Rempah Sup Buatan Sendiri / Homemade Soup Spices
Ingredients
2 slices of red snapper fish
1 inch ginger
3 potatoes - quartered
2 inches carrot - round cut
10 shallots
6 cloves of garlic
1 piece of dried tamarind
1 stalk celery
1 stalk spring onion
1 teaspoon fenugreek
1 tablespoon oil
Salt to taste
Ingredients for soup spices coarsely ground and fill in pocket
1 teaspoon coriander seeds
1 teaspoon ground black pepper
1 teaspoon cumin
1 teaspoon fennel seeds
5 cloves
1 star anise
1 inch cinnamon
Methods
- Dry fried coriander, black pepper, aniseed, cumin, cinnamon, star anise and cloves.
- Coarse grind all the dry fried spices and wrap with fabric to be made into soup spices pocket.
- Cut potatoes into half.
- Clean the fish and drained. Boil the water and add the fish with pocket soup spices.
- Once boiled, add carrot, potatoes, ginger, fenugreek and salt.
- Once potatoes soft add the dried tamarind.
- Cut onion and garlic, then fried.
- Once shallot turned yellow pour into soup. Stir for 3 minutes.
- Before serving, add the celery and leek.
Bahan-bahan
2 potongan ikan merah
1 inci halia
3 biji kentang - dipotong empat
2 inci karot - dipotong bulat
10 labu bawang merah
6 ulas bawang putih
1 keping asam gelugur
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
1 sudu teh halba
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Bahan untuk rempah sup dikisar kasar dan dibuat ponjut
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
Langkah-langkah
- Sangai ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Kisar kasar semua rempah yang disangai dan bungkus ramuan dengan kain jarang untuk dijadikan sup ponjut.
- Kentang dibelah dua.
- Bersihkan ikan dan toskan. Rebus ikan dengan air dan masukkan rempah sop ponjut.
- Apabila mendidih masukkan karot, kentang, halia, halba dan garam.
- Apabila empuk masukkan asam gelugur.
- Mayang bawang merah dan bawang putih, kemudian digoreng.
- Apabila kuning masukkan bawang ke dalam periuk sup dengan minyaknya sekali. Kacau selama 3 minit.
- Sebelum dihidangkan masukkan daun saderi dan daun bawang.
No comments :
Post a Comment