Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 30 November 2012

NASI BUKHARA ELC BERLAUK DAGING BARYANI / ELC's BUKHARA RICE WITH BEEF BARYANI

Beras digoreng / Frying Rice
Nasi Hampir Masak /  Rice almost Cooked 
Nasi Dilapis dengan Daging Baryani / Rice Layered with Beef Baryani
Nasi Bukhara Selepas Dibakar / Baked Bukhara Rice
Siap Untuk Dihidang / Ready To Serve
Siap Untuk Dihidang / Ready to Serve
 Siap untuk Dimakan dengan Lauk Baryani, Salad Salsa dan Ayam Goreng / Ready to eat with Beef Baryani, Salsa Salad and Fried Chicken
Layered Bukhara Rice with Beef Baryani

Ingredients

6 cups bathmathi rice
6-7 cups water (depending on the brand of rice)
½ cans (250 ml) evaporated milk
1 teaspoon ginger-garlic paste
1 teaspoon onion paste
1 onion cut
4 cloves of garlic cut
Fried spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Pandan leaves
Mint leaves
2 bay leaves 
1 fresh tomato
1 red chili
3 tablespoons baryani powder / 5 tablespoons of baryani gravy (if cooked separately)
1 teaspoon mixed spice
3 tablespoons ghee
Sugar
Salt
Beef baryani dish with gravy to coat rice

Methods

1.    Washed and soaked rice for 30 minutes to 1 hour. Drain when want to use.
2.    Heat ghee in rice cooker and sauté fried spices, all paste, cut onion and garlic until fragrant and translucent.
3.    Put bay leaves, pandan leaves, mint leaves, tomato and broken red chili. Stir until quite withered.
4.    Put baryani spice or baryani gravy.
5.    Add tossed rice and fry until rice become transparent (for about 5 minutes).
6.    In another container heat the water to a boil and add the evaporated milk, salt and sugar, stir until boiling.
7.    Pour in the water and evaporated milk mixture into an electric rice cooker containing sauté rice. Stir it for a while.
8.    Cover the pot and cook until almost cooked.
9.    Prepare baking pan and rubbed it with ghee.
10. Pour the rice into baking pan until it becomes one layer then covered it with beef baryani dishes and ending with rice layer.
11. Cover the container with aluminum foil.
12. Bake for 15 to 25 minutes at 170 degrees Celsius.
13. Remove it once cooked and served it hot.

Nasi Bukhara Berlapis Lauk Daging Baryani

Bahan-bahan

6 cawan beras bathmathi
6-7 cawan air (bergantung kepada jenama)
½ tin (250 ml) susu cair
1 sudu teh pes halia-bawang puteh
1 sudu teh pes bawang besar
1 biji bawang besar diracik
4 ulas bawang putih diracik
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Daun pandan
Daun pudina
2 helai daun bay 
1 biji tomato segar
1 biji cili merah
3 sudu besar serbuk rempah baryani/5 sudu besar kuah baryani (dimasak berasingan)
1 sudu teh rempah campuran
3 sudu besar minyak sapi
 Gula
Garam
Lauk daging baryani berserta kuah untuk lapisan

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh dan direndam selama 30 minit hingga 1 jam.  Ditoskan bila hendak digunakan.
2.    Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi elektrik dan tumiskan rempah tumisan, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3.    Masukkan daun bay, daun pandan, daun pudina, tomato yang diramas dan cili merah yang dipatahkan.  Kacau sehingga agak layu.
4.    Masukkan rempah baryani atau kuah baryani.
5.    Masukkan beras yang telah ditoskan dan goreng sehingga beras menjadi lut sinar.
6.    Di dalam bekas lain panaskan air sehingga mendidih dan campurkan susu cair, garam dan gula, kacau sehingga mendidih.
7.    Masukkan campuran air dan susu cair ke dalam periuk nasi elektrik yang mengandungi beras yang digoreng.  Kacau seketika.
8.    Tutup periuk dan biarkan sehingga hampir masak.
9.    Sediakan bekas dan disapu dengan minyak sapi untuk membakar nasi.
10. Lapiskan nasi di dalam bekas sehingga menjadi satu lapisan kemudian lapiskan dengan lauk daging baryani dan diakhiri dengan nasi.
11. Tutupkan bekas nasi tersebut dengan lapisan aluminium.
12. Bakar selama 15 - 25 minit pada suhu 170 darjah Celsius.
13. Setelah masak, keluarkan dan dihidang panas.

Monday, 26 November 2012

BAWAL GORENG / FRIED POMFRET


Fried Pomfret

Ingredients

1 black pomfret fish - cleaned and slit
2 tablespoons of turmeric powder
Salt
Oil - for frying

Methods

1.    Fish that have been cleaned and slit, rubbed with all the ingredients.
2.    Marinate for about 15 to 30 minutes.
3.    Fry in the pan (if possible in deep frying)
4.    Serve hot with rice and hot sourdipping sauce or chilli in soy sauce.

