Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday 27 June 2014

BUAH MELAKA / SWEET POTATOES SNOWBALL

 Keledek lenyek, tepung pulut, gula melaka, perahan pandan / Mashed sweet potato, glutinous rice flour, palm sugar, pandan extract
 Gaul kentang, tepung pulut dan perahan pandan / Mix mashed sweet potato, glutinous rice flour and pandan extract
Kelapa parut dikukus / Steamed grated coconut
 
Isi gula melaka dan bentuk bebola / Filled with palm sugar and make ball shape
Masukkan ke dalam air mendidih dan biarkan timbul / Put into boiled water and let it float
 Gaul bebola dengan kelapa kukus / Rolled the ball into steamed coconut



Sweet Potato Snowball

Ingredients

2 cups mashed sweet potatoes - from ½ kg boiled potatoes
1 cup glutinous rice flour
1 stick of palm sugar - cut into small sizes
8 pandan leaves blended with a little water
Grated coconut use white part only and steamed
Salt

Methods

  1. Mix mashed sweet potatoes, glutinous rice flour and pandan extraction until uniform.
  2. Pinch dough and fill it with palm sugar and shape into balls.
  3. Boil water and add a ball and let it arise.
  4. Pick up the ball and stir in coconut.
  5. Serve with coffee or tea.
Buah Melaka

Bahan-bahan

2 cawan lenyekan keledek – hasil dari rebusan ½ kg keledek
1 cawan tepung pulut
1 batang gula Melaka – dipotong menjadi saiz kecil
8 helai daun pandan dikisar dengan sedikit air
Isi kelapa parut bahagian putih sahaja dan dikukus sebentar
Garam

Langkah-langkah

  1. Gaulkan lenyekan keledek, tepung pulut dan perahan pandan sehingga sekata.
  2. Cubitkan doh dan isikan dengan cebisan gula Melaka dan bentukkan menjadi bebola.
  3. Didihkan air dan masukkan bebola dan biarkan timbul.
  4. Angkat bebola dan gaulkan dalam isi kelapa.
  5. Hidangkan bersama kopi atau teh.

Monday 23 June 2014

AYAM GORENG RANGUP / CRISPY FRIED CHICKEN



Crispy Fried Chicken

Ingredients

1 chicken cut into small pieces
1 cup flour
3 tablespoons cornstarch
1 tablespoon rice flour
½ teaspoon of baking powder
2 eggs
1 teaspoon of mixed spice
1 teaspoon of mixed herbs 

1 teaspoon of chilli powder
½ cup corn flakes (coarsely pounded)
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
Salt
Oil for frying

Methods

  1. Washed and drained chicken, and marinated with ginger-garlic paste and salt.
  2. Dry mix flours, baking powder, spices, herbs, chilli powder and corn flakes.
  3. Break the eggs in a separate container and mix.
  4. Dipped chicken into whisked egg and then put into a flour mixture.
  5. Mix the flour mixture to cover the whole chicken.
  6. Heat the oil, add the chicken and fry until golden brown.
  7. Ready to be serve.
Ayam Goreng Rangup
Bahan-bahan

1 ekor ayam dipotong kecil
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
½ sudu teh baking powder
2 biji telor
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba campuran 

1 sudu teh serbuk cili
½ cawan corn flakes (tumbuk kasar)
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Garam
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

  1. Ayam dibasuh dan ditoskan, dan diperap seketika dengan pes halia-bawang putih dan garam.
  2. Campur kering semua tepung, baking powder, rempah, herba, serbuk cili dan corn flakes.
  3. Pecahkan telor dalam bekas lain dan pukul.
  4. Ayam dicelupkan ke dalam telor dan kemudian dimasukkan kedalam bekas mengandungi campuran tepung.
  5. Gaul campuran tepung agar meyeliputi keseluruhan ayam.
  6. Panaskan minyak dan setelah betul-betul panas, masukkan ayam dan goring sehingga kuning keemasan.
  7. Siap untuk dihidang.

Tuesday 17 June 2014

TELOR DADAR GULUNG / ROLLED OMELETTE (TAMAGOYAKI)



Rolled Omelette (Tamagoyaki)
Ingredients 

4 fresh eggs
1 onion - minced
1 red chilli - minced
1 inch carrot - minced
Coarsely pound black pepper
Coriander leaves - minced
½ cup fresh milk / evaporated
Salt
Frying oil

Methods

  1. Break the eggs in a container. Add salt and milk. 
  2. Beat well. Add the minced ingredients and stirred evenly. 
  3. Add black pepper. 
  4. Heat a pan and add some oil. 
  5. Scoop the mixture and pour into the pan and cover the entire surface of the pan. 
  6. Once cooked, roll half and pour the mixture in the pan empty area. 
  7. Once cooked, roll half and continue cooking until the mixture finished.
Telor Dadar Gulung (Tamagoyaki)

Bahan-bahan

4 biji telur segar
1 bawang besar - dimayang
1 cili merah - dimayang
1 inci lobak merah - dimayang
Serbuk lada hitam ditumbuk kasar
Daun sup - dimayang
½ cawan susu segar/cair
Garam
Minyak

Langkah-langkah

  1. Pecahkan telur di dalam bekas. Masukkan garam dan susu. 
  2. Pukul rata. Masukkan bahan yang dimayang dan dikacau rata.
  3. Masukkan lada hitam.
  4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
  5. Sendukkan campuran dan tuangkan ke dalam kuali dan biarkan meliputi seluruh permukaan kuali.
  6. Setelah agak masak, gulungkan separuh dan tuangkan lagi campuran pada bahagian kosong kuali.
  7. Setelah agak masak gulungkan separuh dan teruskan sehingga campuran habis.
  8. Setelah siap, potong gulungan dan hidang.

Wednesday 11 June 2014

HOMEMADE SUSHI











Homemade Sushi

Ingredients

1 cup sushi rice
2 cups water
½ teaspoon of dates vinegar (or other edible vinegar)
2 teaspoons sugar
1 teaspoon salt 

1 teaspoon roasted black sesame - optional
2-3 pieces of seaweed (get the roasted)
Sushi dipping sauce
Cucumber cut lengthwise – for filling
Carrots cut lengthwise – for filling
Crabmeat (crab stick) – for filling (to be fried / boiled)

Methods

  1. Cook rice in a rice cooker. Let it cool. 
  2. Mix vinegar, sugar and salt. Heat it to boil. Let it cool. 
  3. Mix well the cooled vinegar, roasted sesame and cooled rice. 
  4. Lay seaweed on bamboo mat and spread rice evenly on the seaweed. 
  5. Place the filling and roll up firmly. 
  6. Cut and served it with tamagoyaki and sushi dipping sauce.
Sushi 
Bahan-bahan

1 cawan beras sushi
2 cawan air
½ sudu teh cuka kurma (atau lain-lain cuka yang boleh dimakan)
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh bijan hitam dipanggang - optional
2 - 3 keping seaweed (jika boleh dapatkan yang telah dipanggang)
Sos pencicah sushi.
Timun dipotong memanjang – untuk inti
Lobak merah dipotong memanjang – untuk inti
Isi ketam (crab stick) – untuk inti (perlu digoreng/rebus sekejap)

Langkah-langkah

  1. Masak beras dalam rice cooker. Selepas masak sejukkan.
  2. Campur cuka, gula dan garam. Panaskan sehingga mendidih. Sejukkan.
  3. Gaulkan campuran cuka, bijan hitam dan nasi yang telah sejuk.
  4. Bentangkan seaweed atas alas buluh dan ratakan nasi atas seaweed. 
  5. Letakkan inti yang digemari dan gulung sehingga padat.
  6. Siap dan potong untuk dihidang bersama tamagoyaki dan sos pencicah.

Tuesday 3 June 2014

PENGAT KELEDEK-JAGUNG-SAGU / SWEET POTATO-CORN-SAGO CREAMY SAUCE



Sweet Potato-Corn-Sago Creamy Sauce

Ingredients

2 small size sweet potatoes cut into cubes
1 small can of sweet corn (fresh corn can also be used)
2 tablespoons of sago
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons palm sugar
1 cup coconut milk
Water
Salt
Sugar
Pandan leaves

Methods

  1. Boil sago together with sweet potatoes until fluffy and cooked. 
  2. Add sweet corn and pandan leaf, bring to a boil. 
  3. Add palm sugar and brown sugar. Stir well. 
  4. Once uniformly mixed, add coconut milk and stir until boiling. 
  5. Ready to be serve. 
Pengat Keledek-Jagung-Sagu 

Bahan-bahan

2 biji keledek saiz kecil dipotong kiub
1 tin kecil jagung manis (jagung segar juga boleh diguna)
2 sudu besar sagu
3 sudu besar gula perang
3 sudu besar gula Melaka
1 cawan santan pekat
Air
Garam
Gula
Daun pandan

Langkah-langkah

  1. Rebus sagu bersama keledek sehingga kembang dan masak. 
  2. Masukkan jagung manis dan daun pandan, biarkan mendidih. 
  3. Masukkan gula perang dan gula Melaka. Kacau sebati. 
  4. Setelah sekata masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. 
  5. Siap untuk dihidang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...