Penang Laksa Prawn
Ingredients
5 fish mackerel (medium size)
250 gm fresh prawn
1 ginger flower bud
20 leaves kesom
5 stem red chillies
1 large onion
2 cloves garlic
4 tablespoons homemade chilli paste
1 tablespoon multi-usage paste
Salt
Dried tamarind
½ kg homemade rice noodles
Salads and Garnishing
China lettuce
Pineapple
Selom leaves
Cucumber
Calamansi
Hard-boiled egg
Fresh ginger flower bud
Methods
- Washed the fish and boiled.
- Once cooked, separate the flesh and bone, put the broth aside. Blended the fish flesh with red chili, onion, kesom leaves and ginger flower bud.
- The bones are blend and sieved to obtain the cream of fish.
- Heat the broth and put the ginger flower bud, homemade chilli paste, kesom leaves, dried tamarind and blended fish flesh and the cream of blended fish bone.
- Let it boil. Once boiled, add the prawn and salt to taste.
- Prepare the rice noodles in a bowl and fill it with the gravy and prawn.
- Sprinkle with salad and garnishing
- Ready to eat.
Bahan-bahan
5 ekor ikan kembong (sederhana besar)
250 gm udang segar
1 kuntum bunga kantan
20 helai daun kesom
5 batang cili merah
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
4 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar pes pelbagai guna
Garam
Asam keping
½ kg laksa beras
Ulam-ulam dan taburan
Garam
Asam keping
½ kg laksa beras
Ulam-ulam dan taburan
Daun salad china
Nenas
Daun selom
Timun
Limau kasturi
Telur rebus
Bunga kantan segar
Langkah-langkah
Nenas
Daun selom
Timun
Limau kasturi
Telur rebus
Bunga kantan segar
Langkah-langkah
- Ikan dibasuh bersih dan direbus.
- Selepas masak, isi dihancurkan, air rebusan diketepikan. Isi dikisar bersama cili merah, bawang besar, daun kesom dan bunga kantan.
- Tulang-tulang dikisar dan ditapis untuk mendapatkan pati ikan.
- Air rebusan terus dipanaskan dan masukkan bunga kantan, cili kisar, daun kesom, asam keping dan isi ikan dan pati kisaran tulang ikan yang ditapis.
- Biarkan sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan udang dan garam secukup rasa.
- Masukkan laksa beras dalam mangkuk dan isikan dengan kuah laksa dan udang.
- Taburkan ulam-ulam dan telor rebus.
- Sedia untuk dimakan.
No comments :
Post a Comment