Bawal Goreng

Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal hitam – dibersih dan dikelar
2 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Minyak – untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Ikan yang telah dibersih dan dikelar dilumur dengan semua bahan-bahan.
2.    Perapkan selama lebih kurang 15 – 30 minit.
3.    Gorengkan ikan dalam kuali (jika boleh secara goreng tenggelam).
4.    Hidangkan panas bersama nasi dan airasam pencicah atau kicap cili.

Friday, 23 November 2012

KEK COKLAT PISANG KARAMEL / BANANA CHOCOLATE CARAMEL CAKE

Salam & hi alls..
This is a very simple and marvelous banana chocolate caramel cake. It's the combination of the chocolate taste of cocoa powder and the sweetness of the ripe mashed bananas. You do not have to use an electric mixer, just throw all the wet ingredients in the blender for a few minutes until combined, then in another bowl, just mix with the dry ingredients together and you are done!

As for the caramel as topping, I'm using half portion of the actual recipes given here due to the shortage of   ingredients when I made this cake. You may find a thin layer of the caramel on my cake...but if you follow the exact ingredients as given, the caramel topping will be thicker and nice..

Last but not least, this cake is prepared and done easily in a fraction of the time..try it and happy baking!..:)





Banana Caramel Chocolate Cake

Ingredients

Material A (Caramel)

½ can of evaporated milk
70 grams of caster sugar
½ teaspoon vanilla extract
3 egg yolk
2 tablespoons of sugar

Material B (use a blender)

3 bananas
1 cup evaporated milk
½ cup condensed milk
1 cup brown sugar
1 teaspoon ovelette
¼ teaspoon of salt
1 cup melted butter / corn oil
2 eggs (grade A)
1 teaspoon vanilla

Material C

1½ cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate soda
4 tablespoons of cocoa powder

Methods

Caramel

1.    Heat sugar in pan over low heat until melt, and let stand at room temperature.
2.    Stir milk and caster sugar. (i)
3.    Stir eggs and vanilla slowly (ii)
4.    Mix ingredients (i) and (ii) slowly.
5.    Strain mixture into a cake pan & set aside.

Cake

1.    Put all material A into a blender & blend until all ingredients well.
2.    Place material B in bowl, mix ingredients A and B using wooden spatula to mix into one mix.
3.    Put into the baking pan contains caramel.
4.    Bake it at 170 degrees Celsius in baking pan filled with water (steam bath).
5.    After the cake cooked, invert it once the cake has cooled.
6.    Ready to be serve.
  
Kek Coklat Pisang Karamel


Bahan-bahan

Bahan A (Karemel)

½ tin susu cair
70 gram gula kaster
½ sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 sudu besar gula

Bahan B (gunakan pengisar)

3 biji pisang berangan
1 cawan susu cair
½ cawan susu pekat
1 cawan gula perang
1 sudu teh ovelette
¼ sudu teh garam
1 cawan mentega cair / minyak jagung
2 telur gred A
1 sudu teh vanilla

Bahan C

1½ cawan tepung
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikabonat
4 sudu besar serbuk koko

Langkah-langkah

Karemel

1.    Panaskan gula di dalam loyang di atas api kecil sehingga cair dan sejukkan pada suhu bilik.
2.    Kacau susu cair dan gula kaster. (i)
3.    Kacau telur dan vanilla perlahan-lahan (ii)
4.    Campurkan bahan (i) dan (ii) secara perlahan-lahan.
5.    Tapiskan bahan campuran kedalam loyang kek & ketepikan.

Kek
1.    Masukkan semua bahan A kedalam pengisar & kisar sehingga semua bahan sebati.
2.    Bahan B di masukkan ke dalam mangkuk, campurkan bahan A dan B, pukul menggunakan sudip kayu hingga bercampur menjadi 1 adunan.
3.    Masukkan kedalam acuan pembakar yang berisi karamel.
4.    Bakar pada suhu 170 darjah Celsius beralaskan loyang yang berisi air (steam bath).
5.    Setelah kek masak, terbalikkan apabila kek telah sejuk.
6.    Siap untuk dihidang.

Tuesday, 20 November 2012

SOS TOMATO BUATAN SENDIRI V2 / V2 HOMEMADE TOMATO SAUCE

 Mengupas Kulit Tomato / Peeling Tomatoes Skin
Tomato yang kupas kulit / Peeled Tomatoes
  Bahan Utama Sos Tomato / Tomato Sauce Main ingredients
Bawang Besar dan Bawang Putih / Onions and Garlics
 Cili Merah / Red Chillies
 Memasak Sos Tomato / Simmer Tomato SauceMemasak Sos Tomato / Simmer Tomato Sauce
 Sos Tomato dibotolkan / Bottled Tomato Sauce

Homemade Tomato Sauce V2

Ingredients

6 fresh tomatoes
2 onion
4 cloves of garlic
5 stems of red chillies
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon coarsely pounded black pepper
1 bay leaf
Salt
Sugar / brown sugar
Dates vinegar

Methods

1.    Boil water in a saucepan. Prepare a bowl of ice.
2.    Add tomatoes into boiling water for 1 to 2 minutes.
3.    Lift the tomatoes and put to the bowl containing ice, and remove the tomato skin.
4.    Cut peeled tomatoes and remove the seeds and pith.
5.    Put tomatoes, onion, garlic and red chillies into a blender and blend.
6.    Put the blended ingredients into the pot and cooked the sauce until it thickens.
7.    Add a mixed herbs, black pepper and bay leaf.
8.    Seasoned it with sugar, salt and dates vinegar. Stir until boiling.
9.    Cool at room temperature and fill it in a bottle for storage.

