Korean Crispy and Crunchy fried chicken. (Dakgangjeong)
(Original recipe at http://www.maangchi.com/recipe/easy-dakgangjeong)
Ingredients:
For Fried Chicken
½ kg chicken wings (about 6 wings) washed and drained
½ teaspoon salt
½ teaspoon ground black pepper
1 teaspoon minced ginger
5 tablespoons potato starch
2 tablespoons corn starch
1 tablespoon sesame seeds
For the sauce
4 cloves garlic, minced
3 to 4 large dried red chili, seeded, cut crosswise into ⅓ inch pieces (optional)
¼ cup soy sauce
½ cup honey
1 tablespoon vinegar
1 tablespoon brown sugar
Cooking oil
Methods
For fried chicken
For the sauce
Mixed the fried chicken with the sauce.
(Resepi asal di http://www.maangchi.com/recipe/easy-dakgangjeong)
- Cut off the tip of each wing and chop the wing in half.
- Put the chicken in a bowl and mix with salt, ginger, and ground black pepper by hand.
- Mix potato starch and corn starch in a bowl and dip each wing in the powder to coat it, one by one. Squeeze each wing to press the coating to it tightly.
- Heat cooking oil in frying pan or pot and heat it up for 7 to 8 minutes over high heat.
- Once it’s hot enough start frying by sliding the coated wings one by one into the hot oil and cook for about 12 to 13 minutes, turning over a few times with tongs.
- Take the wings out of the oil and shake them off in a strainer. Turn off the heat, and let the wings sit for a few minutes.
- Reheat the oil and fry the wings again for another 12 to 15 minutes until they all look golden brown and feel super crunchy through the tongs.
For the sauce
- Heat a large non-stick skillet or wok over medium high heat.
- Add 2 tablespoons cooking oil, minced garlic, and the dried red chili.
- Stir with a wooden spoon until fragrant for about 30 seconds.
- Add soy sauce, rice syrup, and vinegar. Stir with a wooden spoon and let it bubble for a few minutes.
- Add the brown sugar and continue stirring. Remove from the heat. Set aside.
Mixed the fried chicken with the sauce.
- When the chicken is done, reheat the sauce until it bubbles.
- Add the hot chicken and mix well with a wooden spoon to coat.
- Remove from the heat and transfer the coated chicken to a large platter.
- Sprinkle some sesame seeds over top and serve immediately.
(Resepi asal di http://www.maangchi.com/recipe/easy-dakgangjeong)
Bahan-bahan
Untuk Ayam Goreng
½ kg kepak ayam (kira-kira 6 sayap) dibasuh dan toskan
½ sudu teh garam
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh halia cincang
5 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar biji bijan
Untuk sos
4 ulas bawang putih, cincang
3-4 batang cili kering, potong melintang kepada kepingan ⅓ inci
¼ cawan kicap
½ cawan madu
1 sudu besar cuka
1 sudu besar gula perang
Minyak masak
Langkah-langkah
Ayam goreng
- Potong hujung kepak dan potong sayap pada separuh.
- Letakkan ayam di dalam mangkuk dan campurkan garam, halia dan lada hitam.
- Campurkan tepung kentang dan tepung jagung ke dalam mangkuk dan gaul setiap kepak satu persatu. Perah setiap kepak untuk melekatkan campuran tepung.
- Panaskan minyak masak dalam kuali atau periuk selama 7 hingga 8 minit dengan api yang tinggi.
- Setelah minyak cukup panas, masukkan kepak bersalut satu demi satu ke dalam minyak panas dan biarkan selama kira-kira 12 hingga 13 minit, balikkan dengan penyepit.
- Keluarkan kepak daripada minyak dan toskan dalam penapis. Padamkan api, dan biarkan kepak menjadi sejuk untuk beberapa minit.
- Panaskan minyak dan goreng kepak selama 12 hingga 15 minit sehingga kelihatan kekuningan dan rasa kerangupan menggunakan penyepit.
- Panaskan kuali tidak melekat besar atau kuali dengan api yang sederhana tinggi.
- Tambah 2 sudu besar minyak masak, bawang putih cincang, dan cili merah kering.
- Kacau dengan sudu kayu sehingga wangi selama kira-kira 30 saat.
- Tambah kicap, madu dan cuka. Kacau dengan sudu kayu dan biarkan ia gelembung untuk beberapa minit.
- Tambah gula perang dan terus kacau. Ketepikan.
- Panaskan semula sos.
- Masukkan ayam panas dan gaul dengan sudu kayu supaya menjadi lapisan sos.
- Masukkan ayam bersalut ke dalam pinggan yang besar.
- Taburkan sedikit bijan ke atasnya dan hidangkan segera.
memang terbaik resepi ni... hihi..
ReplyDeleteTerima kasih adda syuhada, silalah cuba resepi ini untuk merasai kesedapannya.
Deletesoy sauce die gune yg mane eh ? sweet soy sauce ke atau yg kicap masin ? hehe tolong reply hehehe
ReplyDeleteSoy sauce sedap jika guna kicap lemak manis, tapi kalau nak guna yang masin pun boleh juga.
DeleteKalau brown sugar dengan vinegar tu tukar jadi gula biasa dengan white vinegar boleh tak? Teringin nk mkn ni.
ReplyDeleteBoleh kalau nak tukar, cuma rasanya sedikit berbeza, sebab kalau brown sugar lain rasanya daripada gula biasa.
Deleteharitu jalan-jalan jumpa kedai Kyochon tu, gigih laa hai tengok ramai orang beratur. balik google resepi jelaa, harapnyaaa menjadi lah hahaha tq sudi share resepi :)
ReplyDelete