Ungkep Ayam
Ingredients
1 chicken cut small
2 tbsp turmeric powder
3 tablespoon multi-purpose paste
1 tablespoon of coriander powder
1 teaspoon sweet fennel powder
1 teaspoon white cumin powder
1 teaspoon of cinnamon powder
1 onion
3 cloves garlic
1 inch ginger cut thin
3 lemongrass
Salt
Sugar
2 cups water mixed with tamarind
Olive oil
Methods
- Chicken is marinated with some olive oil, turmeric and salt.
- Heat olive oil, sauté ginger and lemongrass until crispy and put in onion and garlic.
- Add in a multi-purpose paste, coriander powder, fennel powder, cumin powder and cinnamon powder and stir until oil breaks.
- Add chicken and mix well.
- Fill water mixed with tamarind and stir, add salt and sugar to taste.
- Let it boil and dry up.
- Ready to be served.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
2 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dipotong nipis
3 batang serai
Garam
Gula
2 cawan air dicampur asam jawa
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Ayam diperap dengan sedikit minyak zaiton, kunyit dan garam.
- Panaskan minyak zaiton, tumiskan halia dan serai sehingga garing dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan pes pelbagai guna, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih serta serbuk kulit kayu manis dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan digaul rata.
- Isikan air yang dicampur asam jawa dan kacau, perisakan dengan garam dan gula.
- Biarkan mendidih dan sehingga agak kering.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment