Tempoyak
and Mixed Shoots in Hot Creamy Sauce
Ingredients
1 tie tapioca
shoots – finely chopped
2 turmeric
leaves – finely chopped
10 -15 basil
leaves – finely chopped
1 tie sweet potatoes
shoot – finely chopped
Pounded/Blended
Ingredients
5 to 10 bird’s
eye chilli (depending on how hot you want)
½ turmeric
leaves
4 cloves of
garlic
1 inch lesser
galangal
1 inch
turmeric
1 inch of
ginger
Other Mixed
Ingredients
100 ml coconut
milk
1 tablespoon homemade multipurpose paste
1 teaspoon of
turmeric powder
300 grams of
fresh shrimp
¾ cup tempoyak
Salt
Sugar
Methods
1. Pour water in a pot and add blended
ingredients, turmeric powder and multipurpose paste, mix thoroughly.
2. Add prawns and cook until it becomes
red, put all the chopped shoots.
3. Add coconut milk and stir. Once boiled,
add tempoyak, stirring until smooth. Season it with salt and sugar.
4. After all ingredients well mixed,
ready to served.
Masak Lemak
Cili Padi Tempoyak Aneka Pucuk
Bahan-bahan
1
ikat pucuk ubi kayu – diracik
2
helai daun kunyit – diracik
10
-15 daun selasih – diracik
1
ikat pucuk keledek – diracik
Bahan-bahan
ditumbuk/dikisar
5
– 10 biji cili padi (bergantung kepada tahap kepedasan)
½
helai daun kunyit
4
ulas bawang putih
1
inci cekur
1
inci kunyit
1
inci halia
Bahan-bahan
campuran lain
100
ml santan
1
sudu besar pes serbaguna buatan sendiri
1
sudu teh serbuk kunyit
300
gram udang segar
¾
cawan tempoyak
Garam
Langkah-langkah
1.
Isikan air dalam periuk dan masukkan
bahan dikisar, serbuk kunyit dan pes serbaguna, kacau sehingga sebati.
2.
Masukkan udang dan biarkan sehingga
menjadi merah, masukkan semua pucuk-pucuk yang diracik.
3.
Masukkan santan dan kacau. Setelah mendidih masukkan tempoyak, kacau
sehingga sebati. Perisakan dengan garam dan gula.
4.
Setelah semua sebati siap untuk
dihidang.
Resepi best! Pagi ni cari bahan, nak masak tghri nih...
ReplyDeleteSalam Bin Muhammad, terima kasih singgah. Selamat mencuba resepi ni. Minta bagi feedback selepas mencuba.
Delete