Chicken Pecel
Ingredients
1 chicken cut into 16 pieces
1 onion, minced
Salt
Sugar
Sand ginger leaves
Blended ingredients
Sand ginger
2 onions
5 cloves garlic
10-15 pcs of bird’s eye chilli
Pinch of belacan
Coconut paste (2 boxes of 200ml milk)
Marinating ingredients
2 tablespoon multi-purpose paste
1 tsp garlic ginger paste
3 tablespoons turmeric powder
Salt
Methods
- Chickens are marinated for 15 minutes or more.
- Fry the chicken until crisp.
- Smash the chicken and set aside.
- Blended ingredients are poured into a saucepan, put minced onion.
- Let it boil, put salt and sugar to taste.
- Add fried chicken and mix well.
- Ready to serve and garnished with minced sand ginger leaves.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong 16
1 bawang besar dimayang
Garam
Gula
Daun cekor
Bahan dikisar
Cekor
2 bawang besar
5 ulas bawang putih
10-15 batang cili padi
Secubit belacan
Santan (2 kotak santan 200ml)
Bahan perapan ayam
2 sudu pes pelbagai guna
1 sudu pes halia bawang putih
3 sudu serbuk kunyit
Garam
Langkah-langkah
- Ayam diperap dengan bahan perapan selama 15 minit atau lebih.
- Goreng ayam sehingga agak garing.
- Ketuk ayam dan ketepikan.
- Bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk, masukkan bawang besar yang dimayang.
- Biarkan menggelegak, perisakan dengan garam dan gula.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan digaul rata.
- Siap untuk dihidang dengan hiasan daun cekor yang dimayang.
No comments :
Post a Comment