger and chili and round cut onion cut.
5.    Pour black pepper sauce, dates vinegar and sugar. All mixed up well.
6.    After all well-mix, put fried lamb and stirred it until well-mix.
7.    Ready to be serve with rice.  Garnish it with white sesame.

Daging Kambing Goreng Bersos Lada Hitam

Bahan-bahan

300 gram daging kambing dipotong nipis
2 sudu besar kunyit serbuk
5 sudu besar sos lada hitam (telah disediakan terdahulu)
2 bawang besar ( 1 dipotong bulat, 1 biji dikisar)
2 ulas bawang putih dikisar
4 cm halia (2 cm dikisar, 2 cm dipotong memanjang)
1 batang serai dititik
1 batang cili merah dipotong memanjang
Garam
Cuka kurma
Gula
Minyak zaiton
Biji bijan putih untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Daging kambing diperap dengan serbuk kunyit dan garam selama 15 minit.
2.    Selepas itu daging yang diperap digoreng/dibakar sehingga masak dan diketepikan.
3.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bahan kisaran sehingga naik bau.  
4.    Masukkan serai yang dititik, halia dan cili yang dipotong memanjang dan bawang besar dipotong bulat.
5.    Masukkan sos lada hitam, cuka kurma dan gula. Semua digaul sehingga sebati.
6.    Setelah semua sebati masukkan daging yang telah digoreng dan dikacau.
7.    Sedia untuk dihidang.  Dihias dengan biji bijan putih.

Tuesday, 24 July 2012

TIRAMISU








Tiramisu
                   
Ingredients
                    
2 bags of Savoiardi / ladyfingers biscuits (12 nos each bag)
250 gram cream cheese
¾ cup castor sugar
135 gram plain / flavored yogurt (we used peach flavor)
1 cup of coffee
Cocoa powder/Milo

Methods

1.          Mix cream cheese, yogurt and sugar in a bowl using hand whisk until fluffy.
2.          Dip each ladyfinger in coffee and arrange it in the pan.
3.          Add half of the cheese mixture on top of sponge fingers.
4.          Sift cocoa powder on the cheese layer.
5.          Repeat the steps for 2nd layer.
6.          Let it set in the fridge for at least 6 hours.

Tiramisu

Bahan-bahan

2 bungkus biskut Savoiardi / biskut ladyfingers (12 jejari setiap bungkus)
250 gram cream cheese
¾ cawan gula kastor
135 gram yogurt kosong / berperisa (digunakan perisa pic)
1 cawan kopi
Serbuk koko / Milo

Langkah-langkah

1.          Campurkan cream cheese, yogurt dan gula dalam mangkuk dan dipukul sehingga kembang.
2.          Cicah biskut dalam kopi dan disusun dalam bekas Loyang.
3.          Tuangkan campuran keju ke atas biskut yang telah lembut.
4.          Taburkan serbuk koko di atas lapisan keju.
5.          Ulangi langkah untuk lapisan kedua.
6.          Masukkan ke dalam peti sejuk selama sekurang-kurang 6 jam untuk mengeras.

Monday, 23 July 2012

PAJERI NENAS / PINEAPPLE IN SPICY SAUCE



Pineapple in Spicy Sauce

Ingredients

2 slices pineapple cut a triangle
5 tablespoons curry powder mixed with water to form paste
2 tablespoons kerisek (toast coconut until dry and oily)
1 onion blended
2 cloves garlic, blended
1 cm ginger blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise, cardamom)
Coconut milk from one coconut
Tamarind
Olive oil
Salt
Sugar

Methods

1.    Sauté stir spices and blended ingredients with olive oil.
2.    Put curry paste and kerisek.
3.    Once fragrant and golden yellow, add in some water and let it boil.
4.    Put the chopped pineapple and stir it until well mix.
5.    Add the coconut milk, salt, sugar and stir until well blended.
6.    After boiling and tasted to taste, it is ready to be served.

Pajeri Nenas

Bahan-bahan

2 potongan nenas dipotong segitiga
5 sudu serbuk kari dicampur air menjadi pes
2 sudu kerisek
1 bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 cm halia dikisar
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Santan dari 1 biji kelapa
Asam keeping
Minyak zaiton
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Tumiskan rempah tumisan dan bahan kisaran dengan minyak zaiton.
2.    Masukkan pes rempah kari dan kerisek. 
3.    Setelah berbau wangi dan garing masukkan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
4.    Masukkan nenas yang telah dipotong dan biarkan sebati.
5.    Masukkan santan, garam, gula dan kacau sehingga sebati.
6.    Setelah mendidih dan secukup rasa, sedia untuk dihidang.

Sunday, 22 July 2012

MENU HARI PERTAMA BERBUKA PUASA 2012 / 2012 FIRST DAY IFTAR MENU


First Day Breaking Fast (Iftar) Menu

My first day breaking fast menu
             i.        Spicy fried chicken
           ii.        Pineapple in spicy sauce 
         iii.        Fried lamb in black pepper sauce 
          iv.        Plain hot-fried sauce
            v.        Kailan with salted fish  (replace water spinach with kailan in recipe)
    vi.   Spicy bone soup
With plain white rice and tropical punch drink.

Menu Hari Pertama Berbuka Puasa

Menu hari pertama berbuka puasa
             i.        Ayam goreng berempah
           ii.        Pajeri nenas 
         iii.        Daging kambing goreng bersama sos lada hitam
          iv.        Sambal tumis kosong
            v.        Kailan ikan masin (Gantikan kangkung dengan kailan dalam resipi)
    vi,   Sup tulang berempah
Bersama nasi putih dan air ‘tropical punch’.

Saturday, 21 July 2012

SAMBAL TUMIS UDANG HARIMAU / TIGER PRAWN IN STIR-FRY SAUCE



Tiger Prawn in Stir-fry sauce

Ingredients

15 stems dried chili – blend
500 grams tiger prawn
2 onions - blend
2 cloves garlic - blend
20 mm ginger - blend
1 tomato - blend
Tamarind
Salt
Sugar
Oil

Methods

1.    Sauté blended ingredients until fragrant and crisp.
2.    Add the tamarind juice, salt and sugar. Stir well until all ingredients blended.
3.    Add prawns and wait until it turn flame red.
4.    When the prawns turn flame red, sauce boil and become thick, eat it with steamed rice in coconut milk or saute coconut milk rice.

Sambal Tumis Udang Harimau

Bahan-bahan

15 batang cili kering – dikisar
500 gram udang harimau
2 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
20 mm halia – dikisar
1 biji tomato - dikisar
Asam jawa
Garam
Gula
Minyak

Langkah-langkah

1.    Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan cili kisar menjadi garing.
2.    Masukkan air asam jawa, garam dan gula.  Kacau hingga sebati.
3.    Masukkan udang harimau dan biarkan sehingga warna bertukar merah api.
4.    Setelah semuanya sebati, udang bertukar merah api dan sos menjadi pekat, boleh dimakan bersama nasi lemak kukus atau nasi lemak tumis.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...