Tomato Soup
Ingredients
½ kg fresh ripe tomatoes, halved
2 onions minced
1 carrot diced finely
1 clove garlic minced
1 stick celery, finely chopped
100 grams fresh prawn cut finely
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon sugar
Salt
Freshly ground black pepper
Parmesan cheese for garnishing
Fresh basil leaf, shredded
Methods
- In a pot, cook the prawn with salt, garlic and onion for a broth.
- Heat the olive oil in a large saucepan and sauté the onions and garlic.
- Add carrot and celery. Cover and cook gently for 10 minutes until soft.
- Add the sugar, salt, black pepper and tomatoes. Stir and cook for another 5 minutes.
- Add the broth, boiled prawn and basil, bring to the boil and simmer for 10 minutes.
- Liquidise using hand blender until smooth.
- Garnish with parmesan cheese. Ready to serve with toasted bread.
Sup Tomato
Bahan-bahan
½ kg tomato masak segar, dipotong dua
2 bawang besar dicincang
1 lobak merah dipotong dadu halus
1 ulas bawang putih dicincang
1 batang saderi, dicincang halus
100 gram udang segar dipotong kecil
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh gula
Garam
Lada hitam yang dikisar
Keju parmesan untuk taburan
Daun selasih segar, dicincang
Langkah-langkah
- Dalam periuk, masak udang dengan garam, bawang putih dan bawang besar untuk air rebusan.
- Panaskan minyak zaitun di dalam periuk dan tumis bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan lobak merah dan saderi. Tutup dan masak perlahan-lahan selama 10 minit sehingga lembut.
- Tambah gula, garam, lada hitam dan tomato. Kacau dan masak selama 5 minit lagi.
- Masukkan air rebusan, udang yang siap direbus dan daun selasih, masak sehingga mendidih dan reneh selama 10 minit.
- Kisar menggunakan pengisar tangan sehingga halus.
- Hias dengan taburan keju parmesan. Siap untuk dihidang bersama roti bakar.
No comments :
Post a Comment