Sos Tomato Buatan Sendiri V2

Bahan-bahan

6 biji tomato segar
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
5 batang cili merah
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 helai daun bay
Garam
Gula / Gula melaka
Cuka kurma

Langkah-langkah

1.    Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih.  Sediakan satu mangkuk berisi air batu.
2.    Masukkan tomato ke dalam air mendidih selama 1 – 2 minit.
3.    Angkat tomato dan masukkan ke dalam air batu, dan tanggalkan kulit tomato.
4.    Belah tomato yang telah dibuang kulit dan buang biji dan empulur.
5.    Masukkan tomato, bawang besar, bawang putih dan cili merah ke dalam mesin pengisar dan kisar.
6.    Masukan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk dan masakkan sos sehingga menjadi pekat. 
7.    Tambahkan herba campuran, lada hitam dan daun bay.
8.    Perisakan dengan gula, garam dan cuka kurma.  Kacau sehingga mendidih.
9.    Sejukkan pada suhu bilik dan isikan ke dalam botol untuk simpanan.         

Friday, 16 November 2012

KETAM MASAK CILI BEREMPAH / SPICY CHILLI CRAB



Spicy Chili Crab

Ingredients

3 crabs cut into half
1 onion sliced
3 tablespoons homemade chilli blend
1 teaspoon of curry powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 fresh egg
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil

Methods

1.    Sauté’ onion, ginger-garlic paste, all-purpose paste and chilli blend until fragrant.
2.    Put in tomato sauce, curry powder, turmeric powder and stir until blended. Add water if too thick.
3.    Whisk the eggs, pour and stir in the mixture until well blended.
4.    Put sugar, salt and dates vinegar to taste.
5.    Put cut crabs and mix in the pan along with the sauce until the whole crab wrapped with sauce.
6.    Once cooked can be served and eaten with steamed rice.

Ketam Masak Cili Berempah

Bahan-bahan

3 ekor ketam dipotong dua
1 bawang besar dimayang
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telor segar
Garam
Gula
Cuka kurma
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih, pes serbaguna dan kisaran cili kering sehingga naik bau.
2.    Masukkan sos tomato, serbuk kari, serbuk kunyit dan kacau sehingga sebati.  Tambahkan air jika terlalu pekat.
3.    Pecahkan telur dan kacau dalam campuran sehingga sebati.
4.    Masukkan garam, gula dan cuka kurma secukup rasa.
5.    Masukkan ketam yang telah dibelah dan gaul di dalam kuali bersama dengan kuah sehingga keseluruhan ketam dibaluti.
6.    Setelah masak boleh dihidang dan dimakan dengan nasi.

Wednesday, 14 November 2012

ASAM PEDAS AYAM BERKARI / CHICKEN IN HOT SOUR CURRY SAUCE



Chicken in Hot Sour Sauce

Ingredients

500 grams chicken cut into eight
3 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon curry powder 
1 stalk lemon grass, crushed
50 grams kesom leaves separated from the stems
​​ginger flower finely chopped
1 tomato cut in wedges
Salt
Sugar
Water
Tamarind juice
Olive oil

Methods

1.    Sauté ginger-garlic paste, chili paste, multipurpose paste until fragrant.
2.    Add in lemon grass, kesom leaves, curry powder and ginger flower until well mixed.
3.    Add the chicken that has been cut and mix together with all the mixture until well blended and chicken is tender.
4.    Add the water and stir until boiling.
5.    Put the tamarind juice, salt and sugar to taste.
6.    Once boiling, add tomatoes and stir briefly.
7.    Turn off the heat after all well mixed.
8.    Serve it with steamed white rice.

Asam Pedas Ayam

Bahan-bahan

500 grams ayam dipotong lapan
1 sudu teh serbuk kari 
1 batang serai dititik
50 grams daun kesom diasingkan dari batang
1 kuntum bunga kantan dipotong kecil
1 biji tomato dipotong wedges
Garam
Gula
Air
Air asam jawa
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Tumiskan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes cili kisar sehingga naik bau.
2.    Masukkan serai, daun kesom, serbuk kari dan bunga kantan sehingga sebati.
3.    Masukkan ayam yang telah dipotong dan gaul bersama dengan semua campuran sehingga sebati dan ayam menjadi lembut.
4.    Masukkan air dan kacau sehingga mendidih.
5.    Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
6.    Setelah mendidih, masukkan tomato dan gaul seketika.
7.    Matikan api setelah semua masak dan sebati.
8.    Hidangkan untuk dimakan dengan nasi putih.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...