Cream of Chicken Mushroom Soup
Ingredients
½ kg of chicken cooked to make broth
400 gm button mushroom cut small
2 yellow onion
6 cloves garlic
3 stalk thyme leaves
2 stalks of celery leaves
2-inch carrot
2 celery stems
1 teaspoon of black pepper powder
100 gm of wheat flour
200 ml of cooked cream or double cream
Sauteed Spices (cinnamon, clove, star anise and cardamom)
Butter
Olive oil
Methods
- Chicken flesh, cooked to make broth with the onion, garlic, spice, and thyme.
- Once the broth is ready, set aside the chicken and cool it.
- Cut Chicken flesh into small portion.
- In another container heat the butter and olive oil, sautee yellow onion and garlic.
- Add carrots, mushrooms, and thyme.
- Once the onions are wilted, put in cut chicken let it cooked.
- Put the wheat flour and mix it and stirring until smooth.
- Sprinkled salt, sugar and black pepper to taste.
- Pour the broth and let it boil. Add the cream and stir for a moment.
- Once boiled put aside and let cool.
- Blend the soup mixture by using the hand blender until all the ingredients crushed.
- Reheat for a moment. Ready to serve with bread and garnished with celery leaves.
Bahan-bahan
½ kg daging ayam dimasak untuk dijadikan broth
400 gm cendawan butang dipotong kecil
2 bawang bengala
6 ulas bawang putih
3 tangkai daun thyme
2 tangkai daun sup
2 inci lobak merah
2 pelepah batang saderi
1 sudu teh serbuk lada hitam
100 gm tepong gandum
200 ml krim masak atau double cream
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkeh, bunga lawang dan pelaga)
Mentega
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Isi ayam dimasak untuk dijadikan broth bersama bawang bengala, bawang putih, rempah tumisan dan thyme.
- Setelah broth siap, ketepikan isi ayam dan sejukkan.
- Isi ayam dipotong kecil.
- Dalam bekas lain panaskan mentega dan minyak zaiton, tumiskan bawang bengala dan bawang putih.
- Masukkan lobak merah, cendawan dan thyme.
- Setelah bawang layu, masukkan isi ayam yang dipotong kecil sehingga masak.
- Masukkan tepong gandum dan gaulkan dengan tumisan sehingga sebati.
- Perisakan dengan garam, gula dan lada hitam.
- Masukkan broth dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan krim dan kacau seketika.
- Setelah mendidih ketepikan supaya sejuk.
- Kisar sup dengan menggunakan pengisar tangan sehingga semua bahan menjadi hancur.
- Panaskan seketika. Siap untuk dihidang dengan roti dan hiasan daun sup.
No comments :
Post a Comment