Sweet Potato-Corn-Sago Creamy Sauce
Ingredients
2 small size sweet potatoes cut into cubes
1 small can of sweet corn (fresh corn can also be used)
2 tablespoons of sago
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons palm sugar
1 cup coconut milk
Water
Salt
Sugar
Pandan leaves
Methods
- Boil sago together with sweet potatoes until fluffy and cooked.
- Add sweet corn and pandan leaf, bring to a boil.
- Add palm sugar and brown sugar. Stir well.
- Once uniformly mixed, add coconut milk and stir until boiling.
- Ready to be serve.
Pengat Keledek-Jagung-Sagu
Bahan-bahan
2 biji keledek saiz kecil dipotong kiub
1 tin kecil jagung manis (jagung segar juga boleh diguna)
2 sudu besar sagu
3 sudu besar gula perang
3 sudu besar gula Melaka
1 cawan santan pekat
Air
Garam
Gula
Daun pandan
Langkah-langkah
Bahan-bahan
2 biji keledek saiz kecil dipotong kiub
1 tin kecil jagung manis (jagung segar juga boleh diguna)
2 sudu besar sagu
3 sudu besar gula perang
3 sudu besar gula Melaka
1 cawan santan pekat
Air
Garam
Gula
Daun pandan
Langkah-langkah
- Rebus sagu bersama keledek sehingga kembang dan masak.
- Masukkan jagung manis dan daun pandan, biarkan mendidih.
- Masukkan gula perang dan gula Melaka. Kacau sebati.
- Setelah sekata masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment