ELC Grilled Chicken
Ingredients
3 pieces of chicken legs (whole legs)
3 tablespoon turmeric powder
2 cloves onion minced
3 cloves of garlic minced
1 tablespoon garlic ginger paste
2 tablespoons of multi-purpose paste
5 tablespoons of blended chili paste
2 tablespoon creamy sweet soy sauce
1 teaspoon of honey
Salt
Sugar
Dried tamarind
3 cups water
Oil for sauté
Methods
- Clean the chicken and marinated it with salt and turmeric and left for a moment.
- Heat the pan and stir fry onion and garlic until fragrance.
- Add ginger-garlic paste, multi-purpose paste and blended chilli paste. Stir until crisp.
- Add water, soya sauce, honey, salt and sugar. Insert dried tamarind. Let it boil.
- Put the chicken that has been marinated into the pan containing the mixture of the above ingredients.
- Heated until the liquid becomes thick. Turn the chicken to get evenly cooked.
- Remove the chicken and put it in a preheated oven at 170 ° C. Bake for 10 to 15 minutes or until the chicken skin turns golden yellow.
- Serve chicken with remaining sauce in the pan.
Ayam Bakar ELC
Bahan-bahan
3 potongan ayam bahagian peha (whole legs)
3 sudu serbuk kunyit
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia bawang putih
2 sudu besar pes pelbagai guna
5 sudu besar pes kisaran cili
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil madu
Garam
Gula
Asam keping
3 cawan air
Minyak untuk menunis
Langkah-langkah
- Ayam dibersih dan diperap dengan garam dan kunyit dan dibiarkan seketika.
- Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes kisaran cili. Tumis sehingga agak garing.
- Masukkan air dan perisakan dengan kicap, madu, garam dan gula. Masukkan asam keping. Biarkan seketika.
- Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali yang mengandungi campuran bahan di atas.
- Dipanaskan sehingga cecair menjadi pekat. Semasa ayam dalam kuali perlu diterbalikkan untuk mendapat masak yang sekata.
- Keluarkan ayam dan dimasukkan ke dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahalu pada suhu 170 ° C. Bakar selama 10 hingga 15 minit atau sehingga kulit ayam berubah warna kuning keemasan.
- Hidangkan ayam dan disiram dengan baki kuah pekat.

Prawn Noodles
Ingredients
500 grams of yellow noodles
1 kg of medium size prawn
1 tablespoon multi-purpose paste
1 tablespoon ginger-garlic paste
4 tablespoons blended chilli paste
2 cans whole tomatoes
1 can cream of tomato / tomato soup
1 onion, minced
4 cloves garlic, minced
3 tablespoons plum sauce / tamarind sauce
Mustard leaves
Cabbage
Salt
Sugar
Garnishing Ingredients
Parsley
Spring onion
Red chillies
Lime
Tofu, fried and cut cube
Bean sprout
Fried onions
Methods
- Thawed noodles until soft.
- Cleaned the prawn and boiled it until it turned orange. Separate prawn from boiled water (broth).
- Heat pot with oil. Sauté the garlic and onion until fragrance.
- Add the plum sauce, ginger-garlic paste, multi-purpose paste and blended chilli paste, let it becomes quite crisp.
- Put whole tomatoes and cream of tomato / tomato soup, stir until boiling.
- Pour prawn broth and stir until boiling.
- Add the mustard leaves and cabbage leaves, put prawn.
- Salt and sugar to taste.
- Prepare the noodles in a bowl, pour the gravy and prawn. Sprinkle garnishing ingredients.
- Ready to be served.
Mee Udang
Bahan-bahan
500 grams mee kuning
1 kg udang sederhana besar
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
4 sudu besar pes cili kisaran
2 tin whole tomato
1 tin cream of tomato / sup tomato
1 biji bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
3 sudu sos plum / Air asam jawa
Daun sawi
Kobis
Garam
Gula
Bahan Hiasan
Daun sup
Daun bawang
Cili merah
Limau Kasturi
Tauhu digoreng dan dipotong kiub
Taugeh
Bawang Goreng
Langkah-langkah
- Mee dicelur sehingga agak lembut.
- Udang dibersih dan direbus seketika. Asingkan udang dari air rebusan.
- Panaskan periuk bersama minyak untuk menumis. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan sos plum, pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes cili kisaran dan ditumis sehingga menjadi agak garing.
- Masukkan whole tomato dan cream of tomato/tomato sup, dikacau rata sehingga menggelegak.
- Isikan air rebusan udang dan dikacau sehingga mendidih.
- Masukkan daun sawi dan kobis, setelah layu masukkan udang yang telah diasingkan.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Sediakan mee dalam mangkuk, isikan kuah dan udang. Taburkan bahan hiasan.
- Siap untuk dihidang.


Oreo Brownies
Ingredients
½ cup butter (125 grm)
1 cup chocolate coins
1 cup sugar
2 eggs
1 tea spoon vanilla
1 cup flour
20 pieces oreo cookies
Salt
Methods
- Preheat oven at 160° C.
- Microwave butter for 1 min and stir chocolate coins
- Add eggs, sugar, salt, vanilla and mix well.
- Add flour and stir for 50 stroke until the mixture is well combined.
- Greased 9” x 9” pans.
- Add first layer of mixture, arrange oreo and cover with another layer of batter and lastly arrange oreo on top.
- Baked it for 20 to 30 minutes or until the cake well cook.
Oreo Brownies
Bahan-bahan
½ cawan mentega (125 grm)
1 cawan syiling coklat
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh vanila
T1 cawan tepung
20 keping biskut oreo
Garam
Langkah-langkah
- Panaskan dahulu ketuhar pada suhu 160 ° C.
- Panaskan mentega dalam gelombang mikro selama 1 minit dan kacau bersama syiling cokelat.
- Masukkan telur, gula, garam, vanila dan gaul rata.
- Masukkan tepung dan kacau selama 50 pukulan (stroke) sehingga campuran digabungkan dengan baik.
- Sapu minyak pada acuan 9 "x 9".
- Masukkan lapisan pertama ke dalam acuan dan ratakan, susun oreo dan tutup dengan lapisan kedua adunan dan akhir sekali susun oreo di atas.
- Bakar selama 20 hingga 30 minit atau sehingga masak dengan baik.


Rendang Samudera Ayam
Ingredients
1 chicken cut to small pieces
* all ingredients are blended
3 onions *
5 cloves garlic *
6 red chillies *
5 bird’s eye chilies *
½ inch ginger *
½ inch galangal *
½ inch tumeric *
5 cloves *
2 cardamom *
½ teaspoon of coriander *
½ teaspoon of black pepper *
2 lemongrass *
Kaffir lime leaves
Turmeric leaf
2 lemongrass pounded
2 cup thick coconut milk
½ cups of roasted coconut
Salt
Sugar
Oil to sauté
Methods
- Chickens are marinated with blended ingredients.
- Sauté blended ingredients and lemongrass until fragrance.
- Pour coconut milk and roasted coconut, let it break up oil.
- Put the marinated chicken and let it cook.
- Add sugar and salt to taste.
- Add in the kaffir lime leaves and turmeric leaves.
- Leave for a while until sauce thicken.
- Ready to be served.
Rendang Samudera Ayam
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
* semua bahan dikisar
3 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
6 batang cili merah *
5 batang cili padi * ½ inci halia * ½ inci lengkuas * ½ inci kunyit *
5 biji cengkih *
2 biji buah pelaga * ½ sudu teh ketumbar * ½ sudu teh lada hitam *
2 batang serai *
Daun limau purut
Daun kunyit
2 batang serai dititik
2 cawan santan pekat ½ cawan kerisek
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Langkah-langkah
- Ayam diperap seketika dengan bahan dikisar.
- Tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
- Masukkan santan dan kerisek, biarkan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang telah diperap dan biarkan sehingga masak.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
- Biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat.
- Siap untuk dihidang.
Cheesy Baked Potatoes
Ingredients
4 russet potatoes in cut halve
4 pieces of cheddar cheese cut halve
1 bowl of Bolognese sauce
8 pieces cupcake paper
Olive oil
1 teaspoon mixed herb
Methods
- Potatoes cut into halve and put into containers to be baked in oven for 10 minutes at 170 °C or up to ¾ cooked. Sprinkle a little olive oil.
- Remove the potatoes and put them in a cupcake paper.
- Pour Bolognese sauce over the potatoes.
- Put cheddar cheese on top to cover the entire potato. Sprinkle mixed herbs on top cheese.
- Bake in oven for 5 minutes at 170 °C or until the cheese turns into golden yellow.
- Ready to be served.
Kentang Panggang Berkeju
Bahan-bahan
4 biji kentang russet dbelah dua
4 keping keju cheddar dibahagi dua
1 mangkuk kuah Bolognese
8 keping kertas kek cawan
Minyak zaiton
1 sudu teh herba campuran
Langkah-langkah
- Kentang dibelah dua dan dimasukkan ke dalam bekas untuk dibakar dalam ketuhar selama 10 minit pada suhu 170°C atau sehingga ¾ masak. Rinjiskan sedikit minyak zaiton.
- Keluarkan kentang dan letakkan di dalam kertas kek cawan.
- Siramkan dengan kuah Bolognese.
- Lapiskan keju cheddar menutup keseluruhan kentang.Taburkan herba campuran ke atas keju.
- Bakar dalam ketuhar selama 5 minit pada suhu 170°C atau sehingga keju berubah warna menjadi kuning keemasan.
- Siap untuk dihidang.
Spicy Braised Beef
Ingredients
½ kg of meat cut thin
2 tablespoon homemade multi-purpose paste
1 teaspoon coarse black pepper powder
1 large onion, sliced
3 cloves garlic, sliced
5 - 10bird's eye chili finely sliced
1 broccoli roughly cut
3 inches carrots cut and sliced
Olive oil
Water
Methods
- Marinate meat with a multipurpose paste for a while.
- Heat olive oil and sauté the onions, garlic and multi-purpose paste until fragrance.
- Put the meat and fry until cooked.
- Add black pepper powder. Mix well.
- Add some water and mix well.
- Add broccoli and carrots.
- Mix for a while and ready for serving.
Daging Tumis Pedas
Bahan-bahan
½ kg daging dipotong nipis
2 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu the serbuk kasar lada hitam
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
5 – 10 biji cili padi dimayang halus
1 kuntum brokoli dipotong kasar
3 inci lobak merah dibelah dan dipotong
Minyak zaiton
Garam
Gula
Air
Langkah-langkah
- Daging diperap dengan pes pelbagai guna seketika.
- Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan pes pelbagai guna sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan digoreng sehingga masak.
- Masukkan serbuk lada hitam. Digaul rata.
- Masukkan sedikit air dan digaul sehingga sebati.
- Masukkan brokoli dan lobak merah.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Gaul seketika dan siap untuk dihidang.
Ungkep Ayam
Ingredients
1 chicken cut small
2 tbsp turmeric powder
3 tablespoon multi-purpose paste
1 tablespoon of coriander powder
1 teaspoon sweet fennel powder
1 teaspoon white cumin powder
1 teaspoon of cinnamon powder
1 onion
3 cloves garlic
1 inch ginger cut thin
3 lemongrass
Salt
Sugar
2 cups water mixed with tamarind
Olive oil
Methods
- Chicken is marinated with some olive oil, turmeric and salt.
- Heat olive oil, sauté ginger and lemongrass until crispy and put in onion and garlic.
- Add in a multi-purpose paste, coriander powder, fennel powder, cumin powder and cinnamon powder and stir until oil breaks.
- Add chicken and mix well.
- Fill water mixed with tamarind and stir, add salt and sugar to taste.
- Let it boil and dry up.
- Ready to be served.
Ungkep Ayam
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
2 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dipotong nipis
3 batang serai
Garam
Gula
2 cawan air dicampur asam jawa
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Ayam diperap dengan sedikit minyak zaiton, kunyit dan garam.
- Panaskan minyak zaiton, tumiskan halia dan serai sehingga garing dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan pes pelbagai guna, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih serta serbuk kulit kayu manis dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan digaul rata.
- Isikan air yang dicampur asam jawa dan kacau, perisakan dengan garam dan gula.
- Biarkan mendidih dan sehingga agak kering.
- Siap untuk dihidang.
Peanut Butter Swirl Brownies
Ingredients
For the Brownies
60 grams unsweetened baking chocolate, coarsely chopped
60 grams semi-sweet baking chocolate, coarsely chopped
¾ cup butter
1¾ cups sugar
3 eggs
1 tablespoon vanilla extract
2 tablespoons unsweetened cocoa powder
1 cup all-purpose flour
For the peanut butter swirl
½ cup peanut butter
2 tablespoons butter, melted
1/3 cup powdered sugar
1 teaspoon vanilla
Methods
- Preheat oven to 180°F. Line a 9×9” pan with foil and spray with cooking spray.
- Place the two baking chocolates and butter in a large, microwave safe bowl. Heat on HIGH power for 2-3 minutes, stirring every 30 seconds, until chocolate is smooth (or use double boiling method). Stir in sugar. Add eggs, vanilla, and cocoa and stir well. Add flour and stir carefully. Spread batter in prepared pan.
- Stir together peanut butter, melted butter, powdered sugar, and vanilla. Drop spoonfuls on top of the brownies then swirl with a butter knife or the back of a wooden spoon.
- Bake about 28-30 minutes, until the center seems set. Let cool before cutting. These brownies, baked this way, will be super gooey inside. If you like your brownies more done and less gooey, bake them longer for another 5 minutes.
Brownies Mentega Kacang
Bahan-bahan
Untuk Brownies
60 grams coklat masakan tanpa gula, dicincang kasar
60 grams coklat masakan separuh manis, dicincang kasar
¾ cawan mentega
1¾ cawan gula
3 biji telur
1 sudu ekstrak vanila
2 sudu besar serbuk koko tanpa gula
1 cawan tepung serba guna
Untuk pusaran mentega kacang
½ cawan mentega kacang
2 sudu besar mentega cair
1/3 cawan gula
1 sudu teh ekstrak vanila
Langkah-langkah
- Panaskan ketuhar kepada 180°F. Letakkan 9” × 9” kuali dengan kerajang dan geris atau gunakan semburan dengan semburan memasak.
- Letakkan kedua-dua coklat penaik dan mentega dalam mangkuk besar tahan gelombang mikro. Guna kepanasan kuasa HIGH selama 2-3 minit, kacau setiap 30 saat, sehingga coklat cair. Masukkan gula. Tambah telur, vanila, dan koko dan kacau rata. Masukkan tepung dan kacau dengan teliti. Ratakan adunan dalam kuali tersedia.
- Kacau bersama mentega kacang, mentega cair, gula tepung, dan vanila. Jatuhkan adunan ke atas brownies kemudian pusarkan dengan pisau mentega atau belakang sudu kayu.
- Bakar kira-kira 28-30 minit, sehingga bahagian tengah adunan masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong. Jika dibakar cara ini, akan menjadikan brownies melekit di dalam. Jika anda suka brownies kurang melekit, teruskan membakar selama 5 minit lagi.