Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 10 September 2012

AYAM BAKAR MADU BEREMPAH / SPICY HONEY BAKED CHICKEN

Sebelum di bakar / Before baking
Sebelum di bakar / Before baking
Selepas di bakar / After baking
Siap untuk dihidang / Ready to serve
Siap untuk dimakan / Ready to eat
Siap dihias / With ganishing
Siap dihias / With ganishing
Spicy Honey Baked Chicken

Ingredients

1 chicken cut into ten parts and boil it
3 teaspoon of turmeric powder
2 tablespoon chili paste
1 teaspoon of mixed herb
1 teaspoon ground mixed spice
1 teaspoon ground mixed halba
1 tablespoon dried chili powder – coarsely blended
3 tablespoons of honey
Salt
Olive oil
1 large onion cut into ​​eight - optional garnish
3-5 black and green olive - optional garnish

Methods

1.    Preheat oven to 200 degrees Celsius.
2.    In dry containers mix boiled chicken and all ingredients except garnish materials.
3.    Once mixed evenly, arrange chicken in the baking container.
4.    Rub mixed herb over chicken and sprinkle olive oil and honey. Arrange cut ​​onion and olive.
5.    Bake the chicken in a preheated oven for 30 to 45 minutes. In this period the chickens should be turned to get evenly baked chicken.
6.    Separate the chicken juices produced during burning to be used as sauce.
7.    Once cooked served it with garnishing.  Can be eaten with chicken rice or any rice.

Ayam Bakar Madu Berempah

Bahan-bahan

1 ekor ayam potong sepuluh yang telah direbus dahulu
3 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk herba campuran
1 sudu teh serbuk rempah campuran
1 sudu teh serbuk halba campur
1 sudu besar serbuk cili kering – dikisar kasar
3 sudu besar madu
Garam
Minyak zaiton
1 bawang besar dibelah lapan – optional hiasan
3-5 biji buah zaiton hitam dan hijau – optional hiasan

Langkah-langkah

1.    Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius.
2.    Dalam bekas kering masukkan ayam yang telah direbus dan semua bahan-bahan kecuali bahan hiasan.
3.    Setelah digaul sekata, susun ayam dalam bekas pembakar.
4.    Taburkan herba campuran ke atas ayam yang disusun dan renjiskan minyak zaitun dan madu.  Susun bawang yang dibelah dan buah zaiton.
5.    Bakar ayam dalam oven yang telah dipanaskan selama 30 hingga 45 minit.  Dalam tempoh ini ayam perlu dibalik-balikkan untuk mendapat hasil yang sekata.
6.    Asingkan jus ayam yang dihasilkan semasa membakar.
7.    Setelah masak bolehlah dihidangkan bersama bahan hiasan.  Boleh dimakan dengan nasi ayam atau sebarang nasi.

3 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...