Sebelum di bakar / Before baking
Sebelum di bakar / Before baking
Selepas di bakar / After baking
Siap untuk dihidang / Ready to serve
Siap untuk dimakan / Ready to eat
Siap dihias / With ganishing
Siap dihias / With ganishing
Spicy
Honey Baked Chicken
Ingredients
1 chicken cut into ten parts and boil
it
3 teaspoon of turmeric powder
2 tablespoon chili paste
1 teaspoon of mixed herb
1 teaspoon ground mixed spice
1 teaspoon ground mixed halba
1 tablespoon dried chili powder – coarsely blended
3 tablespoons of honey
Salt
Olive oil
1 large onion cut into eight -
optional garnish
3-5 black and green olive - optional
garnish
Methods
1.
Preheat oven
to 200 degrees Celsius.
2.
In dry
containers mix boiled chicken and all ingredients except garnish materials.
3.
Once mixed
evenly, arrange chicken in the baking container.
4.
Rub mixed herb
over chicken and sprinkle olive oil and honey. Arrange cut onion and
olive.
5.
Bake the
chicken in a preheated oven for 30 to 45 minutes. In this period the chickens
should be turned to get evenly baked chicken.
6.
Separate the
chicken juices produced during burning to be used as sauce.
7.
Once cooked served
it with garnishing. Can be eaten with
chicken rice or any rice.
Ayam Bakar Madu Berempah
Bahan-bahan
1
ekor ayam potong sepuluh yang telah direbus dahulu
3
sudu teh serbuk kunyit
2
sudu besar cili kisar
1
sudu teh serbuk herba campuran
1
sudu teh serbuk rempah campuran
1
sudu teh serbuk halba campur
1
sudu besar serbuk cili kering – dikisar kasar
3
sudu besar madu
Garam
Minyak zaiton
1
bawang besar dibelah lapan – optional hiasan
3-5
biji buah zaiton hitam dan hijau – optional hiasan
Langkah-langkah
1. Panaskan oven
pada suhu 200 darjah Celsius.
2. Dalam bekas
kering masukkan ayam yang telah direbus dan semua bahan-bahan kecuali bahan
hiasan.
3. Setelah digaul
sekata, susun ayam dalam bekas pembakar.
4. Taburkan herba
campuran ke atas ayam yang disusun dan renjiskan minyak zaitun dan madu. Susun bawang yang dibelah dan buah zaiton.
5. Bakar ayam
dalam oven yang telah dipanaskan selama 30 hingga 45 minit. Dalam tempoh ini ayam perlu dibalik-balikkan
untuk mendapat hasil yang sekata.
6. Asingkan jus
ayam yang dihasilkan semasa membakar.
7. Setelah masak
bolehlah dihidangkan bersama bahan hiasan.
Boleh dimakan dengan nasi ayam atau sebarang nasi.
wahhh...sedap tu...
ReplyDeleteSalam Cik Puan Izan, silalah cuba resepi ini.
ReplyDeleteWah...terbaik laaaa
ReplyDeleteWahhh....seronoknya kalau ada kat depan mata emmmmmm.......
ReplyDeleteWahhh.. bestnya..kalau ada kat depan mata dan dapat ngapppp skali...... hehe...
ReplyDelete