Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 30 August 2012

BEBOLA DAGING KUKUS BUATAN SENDIRI / HOMEMADE STEAMED MEATBALL

 Campuran Sebelum Dikukus / Mixture Before Steaming
Campuran Selepas Dikukus / Mixture After Steaming
 Selepas Dikukus / After Steaming
Selepas Digoreng / After Frying
Untuk Simpanan / Frozen For Future Use
Untuk Simpanan / Frozen For Future Use
Steamed Meat Balls

Ingredients

400 grams of minced beef
2 large onions cut into cubes
3 cloves of garlic cut into cubes
2 cups bread crumbs
2 to 3 cups flour (separated slightly to clench round)
1 egg
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon mixed herbs 
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon coarse ground black pepper
Parsley
Water
Olive oil

Methods

1.    Minced meat mixed with all the ingredients and mix well.
2.    Steam the mixture to thicken it and meat be cooked.
3.    Steamed mixture then made into a ball shape.
4.    Meat ball then steam again to maintain round shape.
5.    Meat ball can be eaten straight away or even fried it.
6.    Can be eaten fresh with sauce or made soup to be eaten with noodles.

Bebola Daging Kukus

Bahan-bahan

400 gram daging kisar
2 ulas bawang besar dipotong kiub
3 ulas bawang putih dipotong kiub
2 cawan serbuk roti
2 - 3 cawan tepung gandum (asingkan sedikit untuk mengepal bulat)
1 biji telur
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh lada hitam dikisar kasar
Daun sup
Air
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Daging kisar dicampur dengan semua bahan-bahan dan digaul rata.
2.    Campuran dikukus untuk mengental dan daging menjadi masak.
3.    Campuran dikepal menjadi bentuk bebola.
4.    Bebola dikukus semula untuk mengekal bentuk.
5.    Bebola boleh terus dimakan atau pun digoreng.    
6.    Boleh dimakan terus bersama sos atau dibuat sup untuk dimakan bersama mee.

Tuesday, 28 August 2012

NUGGET AYAM BUATAN SENDIRI / HOMEMADE CHICKEN NUGGET




Homemade Chicken Nuggets

Ingredients

200 grams of chicken cut into small pieces
1 whole egg whisked
3 tablespoons flour (also can add bread crumb or crushed corn flakes) 
¼ teaspoon spice mix powder
¼ teaspoon nutmeg powder
½ teaspoon curry powder
½ teaspoon black pepper powder (coarse)
Salt

Oil for frying

Methods

1.    Whisk eggs in a bowl.
2.    Marinate chicken with salt, curry powder, and mix spices powder.
3.    In another container mix the flour, nutmeg powder, salt, black pepper and mix spice powder.
4.    Marinated chicken dipped into whisked egg.
5.    Dust chicken with a mixture of flour and spices.
6.    Stir fry the nuggets in a pan with hot oil. Turn it up until it become golden.
7.    Ready to be served.


Nuget Ayam Buatan Sendiri

Bahan-bahan

200 gram isi ayam dipotong kecil
1 biji telor ayam
3 sudu besar tepung gandum (boleh ditambah serbuk roti atau kepingan jagung yang dihancurkan)
¼ sudu teh serbuk rempah campuran
¼ sudu teh serbuk pala
½ sudu teh serbuk rempah kari
½ sudu teh serbuk kasar lada hitam

Garam
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Pukul telur dalam mangkuk.
2.    Ayam digaul bersama garam, rempah kari, dan serbuk rempah campuran.
3.    Dalam bekas lain campurkan tepung gandum, serbuk pala, garam, serbuk lada hitam dan rempah campuran.
4.    Ayam yang telah digaul bersama rempah ratus dicelup ke dalam telur yang telah dipukul.
5.    Gaulkan ayam yang dicelup telur dengan campuran tepung gandum dan rempah ratus.
6.    Gorengkan nugget tersebut dalam kuali dengan minyak panas.  Terbalikkan nugget sehingga menjadi kuning keemasan.
7.    Siap untuk dihidang.

Sunday, 26 August 2012

MENU RUMAH TERBUKA AIDUL FITRI 2012 / 2012 EID OPEN HOUSE MENU

  Menu Rumah Terbuka Aidul Fitri / Eid Open Hause Menu
 Kari Ikan / Fish Curry
 Ayam Goreng Berempah / Spicy Fried Chicken
  Masak Lemak Cili Padi Pucuk Ubi Tempoyak / Creamy Tapioca Shoot With Tempoyak
 Sambal Tumis Bilis Petai / Anchovy Hot Fry Sauce with Petai
 Sambal Tumis Udang / Prawn Hot Fry Sauce 
Ulam-ulaman / Salads
Sambal Belacan / Chili with Prawn Paste Sauce

 Kuih Raya / Eid Cookies
2012 Eid Open House Menu

My Eid open house for my family, my daughter’s friends, my son’s friend and neighbours was held on 25 August 2012. The menus that we prepared were kampung's menu which consists of

1.    Fish curry
3.  Anchovy with hot fry sauce and petai (In recipe, replace prawn with anchovy)
6.    Chili and prawn paste sauce (In recipe, replace fruit with lime juice and skin)
7.    Salads (ulam raja, kacang botol, timun. pegaga, tenggek burung)
8.    White rice

Menu Rumah Terbuka Aidul Fitri 2012

Rumah terbuka aidul fitri saya untuk saudara mara, kawan-kawan anak-anak dan jiran telah diadakan pada 25 Ogos 2012.  Menu yang kami siapkan adalah menu kampung yang mengandungi

1.    Kari ikan
3.   Sambal tumis ikan bilis dan petai (Dalam resepi, gantikan udang dengan ikan bilis)
6.    Sambal belacan (Dalam resepi, gantikan bacang dengan limau kasturi beserta kulit)
7.    Ulaman (ulam raja, kacang botol, timun. pegaga, tenggek burung)
8.    Nasi putih

Friday, 24 August 2012

NASI KURMA-KISMIS / DATES-RAISIN RICE


Dates-Raisin Rice

Ingredients

Bathmathi 1 kg of rice (approx. 6 drinking cups)
5 cored dates and cut into small pieces
3 tablespoons raisins
2 cloves onion (1 clove blended, 1 clove chopped)
2 cloves of garlic blended
½ can of evaporated milk
1 cm ginger blended
1 pandan leaves
½ teaspoon nutmeg powder
½ teaspoon spice mix powder
½ teaspoon herb mixture powder
Fried spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Salt
Sugar
Chicken broth (quantity equal to the quantity of rice)
Olive oil

Methods

1.    Rice washed, soaked for about 15 minutes and tossed.
2.    Heat the oil and sauté the fried spices and pandan leaves.
3.    Sauté blended ingredients and cut onion.
4.    Put the spice powders and herbs, stir-fry until fragrant.
5.    Once fragrant put dates and raisins.
6.    Once everything is well mixed, add the broth and let it boil.
7.    Add the evaporated milk and stir until boiling. Sprinkle salt and sugar into pot.
8.    Once boiled, put the tossed rice. Stir until the rice expend. Cover the pot and let the rice cook.

Nasi Kurma-Kismis

Bahan-bahan

1 kg beras bathmathi (lebih kurang 6 cawan minum)
5 ulas kurma dibuang biji dan dipotong kecil
3 sudu besar kismis
2 ulas bawang besar (1 ulas dikisar, 1 ulas dipotong)
2 ulas bawang putih dikisar
½ tin susu isian sejat
1 cm halia dikisar
1 helai daun pandan
½ sudu teh serbuk pala
½ sudu teh serbuk rempah campuran
½ sudu teh herba campuran
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Garam
Gula
Air Rebusan ayam/daging (kuantiti sama dengan kuantiti beras)
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh, direndam selama lebih kurang 15 minit dan ditoskan.
2.    Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumisan dan daun pandan.
3.    Tumiskan bahan kisaran dan bawang yang dipotong. 
4.    Masukkan serbuk-serbuk rempah dan herba, tumiskan sehingga naik bau.
5.    Setelah berbau wangi masukkan kurma yang dipotong dan kismis.
6.    Setelah semuanya sebati, masukkan air rebusan  dan biarkan mendidih.
7.    Masukkan susu cair dan kacau sehingga mendidih.  Garam dan gula dimasukkan.
8.    Setelah mendidih masukkan beras yang telah ditoskan.  Kacau sehingga beras kembang.  Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
9.    Siap untuk dihidang bersama ayam masak merah, ayam percik kuah putih dan rendang dendeng.

Wednesday, 22 August 2012

AYAM PERCIK KUAH PUTIH / ROASTED CHICKEN WITH CREAMY SAUCE




Roasted Chicken in Creamy Sauce

Ingredients

1 chicken cut into small pieces
½ kg coconut milk (about 4 cups)
1 piece of dried tamarind
2 large onions blended
5 cloves garlic, blended
5 shallots blended
5 pieces of candlenut blended
2 stalks lemon grass, (1 stalk blended, 1 stalk pounded)
3 cm ginger, blended
1 cm galangal, blended
10 pieces of mint leaves, blended
5 basil leaves, blended
5-7 bird’s eye chilies, blended
Salt to taste
Sugar

Methods

1.    Boil chicken until pre-cooked with blended ingredients. (except bird’s eye chilies, mint leaves and basil leaves) and toss it.
2.    Heat oil and sauté blended ingredients, lemongrass and tamarind.
3.    Add water, salt, sugar and continue to stir. Mix thoroughly.
4.    Add coconut milk gradually and continue to stir so as not to break the oil.
5.    If thin, add a little cornstarch stirred with water to thickening the gravy. Put sauce aside.
6.    Spread boiled chicken with turmeric powder and salt.
7.    Roast chicken until slightly dry and set aside.
8.    Pour sauce all over chicken when serving.  Ready to eat with any rice.

Ayam Percik Kuah Putih

Bahan-bahan

1 ekor ayam potong kecil
½ kg santan pekat (lebih kurang 4 cawan)
1 keping asam keping
2 ulas bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
5 ulas bawang merah dikisar
1 batang serai dikisar
3 cm halia dikisar
1 cm lengkuas dikisar
10 helai daun pudina dikisar
5 helai daun selasih dikisar
5 – 7 cili padi dikisar
Garam secukup rasa
Gula

Langkah-langkah

1.    Ayam direbus separuh masak dengan bahan-bahan kisaran (kecuali cili padi, daun pudina dan daun selasih) dan toskan.
2.    Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisaran, asam keping dan biarkan sehingga mendidih.
3.    Kacau sehingga sebati dan tidak bergumpal.  Masukkan air, garam, gula dan terus mengacau.
4.    Masukkan santan sedikit demi sedikit dan terus mengacau agar tidak pecah minyak.
5.    Jika cair, masukkan sedikit tepung jagung yang dikacau dengan air untuk memekat kuah.  Ketepikan kuah yang telah siap.
6.    Ayam yang telah direbus, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam.
7.    Bakar seketika ayam sehingga agak kering dan ketepikan.
8.    Apabila menghidang tuangkan kuah percik ke atas ayam dan siap untuk dimakan dengan sebarang nasi.

Sunday, 19 August 2012

KAILAN IKAN MASIN / KAILAN WITH SALTED FISH


Kailan with Salted Fish

Ingredients

1 bunch kailan – only take leaves and soft stems
50 grams of salted fish
1 onion cut round
2 cloves garlic, ground
5 cm ginger, ground
50 grams of anchovies, ground
1 red chili cut stems diagonally
1 tablespoon soy sauce
1 tablespoon oyster sauce
Salt
Sugar
1 cup water

Methods

1.    Soak anchovies to soften it and blend it.
2.    Fried salted fish fried and coarsely ground.
3.    Sauté grounded ingredients, onion, salted fish which has been pounded, and red chilies until wilted and fragrant.
4.    Put kailan stems and stirred until wilted and after that put kailan leaves.
5.    Pour water and stir the kailan until well blended. Add salt and sugar to taste.
6.    Once cooked, served it with rice.

Kailan Ikan Masin

Bahan-bahan

1 ikat kailan – diambil daun dan batang lembut
50 gram ikan masin (guna ikan merah)
1 bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih, dikisar
5 cm halia, dikisar
50 gram ikan bilis, dikisar
1 batang cili merah dipotong menyerong
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
Garam
Gula
1 cawan air

Langkah-langkah

1.    Ikan bilis direndam agar lembut dan dikisar.
2.    Ikan masin digoreng seketika dan ditumbuk kasar.
3.    Tumiskan bahan kisaran, bawang besar, ikan masin yang telah ditumbuk dan cili merah sehingga layu dan berbau wangi.
4.    Masukkan batang kailan dan dikacau sehingga layu dan terus memasukkan bahagian daun kailan.
5.    Curahkan air dan kacau kailan sehingga sebati.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.    Setelah masak, angkat sayur dan dihidang untuk dimakan dengan nasi.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...