Meat and Jackfruit Crater Curry
Ingredients
1 kg beef mince mixed with bone. (Cut into small and thin)
3 pieces young jackfruit, cut and boiled
1 onion - sliced
2 cloves garlic - sliced
3 tablespoons crater curry spices (mixed it with broth)
3 tablespoons homemade blended chili paste
1 tablespoon homemade multi purpose paste
1 tablespoon homemade ginger - garlic paste
2 stalks lemon grass, crushed
3 tablespoons roasted coconut
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
Kaffir lime leaves
Dried tamarind
Salt
Palm sugar
Oil for sauté
Methods
- Boil meat until tender and tossed. Put broth aside.
- Sauté sautéed spices, onion, garlic, lemongrass and all pastes.
- Once fragrant, add the crater curry spices paste. Stir-fry until oil separates and the mix became crisp.
- Pour the spices mixture into a container containing boiled meat and boiled jackfruit.
- Mix until well blended and heat the crater. Add the broth, dried tamarind and kaffir lime leaves. Stir briefly.
- Pour in coconut milk, palm sugar and toasted coconut. Bring to a boil.
- Taste it with salt, leave for a while.
- Ready to be serve.
Bahan-bahan
1 kilogram daging dicampur tulang dan tetel. (Dipotong kecil dan nipis)
3 keping nangka muda dipotong dan direbus
1 bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih – dimayang
3 sudu besar rempah gulai kawah (dicampurkan dengan air rebusan)
3 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar pes serbaguna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
2 batang serai dititik
3 sudu besar kerisek
Rempah tumisan (Kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga)
Daun limau purut
Asam keping
Garam
Gula melaka
Minyak untuk menumis
Langkah-langkah
- Daging direbus sehingga empuk dan toskan. Air rebusan diketepikan.
- Tumiskan rempah tumisan, bawang besar, bawang putih, serai dan semua pes.
- Setelah naik bau, masukkan pes rempah gulai kawah. Kacau sehingga naik minyak dan garing.
- Tuangkan bahan yang ditumis ke dalam bekas mengandungi daging dan nangka yang telah direbus.
- Gaul sehingga sebati dan panaskan kawah. Masukkan air rebusan, asam keping dan daun limau. Kacau seketika.
- Masukkan santan, gula melaka dan kerisek. Biarkan mendidih.
- Perisakan dengan garam, biarkan seketika.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment