Anchovies Tempe Sambal
Ingredients
4 pieces of tempe is cut small and thin, crispy fried
200 grams of anchovies, crispy fried
Tamarind paste
Brown sugar
Salt
Ingredients Blended
20 dried chillies soaked 10-15 minutes
2 onion
4 cloves garlic
½ inch ginger
½ inch galangal
50 grams of dried shrimp
½ shrimp paste
Methods
- Tempe and anchovies are fried separately until crisp, set aside.
- Sauté the blended ingredients until sauce becomes dry. Add tamarind paste.
- Add salt and brown sugar, set aside to cool.
- After all cool, put fried anchovies and fried tempe to sambal and mix until well mixed.
- Ready to be served or stored in jar.
Bahan-bahan
4 keping tempe dipotong kecil dan nipis, digoreng rangup
200 gram bilis digoreng rangup
Asam jawa diambil pes
Gula perang
Garam
Bahan-bahan dikisar
20 tangkai cili kering direndam 10 – 15 minit
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci lengkuas
50 gram udang kering
½ inci belacan
Langkah-langkah
- Tempe dan bilis digoreng berasingan sehingga rangup, ketepikan.
- Tumis bahan-bahan kisar sehingga sambal menjadi garing. Masukkan pes asam jawa.
- Perisakan dengan garam dan gula perang, ketepikan supaya sejuk.
- Setelah semua sejuk, masukkan tempe dan bilis ke dalam sambal dan gaul sehingga sekata.
- Siap dan boleh disimpan ke dalam balang.
wah ni memang sedap ni...sebab ada tempeh :-)..
ReplyDelete