Rempah yang disediakan / Homemade Spices
Rempah tumis / Sautéed Spices
Daging rebus / Boiled meat
Beras ditos / Tossed rice
Menumis nasi / Sautéed rice
Memasak nasi / Cooking rice
Nasi yang telah masak / Cooked rice
Nasi dihidang bersama lauk / Served with other dishes
Dalca sayur / Mixed vegetable curry
Ayam masak merah / Chicken in tomato gravy
Air asam pencicah / Hot spicy-sour dipping sauce
Northern Meat Rice Ingredients
1 kg of bathmati rice
1 kg beef, thinly cut
2 onions sliced (1 use for boiling meat, 1 to sauté the rice)
4 cloves garlic, sliced (2 use for boiling meat, 2 to sauté the rice)
Evaporated milk
Beef broth (measured same as rice quantity - minimum)
1 tablespoon homemade multi-usage paste
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
Pandan leaves
Parsley
Spring onions
Fried onions
Salt
Sugar
Sautéed Spices
1 cinnamon stick
3-4 cardamom
2-3 star anise
2-3 cloves
1-2 pieces of bay leaf
Pounded spices (½ used for boiling meat and ½ to sauté the rice)
1 tablespoon fennel seeds, dry fried and pounded
1 tablespoon cumin, dry fried and pounded
1 tablespoon coriander, dry fried and pounded
2 cloves nutmeg seeds, pounded
Methods
- Soak the rice about 15 minutes, drained.
- Boil the meat with pounded spices, salt, onion and garlic.
- Once the meat cooked put aside, the broth used to cook rice.
- Sauté multi-usage paste, ginger-garlic paste, pandan leaves, onion and garlic until fragrant.
- Sauté sautéed spices and pounded spices until fragrant.
- Pour the beef broth and add a bit of meat. Add salt and sugar to taste.
- Once boiled, add evaporated milk and stir until well mixed.
- Add tossed rice and stir until fluffy. Let the rice cook.
- Garnished with spring onion, parsley leaves and fried onions.
- Serve with mixed vegetable-dhal curry, chicken in spicy tomato sauce and cut meat with hot-sour sauce.
Nasi Daging Utara
Bahan-bahan
1 kg beras bathmati
1 kg daging dipotong nipis
2 bawang besar dimayang (1 guna untuk merebus daging, 1 untuk menumis nasi)
4 ulas bawang putih dimayang (2 guna untuk merebus daging, 2 untuk menumis nasi)
Susu sejat
Air rebusan (sekurang-kurang sama kuantiti dengan ukuran beras)
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Daun pandan
Daun sop
Daun bawang
Bawang goreng
Garam
Gula
Rempah untuk tumisan
1 kulit kayu manis
3 – 4 buah pelaga
2 – 3 kuntum bunga lawang
2 – 3 bunga cengkih
1 – 2 helai daun salam
Rempah ditumbuk (½ digunakan untuk merebus daging dan ½ untuk menumis nasi)
1 sudu besar jintan manis, disangai dan ditumbuk
1 sudu besar jintan putih, disangai dan ditumbuk
1 sudu besar ketumbar, disangai dan ditumbuk
2 ulas biji pala diambil isi dalam dan ditumbuk
Langkah-langkah
1 kg beras bathmati
1 kg daging dipotong nipis
2 bawang besar dimayang (1 guna untuk merebus daging, 1 untuk menumis nasi)
4 ulas bawang putih dimayang (2 guna untuk merebus daging, 2 untuk menumis nasi)
Susu sejat
Air rebusan (sekurang-kurang sama kuantiti dengan ukuran beras)
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Daun pandan
Daun sop
Daun bawang
Bawang goreng
Garam
Gula
Rempah untuk tumisan
1 kulit kayu manis
3 – 4 buah pelaga
2 – 3 kuntum bunga lawang
2 – 3 bunga cengkih
1 – 2 helai daun salam
Rempah ditumbuk (½ digunakan untuk merebus daging dan ½ untuk menumis nasi)
1 sudu besar jintan manis, disangai dan ditumbuk
1 sudu besar jintan putih, disangai dan ditumbuk
1 sudu besar ketumbar, disangai dan ditumbuk
2 ulas biji pala diambil isi dalam dan ditumbuk
Langkah-langkah
- Rendam beras lebih kurang 15 minit, toskan.
- Rebus daging bersama rempah ditumbuk, garam, bawang dan bawang putih.
- Setelah daging masak ketepikan daging, air rebusan diguna untuk memasak nasi.
- Tumiskan pes pelbagai guna, pes halia-bawang putih, daun pandan, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Tumiskan rempah tumisan dan rempah yang ditumbuk sehingga garing.
- Tuangkan air rebusan daging dan masukkan sedikit potongan daging. Perisakan dengan garam dan gula.
- Setelah mendidih masukkan susu cair dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan beras dan kacau sehingga kembang. Biarkan sehingga nasi masak.
- Untuk hidangan dihias dengan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Hidangkan bersama dalca, ayam masak merah dan daging dicacah dengan air asam.
No comments :
Post a Comment