Bahan asas tepung gandum, serbuk penaik dan gula / Basic ingredients flour, baking powder and sugar
Bahan lain telor dan susu cair / Other ingredients eggs and fresh milk
Selepas semua diadun / After all ingredients mixed
Siram dengan sos cokelat / Pouring chocolate sauce
Siram dengan sos cokelat / Pouring chocolate sauce
Set pankek dengan campuran cokelat dan susu / Pancake set and mixed chocolate with milk
Ingredients
2
cups flour
1
teaspoon baking powder
1
teaspoon of sugar (depending on quantity)
1
teaspoon salt
2
eggs
2
cups fresh milk
2
tablespoons melted butter
Methods
1. Combine flour,
baking powder, sugar and salt in a bowl.
2. In other bowl whisk
eggs and evaporated milk.
3. Put the mixture
of egg and milk into the flour mixture.
4. Mix until well
blended and stir in melted butter while mixing.
5. Heat a
non-stick pan and spoon mixture into the pan and spread evenly.
6. Let all top
side of pancake bubbling then reverse pancake.
7. Leave to cook
and serve with honey, chocolate or maple syrup.
Honey
Dipping
Ingredients
4 tablespoons honey
4 tablespoons butter
Methods
1.
Melt butter
and add honey.
2.
Stir until
well blended.
3.
Ready to be
serve.
Chocolate
Dipping
Ingredients
100 grams cooking chocolate
3 cups evaporated milk / fresh milk
2 tablespoons melted butter
Methods
1.
Melt chocolate
using double boiling method.
2.
Once melted
add melted butter and stirred.
3.
Pour
evaporated/fresh milk and stirred until all is well blended.
4.
Ready to be
serve.
Pankek Ringkas
Bahan-bahan
2
cawan tepung gandum
1
sudu teh serbuk penaik
1
sudu teh gula (kuantiti bergantung kepada keperluan)
1
sudu teh garam
2
biji telor
2
cawan susu segar
2
sudu besar mentega cair
Langkah-langkah
1. Campurkan
tepung, serbuk penaik, gula dan garam dalam satu bekas.
2. Dalam bekas
yang lain kacau telur dan susu cair.
3. Masukkan
campuran telur dan susu ke dalam campuran tepung.
4. Gaul sehingga sebati
dan campurkan mentega cair semasa menggaul.
5. Panaskan
non-stick pan dan sendukkan campuran ke dalam kuali dan ratakan.
6. Biarkan
sehingga bahagian atas mengeluarkan gelembong angin kemudian terbalikan
pancake.
7. Biarkan
sehingga masak dan hidangkan bersama madu lebah, cokelat atau sirap maple.
Madu Pencicah
Bahan-bahan
4
sudu madu lebah
4
sudu mentega
Langkah-langkah
1. Cairkan
mentega dan masukkan madu lebah.
2. Kacau sehingga
sebati.
3. Siap untuk
dihidang.
Cokelat Pencicah
Bahan-bahan
100
gm cokelat memasak
3
cawan susu cair/susu segar
2
sudu besar mentega dicairkan
Langkah-langkah
1. Cairkan
cokelat menggunakan kaedah double boiling.
2. Setelah cair
masukkan mentega dan dikacau.
3. Teruskan
memasukkan susu cair dan dikacau sehingga semuanya sebati.
4. Siap untuk
dihidang.
salam, komen hang masih masuk spam....tak tau macam mana nak de-spam...cuma hang ja...yang lain2 masuk spam tu semua "Anonymous"
ReplyDeleteWkslm, masuk spam pun biaq pi lah..x penting pun anyway..
DeleteLooks very delicious
ReplyDeleteHelen
http://myworldmyhome2012.blogspot.in
Hi Praba, thanks for visiting our blog..try it! you might have your own version of pancake recipes..do share with us..
DeleteSimple n cepat. Dulu pernah tengok kat tv chef tu bg recipe(dry ingredients) yg dia prepare mcm ready mix. Anytime nk buat, just scoop dpd jar tu n guna.
ReplyDeleteGood idea jugak ye buat ready mix flour tu..I will try 1 day, Insya Allah..
Deletesalam,klau susu segar digantikan dengan susu tepung bole ka?
ReplyDeleteSalam Aiesya, boleh, kalau diganti susu segar dengan susu tepung tapi rasanya tak semanis dan selemak susu segar. Susu tepung perlulah dicampur air panas dahulu dan disejukkan pada suhu bilik sebelum digunakan.
DeleteKalu ganti coklat masakan dgn coklat powder nlh tak
ReplyDeleteSalam. Terima kasih singgah. Boleh guna cokelat powder, tapi kena campur air dulu jadikan macam sos baru campur dengan yang lain. Rasa mungkin berbeza sikit. Boleh dicuba, insyaAllah.
Delete