END PRODUCT
BEFORE GLAZING & BAKING
FRESH FROM OVEN
READY FOR CUSTOMERS
Pastry
Sardine Roll
Ingredients
Pastry
200 gm flour
100 gm cold butter
2 tsp sugar
Sardine
Filling
1 large can sardine (425 gm)
2 big onions – chopped
3 cloves garlic – chopped
5 chilies – sliced
Salt
1 tsp lemon juice
Olive oil
Methods
Pastry
Preparation
1.
Sieve flour and
salt into a bowl.
2.
Cut cold
butter 1 cm size and put into flour.
3.
Rub flour, sugar and
butter until resembles bread crumb.
4.
Add water
little by little until become dough.
Filling
Preparation
1.
Pour olive oil
into pan and heat it. Sauté onion, garlic and chilies.
2.
Once fragrant
aroma come out, put meshed sardine and mix it well with lemon juice.
3.
Ready to be
use as filling.
Sardine
Roll Preparation
1.
Roll thin the
dough on rolling board. Cut it square.
2.
Put filling on
the cut dough and roll it.
3.
Arrange it on
baking pan and brush with egg yolk.
4. Bake at 180 deg Celsius until yellowish golden.
Pastri Sardin Roll
Pastri Sardin Roll
Bahan-bahan
Pastri
200 gm tepung
100 gm mentega sejuk
2 sudu kecil gula
Inti
1 tin besar sardin (425 gm)
2 bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – dicincang
5 cili – dihiris
Garam
1 sudu kecil jus lemon
Minyak zaitun
Langkah-langkah
Penyediaan pastry
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk.
2. Potong mentega sejuk saiz 1 cm dan masukkan ke dalam tepung.
3. Ramas tepung, gula dengan mentega sehingga menjadi
seperti serbuk roti.
4. Tambah air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan.
Penyediaan inti
1. Tuangkan minyak zaitun ke dalam kuali dan panaskan. Tumisbawang besar, bawang putih dan cili.
2. Sebaik sahaja aroma wangi keluar, letakkan sardin yang dihancurkan dan masukkan
jus lemon.
3. Sedia untuk digunakan sebagai inti.
Penyediaan Sardin Roll
1. Canai nipis pastry atas papan canai. Potong segi empat.
2. Masukkan sedikit inti sardin dan gulung.
3. Susunkan di atas dulang pembakar dan sapu kuning telur.
4. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius sehingga kuning keemasan.
No comments :
Post a Comment