Anchovy Kerabu
Ingredients
200 grams of anchovies - dry roasted
3 shallots ( 1 large garlic cloves ) - shredded
1 stalk lemongrass - shredded
1 torch ginger flower - shredded
1 green chilli diagonally cut
3 -5 stems bird’s eye chillies finely chopped
50 grams of crushed peanuts
For the sauce
Lime juice – After extracted the juice cut lime into small pieces, mixed it with other cut/chopped ingredients
Salt
Sugar
Methods
- Combine all ingredients .
- Pour the sauce and mix well.
- Ready to be served .
Bahan-bahan
200 gram ikan bilis – digoreng garing
3 ulas bawang merah (1 ulas bawang besar) – dimayang
1 batang serai – dimayang
1 kuntum bunga kantan – dimayang
1 batang cili hijau dipotong serong
3 -5 batang cili padi dipotong kecil50 gram kacang tanah ditumbuk kasar
Untuk sos
1 batang serai – dimayang
1 kuntum bunga kantan – dimayang
1 batang cili hijau dipotong serong
3 -5 batang cili padi dipotong kecil50 gram kacang tanah ditumbuk kasar
Untuk sos
Jus limau kasturi – setelah diperah, limau dipotong kecil untuk digaul bersama bahan lain
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Campurkan semua bahan.
- Masukkan sos dan gaul rata.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment