Chicken Green Curry
Ingredients
½ chicken cut into small pieces
1 cup coconut milk
2 tablespoons turmeric powder
1 teaspoon coarsely ground black pepper
Salt
Sugar
Dried tamarind sliced
Oil for cooking and frying
Green curry paste ingredients
1 teaspoon ground cumin
2 tablespoons turmeric powder
1 teaspoon coarsely ground black pepper
Salt
Sugar
Dried tamarind sliced
Oil for cooking and frying
Green curry paste ingredients
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground cinnamon
1 sprig of coriander leaves
1 sprig of Thai basil leaves
1 onion
3 cloves garlic
1 inch ginger1 inch ginger
1 stalk of green chillies
5 -7 green bird’s eye chillies
Methods
Bahan-bahan
½ ekor ayam dipotong kecil
1 teaspoon ground cinnamon
1 sprig of coriander leaves
1 sprig of Thai basil leaves
1 onion
3 cloves garlic
1 inch ginger1 inch ginger
1 stalk of green chillies
5 -7 green bird’s eye chillies
Methods
- Marinade the chicken with turmeric, black pepper, salt and sugar for 15 minutes.
- Fry chicken until golden brown or just let the water dry and p
- ut aside, o r put directly the chicken without frying.
- Blend all the ingredients for green curry paste.
- Sauté blended ingredients until fragrant. Concentration depend on your own.
- Add coconut milk and mix well and allowed to boil for a while.
- Add chicken that has been fried and mixed well with the sauce.
- Add dried tamarind sliced, salt and sugar to taste.
- Ready to be served with steamed rice.
Bahan-bahan
½ ekor ayam dipotong kecil
1 cawan santan pekat
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
Garam
Gula
Asam keping
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan untuk pes kari hijau
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
Garam
Gula
Asam keping
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan untuk pes kari hijau
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun selasih Thai
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang cili hijau
5 -7 cili padi hijau
Langkah-langkah
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun selasih Thai
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang cili hijau
5 -7 cili padi hijau
Langkah-langkah
- Perapkan ayam bersama kunyit, serbuk lada hitam, garam dan gula selama 15 minit.
- Goreng ayam sehingga berwarna kuning keemasan atau sehingga air dari ayam kering dan ketepikan atau masuk terus ayam tanpa digoreng.
- Kisar semua bahan untuk pes kari hijau.
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau. Kepekatan mengikut kesukaan.
- Masukkan santan dan digaul rata dan dibiarkan sehingga mendidih seketika.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan digaul menjadi sebati dengan kuah.
- Perisakan dengan asam keping, garam dan gula.
- Siap untuk dihidang bersama nasi panas.
No comments :
Post a Comment