Bahan siap untuk campur / Ready to mix ingredients
Tepung dicampur / Flours added
Digaul bersama telor / Mixed it with egg
Bahan campuran digoreng / Frying the batter
Siap dihidang / Served
Potato Fritters
Ingredients
3 tablespoons cornstarch
2 tablespoons flour
1 whole egg
2 potatoes coarsely grated
1 carrot coarsely grated
1 clove garlic chopped
1 stalk celery chopped
1 red chilli chopped
1 teaspoon coarsely pounded pepper
Salt
Sugar
Oil for frying
Methods
- Mix well all ingredients, except oil.
- For frying, scooped the batter the size of marbles, flattern it and fry until golden brown.
- Serve with dipping sauce.
Bahan-bahan
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telor
2 biji kentang disagat kasar
1 lobak merah disagat kasar
1 ulas bawang besar dimayang
1 tangkai daun sup dicincang
1 cili merah dimayang
1 sudu teh lada sulah
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng
Langkah-langkah
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telor
2 biji kentang disagat kasar
1 lobak merah disagat kasar
1 ulas bawang besar dimayang
1 tangkai daun sup dicincang
1 cili merah dimayang
1 sudu teh lada sulah
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng
Langkah-langkah
- Campur semua bahan dan gaul rata, kecuali minyak.
- Untuk menggoreng, ambil satu sudu campuran sebesar guli, ratakan dan goreng sehingga kuning keemasan.
- Hidang dengan sos pencicah.
No comments :
Post a Comment