Sebelum
Selepas
KFC like Fried Chicken(The original recipe is taken from Khalid LID)
Ingredients
Marinade Ingredients
1 chicken cut to 12 parts
2 stalks lemon grass *
10 mm ginger *
1 large onion *
2 cloves garlic *
(* ground ingredients)
(* ground ingredients)
2 table spoon chili paste
3 tablespoons of meat curry powder
4 eggs
Water (add to grind ingredients)
1 tea spoon mixed spice
Lemon juice
Salt
Sugar
Rice flour
Dry mix ingredients
Wheat flour
A mixture of dried herbs
1 tablespoon turmeric powder
1 teaspoon ground black pepper
Salt
Sugar
Cooking oil
Methods
1.
Ground lemon grass, onion, garlic and ginger.
2. Mix the grounded ingredients with chili paste, curry powder, mixed spice, salt, sugar and eggs.
3.
Mix the rice flour and mix well. Add chicken and marinate for at least 1 hour.
4.
In the another
container, mix the wheat flour, curry powder, dried herbs, black pepper, salt and some sugar. (Dry mix)
5.
Heat the oil in a frying pan for deep frying.
6.
Mix the marinated chicken and roll it onto a dry mixture.
7.
Fry chicken into the very hot cooking oil.
8. After put
marinated chicken into the oil with slow fire. Let the fried into golden yellow.
9. To maintain
the crispiness, roast fried chicken in the oven. Serve it with sauces.
Ayam Goreng ala KFC
(Resepi asal diambil dari Khalid Lid)
Bahan-bahan
Bahan perapan
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian
2 batang serai *
10 mm halia *
2 batang serai *
10 mm halia *
1 bawang besar *
2 ulas bawang putih * (* bahan
dikisar)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari daging
4 biji telur
Air (untuk kisar)
1 sudu teh rempah campuran
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari daging
4 biji telur
Air (untuk kisar)
1 sudu teh rempah campuran
Jus lemon
Garam
Gula
Tepung beras
Bahan Campuran kering
Tepung gandum
Campuran herba kering
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
1.
Serai, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar.
2.
Gaulkan bahan dikisar, cili kisar, rempah kari, rempah
campuran, garam, gula dan telur.
3.
Campurkan tepung beras dan gaul rata. Masukkan ayam dan perap selama
sekurang-kurangnya 1 jam.
4.
Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, serbuk kari,
herba kering, serbuk lada hitam, garam dan sedikit gula. (Campuran kering)
5.
Panaskan minyak dalam kuali untuk gorengan tenggelam
(deep frying)
6.
Gaul ayam yang diperap dan gulingkan ke atas campuran
kering.
7.
Masukkan ayam yang digaul ke dalam minyak yang
betul-betul panas.
8.
Selepas dimasukkan ke dalam minyak kecilkan api. Biarkan gorengan menjadi kuning keemasan.
9.
Untuk mengekalkan kegaringan, ayam yang telah digoreng
dibakar semula di dalam ketuhar.
Keluarkan untuk dihidang.
Wah... mengancam ayam goreng tu! ^_^
ReplyDeleteSilakan lah mencuba resipinya ya geez..:)
Delete