Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 18 January 2013

MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK ANEKA PUCUK / TEMPOYAK AND MIXED SHOOTS IN HOT CREAMY SAUCE



Tempoyak and Mixed Shoots in Hot Creamy Sauce

Ingredients

1 tie tapioca shoots – finely chopped
2 turmeric leaves – finely chopped
10 -15 basil leaves – finely chopped
1 tie sweet potatoes shoot – finely chopped

Pounded/Blended Ingredients
5 to 10 bird’s eye chilli (depending on how hot you want)
½ turmeric leaves
4 cloves of garlic
1 inch lesser galangal
1 inch turmeric
1 inch of ginger

Other Mixed Ingredients
100 ml coconut milk
1 teaspoon of turmeric powder
300 grams of fresh shrimp
¾ cup tempoyak  
Salt
Sugar

Methods

1.    Pour water in a pot and add blended ingredients, turmeric powder and multipurpose paste, mix thoroughly.
2.    Add prawns and cook until it becomes red, put all the chopped shoots.
3.    Add coconut milk and stir. Once boiled, add tempoyak, stirring until smooth. Season it with salt and sugar.
4.    After all ingredients well mixed, ready to served.

Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Aneka Pucuk

Bahan-bahan

1 ikat pucuk ubi kayu – diracik
2 helai daun kunyit – diracik
10 -15 daun selasih – diracik
1 ikat pucuk keledek – diracik

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar
5 – 10 biji cili padi (bergantung kepada tahap kepedasan)
½ helai daun kunyit
4 ulas bawang putih
1 inci cekur
1 inci kunyit
1 inci halia

Bahan-bahan campuran lain
100 ml santan
1 sudu teh serbuk kunyit
300 gram udang segar
¾ cawan tempoyak
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Isikan air dalam periuk dan masukkan bahan dikisar, serbuk kunyit dan pes serbaguna, kacau sehingga sebati.
2.    Masukkan udang dan biarkan sehingga menjadi merah, masukkan semua pucuk-pucuk yang diracik.
3.    Masukkan santan dan kacau.  Setelah mendidih masukkan tempoyak, kacau sehingga sebati. Perisakan dengan garam dan gula.
4.    Setelah semua sebati siap untuk dihidang.

Wednesday, 16 January 2013

PANKEK RINGKAS DAN SOS PENCICAH / SIMPLE PANCAKE WITH DIPPING SAUCES

 
 Bahan asas tepung gandum, serbuk penaik dan gula / Basic ingredients flour, baking powder and sugar
 Bahan lain telor dan susu cair / Other ingredients eggs and fresh milk
 Selepas semua diadun / After all ingredients mixed
 Siram dengan sos cokelat / Pouring chocolate sauce
  Set pankek dengan campuran cokelat dan susu / Pancake set and mixed chocolate with milk
Quick Pancake

Ingredients

2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon of sugar (depending on quantity)
1 teaspoon salt
2 eggs
2 cups fresh milk
2 tablespoons melted butter

Methods

1.    Combine flour, baking powder, sugar and salt in a bowl.
2.    In other bowl whisk eggs and evaporated milk.
3.    Put the mixture of egg and milk into the flour mixture.
4.    Mix until well blended and stir in melted butter while mixing.
5.    Heat a non-stick pan and spoon mixture into the pan and spread evenly.
6.    Let all top side of pancake bubbling then reverse pancake.
7.    Leave to cook and serve with honey, chocolate or maple syrup.
 

Honey Dipping

Ingredients



4 tablespoons honey
4 tablespoons butter

Methods

1.    Melt butter and add honey.
2.    Stir until well blended.
3.    Ready to be serve.

Chocolate Dipping

Ingredients

100 grams cooking chocolate
3 cups evaporated milk / fresh milk
2 tablespoons melted butter

Methods

1.    Melt chocolate using double boiling method.
2.    Once melted add melted butter and stirred.
3.    Pour evaporated/fresh milk and stirred until all is well blended.
4.    Ready to be serve.
 
Pankek Ringkas

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh gula (kuantiti bergantung kepada keperluan)
1 sudu teh garam
2 biji telor
2 cawan susu segar
2 sudu besar mentega cair


Langkah-langkah

1.    Campurkan tepung, serbuk penaik, gula dan garam dalam satu bekas.
2.    Dalam bekas yang lain kacau telur dan susu cair.
3.    Masukkan campuran telur dan susu ke dalam campuran tepung.
4.    Gaul sehingga sebati dan campurkan mentega cair semasa menggaul.
5.    Panaskan non-stick pan dan sendukkan campuran ke dalam kuali dan ratakan.
6.    Biarkan sehingga bahagian atas mengeluarkan gelembong angin kemudian terbalikan pancake.
7.    Biarkan sehingga masak dan hidangkan bersama madu lebah, cokelat atau sirap maple.
 
Madu Pencicah

Bahan-bahan

4 sudu madu lebah
4 sudu mentega

Langkah-langkah

1.    Cairkan mentega dan masukkan madu lebah.
2.    Kacau sehingga sebati.
3.    Siap untuk dihidang.

Cokelat Pencicah

Bahan-bahan

100 gm cokelat memasak
3 cawan susu cair/susu segar
2 sudu besar mentega dicairkan

Langkah-langkah

1.    Cairkan cokelat menggunakan kaedah double boiling.
2.    Setelah cair masukkan mentega dan dikacau.
3.    Teruskan memasukkan susu cair dan dikacau sehingga semuanya sebati.
4.    Siap untuk dihidang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...