Kung Poa Chicken
Ingredients
½ kg chicken cut into small pieces
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
1 teaspoon coarse ground black pepper
½ teaspoon mixed spice
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons creamy-sweet soy sauce
2 inch carrots cut into small lengthwise
1 red chilli cut lengthwise
100 grams of cashew nuts
Fried onions
Spring onions
Parsley
Salt
Sugar
Oil for frying
Methods
- Mix chicken with ginger-garlic paste, multi-purpose paste, black pepper, soy sauce, oyster sauce and salt. Marinate for 15-30 minutes.
- Heat oil in a pan and sauté sliced onion, sliced garlic, red chilli and carrots.
- Add ginger-garlic paste and multi-purpose paste.
- Once fragrant, add marinated chicken.
- Stir until chicken is cooked.
- Add oyster sauce and soy sauce. Stir until all ingredients well mixed.
- Add cashew nuts and mix until all ingredients mixed.
- Garnished with coriander leaves, fried onions and spring onion.
Bahan-bahan
½ kg ayam dipotong kecil
1 ulas bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai-guna
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
½ sudu teh rempah campuran
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap lemak manis
2 inci lobak merah dipotong kecil memanjang
1 batang cili merah dipotong memanjang
100 gram biji gajus
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Langkah-langkah
- Campurkan ayam dengan pes halia-bawang putih, pes pelbagai-guna, serbuk lada hitam, kicap, sos tiram dan garam. Perapkan selama 15 – 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih yang dimayang, cili merah dan lobak merah
- Masukkan pes halia-bawang putih dan pes pelbagai-guna.
- Setelah tumisan naik bau, masukkan ayam yang telah diperap.
- Kacau sehingga ayam masak.
- Masukkan sos tiram dan kicap. Kacau sehingga semua bahan tumisan sebati.
- Masukkan biji gajus dan gaul sehingga semua bahan bercampur.
- Hidangkan dengan hiasan daun sup, bawang goreng dan daun bawang.
No comments :
Post a Comment