Penne Alfredo
Ingredients
500 grams of penne is boiled according to the instructions on the label
¼ cups of penne boiled water
50 grams butter
4 tablespoons of olive oil
5 cloves garlic
1 holland onion minced
5 sticks of button mushrooms - rough cut
1 piece of meatloaf beef cut into cubes fried
6 pieces sliced chicken bacon fried crispy
200 ml cooking cream / pasta cream
1 sweet basil minced
½ teaspoon black pepper powder
1 teaspoon of chili flakes
1 tablespoon powdered parmesan cheese
Tomato cherry
Salt
Sugar
Methods
- Boil penne according to the instructions on the label. Put a side ¼ cup of boiled water.
- Heat the pan and sauté garlic and onion.
- After slightly wilted, add beef meatloaf, chicken bacon and mushroom button, mix well until cooked.
- Pour cooking cream, black pepper powder, chili flakes and minced sweet basil leaves.
- Put the boiled penne and mix well, sprinkled with salt and sugar to taste.
- Add some boiled water to add gravy.
- Served and decorated with sweet basil leaves, tomato cherry and parmesan cheese.
Penne Alfredo
Bahan-bahan
500 gram penne direbus mengikut arahan pada label
¼ cawan air rebusan penne
50 gram mentega
4 sudu besar minyak zaiton
5 ulas bawang putih dimayang
1 ulas bawang holland dimayang
5 batang cendawan butang - dipotong kasar
1 keping beef meatloaf dipotong kiub digoreng
6 keping sliced chicken bacon digoreng rangup
200 ml cooking cream/pasta cream
1 tangkai daun selasih dimayang
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kepingan cili
1 sudu besar serbuk keju parmesan
Tomato ceri
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Rebus penne mengikut arahan pada label. Ketepikan ¼ cawan air rebusan.
- Panaskan kuali dan tumis bawang putih dan bawang merah.
- Setelah agak layu, masukkan beef meatloaf, chicken bacon dan cendawan butang, digaul sekata sehingga masak.
- Masukkan cooking cream, serbuk lada hitam, kepingan cili dan daun sweet basil.
- Masukkan penne yang telah direbus dan digaul rata, perisakan dengan garam dan gula.
- Masukkan sedikit air rebusan untuk menambah kuah.
- Setelah masak dihidang dan dihias dengan daun selasih, tomato ceri dan ditabur keju parmesan.
Shell-out
Shell-out
Kerang Bersos
Shell-out Homemade
Bahan-bahan
Udang
Sotong
Ketam
Kerang
Kunyit serbuk
Garam
Serai dititik
Serbuk lada hitam
Untuk sos
2 sudu besar mentega
2 sudu minyak zaiton
3 sudu besar pes pelbagai guna
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos masam manis
1 sudu teh kicap lemak masin
1 sudu teh sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
Tepung jagung (jika perlu untuk memekatkan sos
2 biji telor – untuk masak ketam berlada.
Garam
Gula
Sayuran
Cauliflower
Carrot dipotong memanjang
Jagung dipotong 2 inci
Broccoli
Langkah-langkah
- Bahan seafood dibersihkan.
- Ketepikan sebahagian udang, sotong dan ketam untuk digaul dengan garam kunyit untuk digoreng.
- Gaul sebahagian udang dan sotong dengan garam untuk dikukus.
- Ketam digoreng seketika. Ketam akan dibuat ketam bercili.
- Sayuran dibersih dan digaul dgn garam dan serbuk lada hitam dan dikukus.
- Kerang dibersih dan direbus bersama serai yang dititik, bawang besar, bawang putih dan garam.
Untuk penyediaan sos
- Panaskan mentega dan minyak zaiton.
- Tumiskan pes pelbagai guna dan kisaran cili sehingga naik bau.
- Masukkan sos plum, sos tomato, sos lada hitam, sos tiram dan kicap lemak masin. Panaskan sehingga menggelegak.
- Perisakan dengan garam dan gula, masukkan sedikit air jika sos terlalu pekat.
