Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday 18 August 2013

DALCA KAMBING / MINCED LAMB WITH MIXED VEGETABLE CURRY




Minced Lamb with Mixed Vegetable Curry

Materials

100 grams dhal
300 grams minces lamb (or minced meat)
Coconut milk from 1 coconut
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
1 onion sliced
3 cloves of garlic sliced
5 tablespoons of curry powder
1 tablespoon korma powder
1 small eggplant cut lengthwise length
10 long beans cut diagonally
3-inch carrots cut lengthwise
2 potatoes cut into six
1 sprig of curry leaves
Tamarind mix with water, mix it with curry and korma powder to form paste
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

1.    Boiled lamb minces until soft. Drain and put aside.
2.    Boil dhal until fluffy. Mixed it with mince lamb and continue boiling.
3.    Add carrots and potatoes, boiled until tender.
4.    In a separate pan heat the olive oil.
5.    Sauté the onion, garlic, sautéed spices, all the paste and curry-korma paste until fragrant.
6.    Put the sautéed ingredients to the mixture of minces lamb and dhal, mix thoroughly.
7.    Pour in coconut milk and let it boil for a while.
8.    Put the long beans and eggplant. Tasted it with salt and sugar.
9.    Ready to be serve with rice.

Dalca Kambing

Bahan-bahan

100 gram kacang dhal
300 gram tetel kambing (atau daging cincang)
Santan kelapa dari 1 biji kelapa
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar pes pelbagai guna
5 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar serbuk rempah korma
1 biji terong panjang dipotong memanjang
10 kacang panjang dipotong meyerong
3 inci lobak merah dipotong memanjang
2 kentang dibelah enam
1 tangkai daun kari
Asam jawa dilarut dengan air dan digaul dengan rempah
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Rebus tetel kambing sehingga agak lembut.  Tos dan asingkan.
2.    Rebus kacang dhal kembang. Masukkan tetel dan terus merebus bersama dhal.
3.    Masukkan lobak merah dan kentang, rebus sehingga empuk.
4.    Dalam kuali berasingan panaskan minyak zaiton.
5.    Tumiskan bawang besar, bawang putih, rempah tumisan, semua pes-pes dan pes rempah kari-korma yang dicampur dengan air asam jawa sehingga naik bau.
6.    Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam bekas rebusan dhal dan tetel, kacau sehingga sebati.
7.    Masukkan santan dan biarkan seketika sehingga mendidih.
8.    Masukkan kacang panjang dan terung.  Perisakan dengan garam dan gula.
9.    Siap untuk dihidang bersama nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...