Baked Spicy Macaroni Cheese
Ingredients
500 grams macaroni - boil according to the manufacturer's instructions until tender
Ingredients for béchamel sauce
2 tablespoons butter
500 ml fresh milk (evaporated milk can also be used)
2 cups multi-purpose flour
½ cup shredded mozzarella cheese
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon spice mixture
2 cups multi-purpose flour
½ cup shredded mozzarella cheese
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon spice mixture
For Spicy Sauce
2 tablespoon homemade blended chilli paste
1 tablespoon homemade multi usage paste
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
3 tablespoon homemade pasta sauce
Salt
Sugar
For Topping
1 cup shredded mozzarella cheese
For béchamel sauce
2 tablespoon homemade blended chilli paste
1 tablespoon homemade multi usage paste
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
3 tablespoon homemade pasta sauce
Salt
Sugar
For Topping
1 cup shredded mozzarella cheese
1 cup shredded cheddar cheese
Sliced red capsicum
Methods
Methods
For béchamel sauce
- Melt butter in a pan and add flour multipurpose. Stir until the flour brown.
- Add the fresh milk and shredded mozzarella cheese.
- Put nutmeg powder, mixed spices and salt. Continue to stir.
For macaroni cheese
Bahan-bahan
500 grams macaroni direbus mengikut arahan pembuat sehingga lembut
Bahan-bahan bagi sos béchamel
2 sudu besar mentega
- Sauté all spicy sauce ingredients until fragrant.
- Pour boiled macaroni and mixed well. Add salt and sugar to taste.
- Preheat oven at 170 degrees Celsius.
- Scoop spicy macaroni into the baking container. Pour the béchamel sauce over the spicy macaroni and stir until it becomes well mixed.
- Compresses slightly and sprinkle shredded mozzarella cheese, bell pepper and shredded cheddar cheese.
- Bake the mixture for 30 minutes or until cheese become golden yellow.
- Slice and serve.
Bahan-bahan
500 grams macaroni direbus mengikut arahan pembuat sehingga lembut
Bahan-bahan bagi sos béchamel
2 sudu besar mentega
500 ml susu segar (susu isian sejat juga boleh digunakan)
2 cawan tepung pelbagai guna
½ cawan keju mozzarella disagat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh rempah campuran
Bahan-bahan sos pedas
2 sudu besar pes cili kisar buatan sendiri
½ cawan keju mozzarella disagat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh rempah campuran
Bahan-bahan sos pedas
2 sudu besar pes cili kisar buatan sendiri
1 sudu besar pes pelbagai guna buatan sendiri
1 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri
3 sudu besar sos pasta buatan sendiri
Garam
Gula
Bahan-bahan tabur
1 cawan sagatan keju mozzarella 1 cawan sagatan keju cheddar
Capsicum dipotong
Langkah-langkah
Untuk sos béchamel
3 sudu besar sos pasta buatan sendiri
Garam
Gula
Bahan-bahan tabur
1 cawan sagatan keju mozzarella 1 cawan sagatan keju cheddar
Capsicum dipotong
Langkah-langkah
Untuk sos béchamel
- Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan tepung pelbagai guna. Kacau sehingga tepung menjadi keperangan.
- Masukkan susu segar dan sagatan keju mozzarella.
- Masukkan serbuk pala, rempah campuran dan garam. Teruskan mengacau.
- Tumis semua bahan sos pedas.
- Masukkan macaroni yang telah direbus dan digaul rata. Perisakan dengan garam dan gula.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius.
- Sendukkan macaroni dalam bekas pembakar. Tuang sos béchamel ke atas macaroni dan kacau sehingga menjadi agar keras.
- Padatkan sedikit dan taburkan sagatan keju mozzarella, capsicum dan sagatan keju cheddar.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga keju menjadi kuning keemasan.
- Potong dan hidangkan.
No comments :
Post a Comment