- Jika terlalu cair, campurkan tepung jagung dalam air dan dikacau sebelum dimasukkan ke dalam sos.
- Susun semua sayur dan bahan yang telah dikukus dan digoreng di dalam dulang.
- Curahkan sos ke atas bahan di dalam dulang dan digaul rata.
Ketam berlada
- Menggunakan sos yang telah disediakan, asingkan sebahagian sos dan dipanaskan.
- Masukkan telor yang telah dikacau ke dalam sos dan digaul rata.
- Masukkan ketam yang telah digoreng ke dalam sos dan digaul rata.
Kerang bersos
- Menggunakan sos yang telah disediakan, asingkan sebahagian sos dan dipanaskan.
- Masukkan kerang yang telah direbus dan digaul rata.
Pes Kisaran Pelbagai Guna
Bahan-bahan
75 gram ikan bilis direndam supaya lembut
50 gram udang kering direndam supaya lembut
2 batang serai dipotong kecil
3 cm halia dipotong kecil
1 cm lengkuas dipotong kecil
2 cm kunyit segar dipotong kecil
4 - 5 cili padi
¼ daun kunyit
1-2 daun limau3 bawang besar
4 ulas bawang putih
Langkah-langkah
- Semua bahan dikisar sehingga lumat.
- Siap untuk diguna sebagai rencah sayur, masak lemak dan lain-lain.
Pes Cili Kisar
Bahan-bahan
200 gram cili kering dipotong buang biji dan direndam
1 biji bawang holland/besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
7 - 10 cili padi
2 batang serai
2 - 3 helai daun limau purut
3 inci daun kunyit
1 inci belacan
Langkah-langkah
- Cili kering dipotong, dibuang biji dan direndam selama 1 jam atau lebih.
- Kisar semua bahan-bahan lain sehingga lumat.
- Masukkan cili kering yang telah direndam dan kisar hingga lumat.
- Simpan dalam bekas bertutup dan letakkan dalam peti sejuk. Boleh tahan sehingga 1 bulan.
Cheese cake
(Credit to KRAFT)
Ingredients
For the bottom layer
1½ cup of marie biscuit powder (60 grams of marie biscuit powdered)
1/3 cup melted margarine/melted butter/corn oil
For the cheese layer
750 grams cream cheese, softened
1 cup of sugar
1 teaspoon of vanilla
4 eggs
For garnishing
4 tablespoons of chocolate chip
Methods
- Preheat the oven at 170 ° C.
- Combine marie biscuit powder, with corn oil and mix well so it is curled.
- Align on 5mm thick and compacted it.
- Beat cream cheese, sugar and vanilla until well mixed. Put eggs one by one and mix them at slow speed. Add chocolate chips and mix well.
- Pour the dough over the surface of the compacted marie biscuits.
- Bake for 50 - 60 minutes or until cooked. Let cool at room temperature before cooling in the refrigerator for 4 hours.
- Ready to serve after cooling.
Kek Keju (Kredit kepada KRAFT)
Bahan-bahan
Untuk lapisan bawah
1 ½ cawan serbuk biskut marie (60 grams biskut marie dikisar)
1/3 cawan majerin cair/mentega cair/minyak jagung
Untuk lapisan keju
750 grams cream cheese, dilembutkan
1 cawan gula
1 sudu teh vanilla
4 biji telur
Untuk hiasan
4 sudu besar cip cokelat
Langkah-langkah
- Panaskan ketuhar pada suhu 170° C.
- Campurkan serbuk biskut marie, dengan minyak jagung dan gaul rata sehingga menggentel.
- Ratakan pada acuan setebal 5mm dan dipadatkan.
- Pukul cream cheese, gula dan vanilla sehingga sebati. Masukkan telor 1 persatu dan dicampur pada kelajuan perlahan setiap kali dimasukkan sehingga bercampur rata. Campurkan cip cokelat dan digaul rata.
- Tuangkan adunan ke atas permukaan biskut marie yang dipadatkan.
- Bakar selama 50 – 60 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum didinginkan dalam peti sejuk selama 4 jam.
- Siap untuk dihidang selepas disejukkan.