Cheese Nan
Ingredients
400 grams of wheat flour
100 grams self raising flour
1 teaspoon instant yeast
2 tablespoons sugar (1 tablespoon mixed with yeast, 1 tablespoon mixed with the dry mix)
250 ml of warm water
2 tablespoons butter
3 tablespoons yogurt
1 teaspoon salt
100 grams of mozzarella cheese
Methods
- Put warm water in a container and immediately mix yeast and sugar. Stir and set aside until bubbling increase.
- In other bowl, mix the flour, self raising flour, salt, sugar, yogurt and butter. Mix well all the ingredients.
- Gradually pour yeast and sugar solution into the dry mixture and mixed until it does not stick to hands.
- Knead the dough for a moment and put into a container slightly rubbed with cooking oil / olive.
- Let the dough expands into double the size.
- Remove the expanded dough and knead briefly to remove air.
- Make chunks of a tennis ball.
- Flatten the dough and sprinkle with cheese, folded and flattened again.
- Put the dough into a flat non-stick pan and covered with a lid over medium heat.
- Flip it and once cook, lift it and serve with chicken tandoori masala.
Bahan-bahan
400 grams tepung gandum100 grams tepung naik sendiri
1 sudu yis segera
2 sudu besar gula (1 sudu dicampu bersama yis, 1 sudu dicampur dengan campuran kering)
250 ml air suam
2 sudu besar mentega
3 sudu besar yogurt
1 sudu the garam
100 grams keju mozzarella
Langkah-langkah
400 grams tepung gandum100 grams tepung naik sendiri
1 sudu yis segera
2 sudu besar gula (1 sudu dicampu bersama yis, 1 sudu dicampur dengan campuran kering)
250 ml air suam
2 sudu besar mentega
3 sudu besar yogurt
1 sudu the garam
100 grams keju mozzarella
Langkah-langkah
- Masukkan air suam dalam satu bekas dan campur yis segera dan gula. Kacau dan ketepikan sehingga naik buih.
- Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, garam, gula, yogurt dan mentega. Gaul sebati semua bahan.
- Masukkan larutan yis dan gula kedalam campuran kering sedikit demi sedikit dan digaul sehingga tidak melekat pada tangan.
- Uli seketika dan masukkan ke dalam bekas yang disapu sedikit minyak masak/zaiton.
- Biarkan doh mengembang menjadi saiz berganda.
- Keluarkan setelah doh mengembang dan uli seketika untuk keluarkan udara.
- Jadikan ketulan sebesar bola tenis.
- Leperkan doh tersebut dan taburkan keju, dan dilipatkan dan dileperkan semula.
- Masukkan doh yang dileper ke dalam kuali tak melekat dan ditutup dengan penutup pada api sederhana.
- Terbalikkan dan setelah masak angkat dan hidangkan bersama ayam tandoori masala.
No comments :
Post a Comment