Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 27 May 2014

RENDANG AYAM / CHICKEN RENDANG


Chicken Rendang 

Ingredients

½ fresh chicken (about 1 kg )
2 tbsp turmeric powder
2 stalks lemon grass pounded
1 kaffir lime leaf
2 inch turmeric leaf finely cut
Coconut milk from 1 coconut seed
3 tablespoons kerisek (dry-fry coconut)
Dried tamarind

Sautééd spices (Cinnamon, Cardamom, Clove and Star anise)
Salt
Sugar
Oil for frying

Blended Ingredients

2 stalks of lemongrass
1 inch of ginger
1 inch galangal
1 clove fresh turmeric
20 sticks of dried chillies
10 bird’s eye chilli
100 grams of dried shrimp
3 cloves of garlic
1 onion

3 candlenut
3 inch turmeric leaf
1 kaffir lime leaf

Methods

  1. Chicken marinated with salt and turmeric powder. Set aside at least 30 minutes. 
  2. Heat the oil in a pan. Sauté blended ingredients and four spices until fragrant. 
  3. Add pounded lemon grass, kaffir lime leaves and dried tamarind. 
  4. Add marinated chicken and stir well to combine. 
  5. Once the chicken is cooked, add coconut milk and let it boil. 
  6. Add kerisek and stir well. Add salt and sugar to taste. 
  7. Leave it on low heat, continue stirring for 15 minutes or until oil breaks. 
  8. Garnish with cut turmeric leaf. Ready to be serve. 
Rendang Ayam Ringkas 

Bahan-bahan

½ ekor ayam segar (lebih kurang 1 kg)
2 sudu besar serbuk kunyit
2 batang serai dititik
1 helai daun limau purut
2 inci daun kunyit dipotong rampai
Santan dari 1 biji kelapa
3 sudu kerisek
Asam keping

Rempah tumisan (Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar

2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 ulas kunyit segar
20 batang cili kering
10 batang cili padi
100 gram udang kering
3 ulas bawang putih

1 bawang besar
3 biji buah keras
3 inci daun kunyit
1 helai daun limau purut

Langkah-langkah

  1. Ayam diperap dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan sekurang-kurang 30 minit. 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan rempah tumisan sehingga naik bau. 
  3. Masukkan serai dititik, daun limau purut dan asam keping. 
  4. Masukkan ayam yang telah diperap dan dikacau sehingga sebati. 
  5. Setelah ayam masak, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih. 
  6. Masukkan kerisik dan kacau rata. Perisakan dengan garam dan gula.
  7. Biarkan diatas api perlahan, terus mengacau selama 15 minit atau sehingga pecah minyak. 
  8. Hiaskan dengan potongan daun kunyit. Siap untuk dihidang. 

4 comments :

  1. Meleleh tengok makanan ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bahrain, terima kasih komen. Eloklah mencuba resepi ini. Mudah dan sedap.

      Delete
  2. Sedapnya tapi ada letak udang kering. Terima kasih bagi cadangan untuk nasi tomato, boleh di cuba nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih komen. Letak udang kering tu adalah my version dan untuk enhance the taste and flavours untuk menjadi lebih sedap. You can try it.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...