Tempeh Nugget
Ingredients
1 piece of tempeh cut squares (cut into16 small pieces of tempeh)
1 chicken egg
3 tablespoons flour
5 tablespoons bread crumbs or crushed corn flakes
¼ teaspoon mixed spice powder
¼ teaspoon nutmeg powder
½ teaspoon curry powder
½ teaspoon coarse black pepper powder
Salt
Oil for frying
Methods
- Marinate tempeh with salt, curry powder and mixed spices powder.
- In separate container mix flour, nutmeg powder, salt, black pepper and mixed spice powder.
- Beat the eggs in a bowl.
- Dip marinated tempeh into beaten egg.
- Mix tempeh with a mixture of flour and spices.
- Dip tempeh into breadcrumbs.
- Fry the nuggets in a pan with hot oil. Turn up until golden yellow.
- Ready to be serve.
Bahan-bahan
1 keping tempe dipotong segiempat (terhasil 16 kepingan tempe kecil)
1 biji telor ayam
3 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar serbuk roti atau kepingan jagung yang dihancurkan
¼ sudu teh serbuk rempah campuran
¼ sudu teh serbuk pala
½ sudu teh serbuk rempah kari
½ sudu teh serbuk kasar lada hitam
Garam
Minyak untuk menggoreng
Langkah-langkah
- Tempe perap bersama garam, rempah kari, dan serbuk rempah campuran.
- Dalam bekas lain campurkan tepung gandum, serbuk pala, garam, serbuk lada hitam dan rempah campuran.
- Pukul telur dalam mangkuk.
- Tempe yang telah diperap bersama rempah ratus dicelup ke dalam telur yang telah dipukul.
- Gaulkan tempe yang dicelup telur dengan campuran tepung gandum dan rempah ratus.
- Gaul tempe yang bersalut ke dalam serbuk roti.
- Gorengkan nugget tersebut dalam kuali dengan minyak panas. Terbalikkan nugget sehingga menjadi kuning keemasan.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment