Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday 25 March 2012

PASTRI SARDIN ROLL / PASTRY SARDINE ROLL


END PRODUCT
 BEFORE GLAZING & BAKING
 FRESH FROM OVEN
READY FOR CUSTOMERS

Pastry Sardine Roll

Ingredients

Pastry
200 gm flour
100 gm cold butter
2 tsp sugar

Sardine Filling
1 large can sardine (425 gm)
2 big onions – chopped
3 cloves garlic – chopped
5 chilies – sliced
Salt
1 tsp lemon juice
Olive oil

Methods

Pastry Preparation
1.    Sieve flour and salt into a bowl.
2.    Cut cold butter 1 cm size and put into flour.
3.    Rub flour, sugar and butter until resembles bread crumb.
4.    Add water little by little until become dough.

Filling Preparation
1.    Pour olive oil into pan and heat it. Sauté onion, garlic and chilies.
2.    Once fragrant aroma come out, put meshed sardine and mix it well with lemon juice.
3.    Ready to be use as filling.

Sardine Roll Preparation
1.    Roll thin the dough on rolling board.  Cut it square.
2.    Put filling on the cut dough and roll it.
3.    Arrange it on baking pan and brush with egg yolk.
4.    Bake at 180 deg Celsius until yellowish golden.

 Pastri Sardin Roll

Bahan-bahan

Pastri
200 gm tepung
100 gm mentega sejuk
2 sudu kecil gula

Inti
1 tin besar sardin (425 gm)
2 bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – dicincang
5 cili  dihiris
Garam
1 sudu kecil jus lemon
Minyak zaitun

Langkah-langkah

Penyediaan pastry
1.    Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk.
2.    Potong mentega sejuk saiz 1 cm dan masukkan ke dalam tepung.
3.    Ramas tepung, gula dengan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4.    Tambah air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan.

Penyediaan inti
1.    Tuangkan minyak zaitun ke dalam kuali dan panaskan. Tumisbawang besar, bawang putih dan cili.
2.    Sebaik sahaja aroma wangi keluar, letakkan sardin yang dihancurkan dan masukkan jus lemon.
3.    Sedia untuk digunakan sebagai inti.

Penyediaan Sardin Roll
1.    Canai nipis pastry atas papan canai. Potong segi empat.
2.    Masukkan sedikit inti sardin dan gulung.
3.    Susunkan di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur.
4.    Bakar pada suhu 180 darjah Celsius sehingga kuning keemasan.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...