Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 28 August 2013

UDANG GORENG BADAM \ FRIED SHRIMP WITH ALMONDS




Fried Shrimp with Almonds

Ingredients

1 kg of medium sized fresh shrimp
1 large onion sliced
2 garlics sliced
2 tablespoons turmeric powder
50 grams of whole almond - dry roasted
1 tablespoon sweet-creamy soy sauce
Salt
Oil to fry

Methods

1.    Marinate shrimp with turmeric powder and salt. Marinate for 15-30 minutes.
2.    Dry roasted the almonds.
3.    Fried marinated shrimp. Set aside.
4.    Sauté sliced onion, garlic and all the paste until fragrant.
5.    Put the almond and soy sauce, mix well.
6.    Add prawns and stir evenly.
7.    Serve it with rice.

Udang Goreng Badam

Bahan-bahan

1 kilogram udang segar sederhana besar
1 bawang besar dimayang
2 bawang putih dimayang
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar pes cili kisar
50 gram biji badam – digoreng kering
1 sudu besar kicap lemak manis
Garam
Minyak untuk mengoreng

Langkah-langkah

1.    Udang digaul bersama serbuk kunyit dan garam.  Perapkan selama 15 - 30 minit.
2.    Goreng kering biji badam.
3.    Goreng udang yang telah diperap.  Ketepikan.
4.    Tumiskan bawang besar, bawang putih dan semua pes sehingga naik bau.
5.    Masukkan badam dan kicap, gaul rata.
6.    Masukkan udang dan gaul sekata.
7.    Hidangkan bersama nasi.

Wednesday 21 August 2013

HOMEMADE COCONUT SHAKE

Air kelapa dan isi / Coconut water and flesh
Tambah sirap dan kiub ais / Add syrup and ice cubes
Masukkan ais krim / Top-up with ice cream
Kisar sempurna / Blend it well
Hidang bersama 1 scoop ais krim / Serve it with a scoop of ice cream

Coconut Shake

Ingredients

1 young coconut - large size, cut and keep water and flesh.
4 tablespoons sugar cane syrup (depending on sweetness of the coconut)
4 scoop vanilla flavour ice cream
5 tablespoons of ice cubes

Methods

1.    Cut coconut and take water and flesh.
2.    Enter coconut water and flesh into the blender bowl.
3.    Add water, syrup and ice cubes.
4.    Pour in vanilla ice cream.
5.    Blend until fine.
6.    Pour into a glass and add a scoop of ice cream.
7.    Serve it chill.

Coconut Shake

Bahan-bahan

1 biji kelapa muda – saiz besar, dibelah dan diambil air dan isi.
4 sudu besar air gula (bergantung kepada kemanisan air kelapa)
4 scoop ais krim perisa vanilla
5 sudu besar kiub ais

Langkah-langkah

1.    Belah kelapa muda dan ambil air dan isi.
2.    Masukkan air dan isi kelapa ke dalam mangkuk pengisar.
3.    Tambahkan air gula, dan masukkan kiub ais.
4.    Masukkan ais krim vanilla.
5.    Kisarkan sehingga lumat.
6.    Tuangkan ke dalam gelas dan ditambah satu scoop ais krim.
7.    Hidangkan semasa masih sejuk.

Sunday 18 August 2013

DALCA KAMBING / MINCED LAMB WITH MIXED VEGETABLE CURRY




Minced Lamb with Mixed Vegetable Curry

Materials

100 grams dhal
300 grams minces lamb (or minced meat)
Coconut milk from 1 coconut
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
1 onion sliced
3 cloves of garlic sliced
5 tablespoons of curry powder
1 tablespoon korma powder
1 small eggplant cut lengthwise length
10 long beans cut diagonally
3-inch carrots cut lengthwise
2 potatoes cut into six
1 sprig of curry leaves
Tamarind mix with water, mix it with curry and korma powder to form paste
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

1.    Boiled lamb minces until soft. Drain and put aside.
2.    Boil dhal until fluffy. Mixed it with mince lamb and continue boiling.
3.    Add carrots and potatoes, boiled until tender.
4.    In a separate pan heat the olive oil.
5.    Sauté the onion, garlic, sautéed spices, all the paste and curry-korma paste until fragrant.
6.    Put the sautéed ingredients to the mixture of minces lamb and dhal, mix thoroughly.
7.    Pour in coconut milk and let it boil for a while.
8.    Put the long beans and eggplant. Tasted it with salt and sugar.
9.    Ready to be serve with rice.

Dalca Kambing

Bahan-bahan

100 gram kacang dhal
300 gram tetel kambing (atau daging cincang)
Santan kelapa dari 1 biji kelapa
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar pes pelbagai guna
5 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar serbuk rempah korma
1 biji terong panjang dipotong memanjang
10 kacang panjang dipotong meyerong
3 inci lobak merah dipotong memanjang
2 kentang dibelah enam
1 tangkai daun kari
Asam jawa dilarut dengan air dan digaul dengan rempah
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Rebus tetel kambing sehingga agak lembut.  Tos dan asingkan.
2.    Rebus kacang dhal kembang. Masukkan tetel dan terus merebus bersama dhal.
3.    Masukkan lobak merah dan kentang, rebus sehingga empuk.
4.    Dalam kuali berasingan panaskan minyak zaiton.
5.    Tumiskan bawang besar, bawang putih, rempah tumisan, semua pes-pes dan pes rempah kari-korma yang dicampur dengan air asam jawa sehingga naik bau.
6.    Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam bekas rebusan dhal dan tetel, kacau sehingga sebati.
7.    Masukkan santan dan biarkan seketika sehingga mendidih.
8.    Masukkan kacang panjang dan terung.  Perisakan dengan garam dan gula.
9.    Siap untuk dihidang bersama nasi.

Tuesday 13 August 2013

LAUK BARYANI KAMBING / MUTTON BARYANI DISH

Mutton Baryani Dish

Ingredients

1 kg mutton cut into cubes
Cooking oil
Creamy-sweet soy sauce
Salt
Raisins
Almond
Fried onions

Sautee Ingredients
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Sautee spices (cinnamon, cloves, star anise, cardamom)
3 tablespoons homemade chilli paste
3 tablespoons korma spice
1 sachet of baryani spices mixed with korma spice into a paste

Blended Ingredients
Parsley
1 large onion
6-7 green chillies
2 pieces of palm sugar

For yogurt
1 can evaporated milk
Juice from a lemon

Methods

1.    Mutton boiled and drained.
2.    Sauté the sautéed spices, sliced onion, sliced garlic, all homemade  pastes and paste of spice mixture.
3.    Add blended ingredients and mix well. Pour some water.
4.    Put drained meat and simmer.
5.    Pour the yogurt and stir well. Put fried onions, raisins and almonds.
6.    Taste it with salt, leave it until the meat is tender.
7.    Ready to be served with any rice.

Lauk Baryani Kambing

Bahan-bahan

1 kg daging kambing dipotong kiub
Minyak masak
Kicap lemak-manis
Garam
Kismis
Badam
Bawang goreng

Bahan-bahan tumisan
1 bawang besar diracik
3 ulas bawang putih diracik
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
3 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes pelbagai guna
3 sudu besar rempah korma
1 peket rempah baryani dicampur air dan rempah korma menjadi pes

Bahan dikisar
Daun ketumbar
1 bawang besar
6 – 7 cili hijau
2 keping gula melaka

Bahan yogurt
1 tin susu cair
Jus dari sebiji lemon

Langkah-langkah

1.    Daging kambing direbus dan ditoskan.
2.    Tumis rempah tumisan, bawang besar, bawang putih, pes-pes dan pes campuran rempah korma dan baryani sehingga naik bau.
3.    Masukkan bahan kisar dan gaul sebati. Masukkan sedikit air.
4.    Masukkan daging yang telah ditoskan dan biarkan mendidih.
5.    Masukkan yogurt dan kacau sebati.  Masukkan bawang goring, kismis dan badam.
6.    Perisakan dengan garam,  biarkan sehingga daging empuk.
7.    Siap untuk dihidang bersama sebarang nasi.

Friday 9 August 2013

MENU HARI RAYA 'EIDUL FITRI 2013 / 'EID AL-FITR 2013 MENU

 Menu Hari Raya 2013 / 2013 Eid Menu
 Menu Hari Raya 2013 / 2013 Eid Menu 
Juadah untuk ketupat / Dishes eaten with ketupat
 Ketupat Lontong
 Kuah kacang berbabat / Peanut sauce with lamb tripe
 Kuah Lodeh 
 Rendang Ayam / Chicken Rendang
Sambal Goreng
'Eid Al-Fitr 2013 Menu

Happy Eid 'Eid Al-Fitr to all Muslim friends. This year the feast menu is: -

1. Compressed rice cooked in banana leaf
2. Lodeh sauce
3. Chicken rendang (recipe below)
4. Sambal Goreng
5. Meat rendang dendeng
6. Hot peanut sauce with lamb tripe

All dishes are home cooked, except for compressed rice. Happy 'Eid Al-Fitr to all, Please forgive us  spiritually  and physically.

Chicken Rendang

Ingredients

1 kilograms of chicken – cut into small pieces
2 onions *
4 cloves garlic *
1 inch ginger *
½ inch galangal *
½ inch fresh turmeric *
3 stalks lemongrass *
10 chili padi (bird’s eye chili) *
2 pieces of turmeric leaves (finely chopped ½ pieces for garnishing) *
(*) All materials blended

4 tablespoons chili paste
1 tablespoon of turmeric powder
3 cups palm oil milk
2 tablespoons kerisek (fried coconut)
1 tablespoon brown sugar
Olive oil
Salt
Dried tamarind

Methods

1.    Heat olive oil in a pan.
2.    Sauté all blended ingredients, dried tamarind and turmeric powder until fragrant and become crisp.
3.    Put chicken and mixed with blended ingredients.
4.    Season it with salt and brown sugar.
5.    When the mixture has well blended put kerisek.
6.    Slowly add in palm oil milk and stir-fry until oil come out.
7.    After a bit dry put finely cut turmeric leaves and continue to stir.
8.    When the chicken meat tender and the gravy is quite dry, serve with steamed rice, compressed rice or lemang.


Menu 'Eidul Fitri 2013

Selamat menyambut Hari Raya 'Eidul Fitri kepada semua sahabat-sahabat Islam.  Menu hari raya tahun ini adalah :-

1.    Nasi empit daun pisang
2.    Kuah lodeh
3.    Rendang ayam (resepi di bawah)
4.    Sambal goreng

Semua lauk-pauk dimasak sendiri kecuali nasi empit daun pisang.  Kepada semua diucapkan selamat menyambut 'Eidul Fitri, Maaf Zahir dan Batin.

Rendang Ayam

Bahan-bahan

1 kilogram daging ayam dipotong kecil
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1 inci halia *
½ inci lengkuas *
½ inci kunyit segar *
3 batang serai *
10 biji cili padi *
2 helai daun kunyit (½ helai dipotong halus untuk taburan) *
(*) semua bahan dikisar

4 sudu cili kisar
1 sudu besar serbuk kunyit
3 cawan santan sawit
2 sudu besar kerisek
1 sudu besar gula melaka
Minyak zaiton
Garam
Asam keping

Langkah-langkah

1.    Panaskan minyak zaiton dalam kuali.
2.    Tumiskan semua bahan dikisar, asam keping dan serbuk kunyit sehingga naik bau dan menjadi garing.
3.    Masukkan daging ayam dan digaul dengan bahan yang ditumis.
4.    Setelah sebati perisakan dengan garam dan gula melaka.
5.    Bila campuran telah sebati masukkan kerisek.
6.    Perlahan-lahan masukkan santan sawit dan kacau sehingga naik minyak.
7.    Setelah agak kering masukkan daun kunyit yang dipotong halus dan terus mengacau.
8.    Apabila daging ayam telah empuk dan kuah menjadi agak kering, hidangkan bersama nasi, ketupat atau lemang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...