Chicken Rendang
Ingredients
½ fresh chicken (about 1 kg )
2 tbsp turmeric powder
2 stalks lemon grass pounded
1 kaffir lime leaf
2 inch turmeric leaf finely cut
Coconut milk from 1 coconut seed
3 tablespoons kerisek (dry-fry coconut)
Dried tamarind
Sautééd spices (Cinnamon, Cardamom, Clove and Star anise)
Salt
Sugar
Oil for frying
Blended Ingredients
2 stalks of lemongrass
1 inch of ginger
1 inch galangal
1 clove fresh turmeric
20 sticks of dried chillies
10 bird’s eye chilli
100 grams of dried shrimp
3 cloves of garlic
1 onion
3 candlenut
3 inch turmeric leaf
1 kaffir lime leaf
Methods
- Chicken marinated with salt and turmeric powder. Set aside at least 30 minutes.
- Heat the oil in a pan. Sauté blended ingredients and four spices until fragrant.
- Add pounded lemon grass, kaffir lime leaves and dried tamarind.
- Add marinated chicken and stir well to combine.
- Once the chicken is cooked, add coconut milk and let it boil.
- Add kerisek and stir well. Add salt and sugar to taste.
- Leave it on low heat, continue stirring for 15 minutes or until oil breaks.
- Garnish with cut turmeric leaf. Ready to be serve.
Bahan-bahan
½ ekor ayam segar (lebih kurang 1 kg)
2 sudu besar serbuk kunyit
2 batang serai dititik
1 helai daun limau purut
2 inci daun kunyit dipotong rampai
Santan dari 1 biji kelapa
3 sudu kerisek
Asam keping
Rempah tumisan (Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 ulas kunyit segar
20 batang cili kering
10 batang cili padi
100 gram udang kering
3 ulas bawang putih
1 bawang besar
3 biji buah keras
3 inci daun kunyit
1 helai daun limau purut
Langkah-langkah
- Ayam diperap dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan sekurang-kurang 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan rempah tumisan sehingga naik bau.
- Masukkan serai dititik, daun limau purut dan asam keping.
- Masukkan ayam yang telah diperap dan dikacau sehingga sebati.
- Setelah ayam masak, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan kerisik dan kacau rata. Perisakan dengan garam dan gula.
- Biarkan diatas api perlahan, terus mengacau selama 15 minit atau sehingga pecah minyak.
- Hiaskan dengan potongan daun kunyit. Siap untuk dihidang.
Meleleh tengok makanan ni. hehe
ReplyDeleteSalam Bahrain, terima kasih komen. Eloklah mencuba resepi ini. Mudah dan sedap.
DeleteSedapnya tapi ada letak udang kering. Terima kasih bagi cadangan untuk nasi tomato, boleh di cuba nanti...
ReplyDeleteTerima kasih komen. Letak udang kering tu adalah my version dan untuk enhance the taste and flavours untuk menjadi lebih sedap. You can try it.
Delete