Butter-Milk Chicken
Ingredients
For chicken
2 parts of chicken breast, cut into cubes neglect the bones
1 whole egg
Salt
Oil for frying
Dry ingredients
5 tablespoons flour
2 tablespoons cornstarch
1 tablespoon coarsely ground black pepper
For butter-milk
½ cup butter
½ cans of evaporated milk
1 large onion, shredded
3 cloves garlic, shredded
1 red chilli, shredded
1 green chilli, shredded
5 chilli, shredded
1 tbsp ginger-garlic paste
Salt
Sugar
Oil for frying
Methods
- Mix dry ingredients.
- Break the eggs and stir.
- Dip chicken cubes into egg, then mix with dry ingredients.
- Fry until slightly golden brown. Set aside.
- Heat the oil and add the butter, let it melt.
- Sauté onion, garlic, all kinds of chilli and garlic paste.
- Mix well and after stir fragrant, add the milk and simmer over low heat.
- After being well mixed, add the contents of fried chicken and mix well.
- Serve with hot rice.
Ayam Butter-Milk
Bahan-bahan
Untuk ayam
2 bahagian dada ayam, dipotong dadu buangkan tulang
1 biji telor
Garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan kering
5 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kasar lada hitam
Untuk butter-milk
½ cawan mentega
½ tin susu cair
1 bawang besar, dimayang
3 ulas bawang putih, dimayang
1 cili merah, dimayang
1 cili hijau, dimayang
5 cili padi, dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Langkah-langkah
- Campur bahan kering untuk digaul ayam.
- Pecahkan telor dan kacau.
- Celupkan isi ayam ke dalam telor kemudian gaulkan ke dalam campuran bahan kering.
- Goreng sehingga agak kuning keemasan. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan masukkan mentega, dibiarkan mencair.
- Tumiskan bawang besar, bawang putih, semua jenis cili dan pes halia bawang putih.
- Gaul rata dan setelah tumisan berbau wangi, masukkan susu cair dan panaskan dengan api perlahan.
- Setelah menjadi sebati, masukkan isi ayam yang telah digoreng dan digaul rata.
- Hidangkan dengan nasi panas.
No comments :
Post a Comment