Cashew Nut Chicken Stir-fry
Ingredients
2 parts of chicken breast - cubed and bones removed1 packet prepared roasted cashew nuts
3 dried chilli shredded
5 bird's eye chilli - shredded1 large onion, sliced
3 cloves garlic, sliced
½ red capsicum, cut lengthwise
½ yellow capsicum, cut lengthwise
½ green capsicum, cut lengthwise
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
1 teaspoon of plum sauce
1 tablespoon oyster sauce
Salt
Sugar
Oil for frying and sautéing
Methods
Bahan-bahan
3 cloves garlic, sliced
½ red capsicum, cut lengthwise
½ yellow capsicum, cut lengthwise
½ green capsicum, cut lengthwise
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
1 teaspoon of plum sauce
1 tablespoon oyster sauce
Salt
Sugar
Oil for frying and sautéing
Methods
- Heat a frying pan and fry the chicken until ¾ cooked, set aside.
- Fried oil, fry the onion, garlic, ginger-garlic paste and multi-purpose paste until fragrant.
- Stir in chicken and re-enter the plum sauce, oyster sauce, all colours capsicum, bird’s eye chilli and dried chilli, mix well.
- Put cashew nuts, salt and sugar to taste. Mix it well.
- Ready to be served.
Bahan-bahan
2 bahagian dada ayam – dipotong dadu dan dibuang tulang
1 peket kacang gajus siap digoreng
3 batang cili kering dimayang
5 cili padi dimayang
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
½ biji lada benggala merah, dipotong memanjang
½ biji lada benggala kuning, dipotong memanjang
½ biji lada benggala hijau, dipotong memanjang
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu teh sos plum
1 sudu besar sos tiram
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Langkah-langkah
3 ulas bawang putih dimayang
½ biji lada benggala merah, dipotong memanjang
½ biji lada benggala kuning, dipotong memanjang
½ biji lada benggala hijau, dipotong memanjang
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu teh sos plum
1 sudu besar sos tiram
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Langkah-langkah
- Panaskan kuali dan goreng ayam sehingga ¾ masak, ketepikan.
- Menggunakan minyak gorengan, tumiskan bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih dan pes pelbagai guna sehingga naik bau.
- Gaulkan semula ayam dan masukkan sos plum, sos tiram, cili benggala, cili padi dan cili kering, gaul rata.
- Masukkan kacang gajus, perisakan dengan garam dan gula. Gaul rata.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment