Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 10 January 2013

SOS PASTA BUATAN SENDIRI / HOMEMADE PASTA SAUCE


Tomato segar / Fresh tomatoes
Campur semua bahan-bahan / Mixed all the ingredients
 Panaskan bahan tanpa tambahan air / Boiled the ingredients without additional water
Kisar bahan yang dimasak / Blend the mixed ingredients
Panaskan semula bahan dikisar / Reheat blended ingredients
  Siap untuk simpanan / Ready for storage
 Homemade Pasta Sauce

Ingredients

2 kg fresh tomatoes sliced ​​*
3-inch carrots cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves of garlic cut *
4 -5 sprigs basil leaf*
5 stems red chili *
2 tablespoons brown sugar / palm sugar
Juice from ½ lemon
1 teaspoon dates vinegar
1 teaspoon mixed herbs
1 bay leaf
Pinch of black pepper
Salt


Methods

1.    Put all marked * ingredients in a pot for about 30 minutes on low heat.
2.    After all materials turn to soft, heat in high heat for at least 15 minutes.
3.    Put off heat and blend until all becomes smooth.
4.    Heat tomato extracts and put bay leaves, brown sugar, black pepper, mixed herbs and salt until it thickens.
5.    Cool the sauce at room temperature.
6.    Add lemon juice and dates vinegar once it cool. Stir until well blended.
7.    Fill it in the bottle for storage.
8.    Suitable for spaghetti bolognese or lasagna.

Sos Pasta Buatan Sendiri

Bahan-bahan

2 kilogram tomato segar dibelah *
3 inci lobak merah dipotong kecil *
1 ulas bawang besar dipotong *
4 - 6 ulas bawang putih dipotong *
4 – 5 tangkai daun selasih*
5 batang cili merah segar *
2 sudu besar gula merah / gula melaka
½ biji lemon ambil jus
1 sudu teh cuka kurma
1 sudu teh herba campuran
1 helai daun bay
Sedikit lada hitam
Garam


Langkah-langkah

1.    Masukkan semua bahan bertanda * dalam periuk selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
2.    Setelah semua bahan telah lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
3.    Semua bahan tadi dikisar sehingga halus.
4.    Masukkan daun bay, gula merah, garam, lada hitam, herba campuran dan garam,  panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
5.    Sejukkan sos yang telah masak pada suhu bilik. 
6.    Masukkan jus lemon dan cuka kurma.  Kacau sehingga sebati.
7.    Isikan dalam botol untuk simpanan.
8.    Sesuai sebagai sos untuk spaghetti bolognese atau lasagna.

1 comment :

  1. dah nampak your comment (hg delete kan?) kat my blog...tak ada problem dah kot...

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...