Foul beans Revisited
Ingredients
2 cans beans foul (1 can mashed, 1 can used straight from the tin) (baked bean can also be
use)
300 gm minced beef
1 tablespoon fennel
seeds powder
1 tablespoon cumin
powder
1 teaspoon coriander
powder
2 tablespoon curry
powder add with water
1 tablespoon baryani
powder
2 onions (1½ cloves for sauté, ½ cloves of finely cut cubes
for garnishing)
2 cloves of garlic
3 tablespoon chili
paste (add more for hotter taste)
1 cm ginger pound
Salt
Sugar
Olive oil
Butter
Eggs (fried bull’s eye).
Sandwich bread (can
also use French loaf)
For garnish
Parsley
Spring onions
Green chilies
Calamansi
Diced onion
Methods
1.
Heat oil, sauté the onion, garlic and ginger until
fragrant.
2.
Fry the cumin, anise, coriander, curry paste and baryani
powder.
3.
Stir fry the mince meat until cooked together with spices.
4.
Once the meat cooked, add a little water and add the mashed
beans phool.
5.
After all ingredients well mixed, add whole foul beans.
6.
Add salt, sugar and chili and tomato sauce.
7.
If thick add water to dilute it.
8.
To serve, put phool beans in a bowl.
9.
Sprinkle the diced onion, coriander leaves, spring onions
and calamansi.
10. Place the bull’s
eye eggs in a phool bean bowl and eat it with buttered toasted bread.
Kacang Phool Revisited
Bahan-bahan
2
tin kacang phool (1 tin dilenyek, 1 tin diguna terus dari tin) (boleh juga diguna
baked bean)
300
gm daging kisar
1
sudu besar serbuk jintan manis
1
sudu besar serbuk jintan putih
1
sudu teh ketumbar
2
sudu besar rempah kari
1
sudu besar rempah baryani (kalau ada)
2
ulas bawang besar (1.5 ulas untuk tumisan, 0.5 ulas potong kiub halus untuk
tabur)
2
ulas bawang putih
3
sudu besar cili kisar (kalau nak pedas boleh tambah)
Halia
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Mentega
4
biji telor (digoreng mata kerbau).
Roti
sandwich (boleh juga French loaf)
Untuk hiasan
Daun
sup
Daun
bawang
Cili
hijau
Limau
kasturi
Bawang
besar yang dipotong kiub
Langkah-langkah
1. Panaskan minyak dikuali,
tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2. Tumiskan jintan puteh, jintan
manis, ketumbar, rempah kari dan rempah baryani.
3. Gorengkan daging kisar sehingga
masak bersama rempah-rempah tadi.
4. Bila daging dah masak, masukkan
sedikit air dan masukkan kacang phool yang dilenyek.
5. Selepas agak sebati daging
kisar dan kacang phool lenyek, masukkan kacang phool yang telah ditoskan
airnya.
6. Masukkan garam, gula, sos cili
dan tomato.
7. Jika pekat tambahkan air tapi
jangan sampai cair.
8. Untuk hidangan, masukkan kacang
phool dalam mangkuk.
9. Taburkan bawang yang dipotong
kiub, daun sup, daun bawang dan limau kasturi.
10. Letakkan telor mata dalam
mangkuk kacang phool apabila hendak makan dengan roti bakar disapu
mentega.
healthy breakfast...lamatak buat style mcm ni..thanks for reminding.
ReplyDeleteSalam Marsita Yahya, silalah membuat lagi dish ini. Thanks for the comment.
DeleteSedapnya.
ReplyDeleteSalam Liya Laa, terima kasih singgah dan komen. Bolehlah mencuba resepi middle east ini.
DeleteSalam..ok lawatan balas kunjung...ni versi Melayu sbb tgk ada kwn post kat my FB group cam ni yg ada telo tu.. Kalau nk yg healty ikut recipe no.2..just simple & easy..Lydia ni bukan pengemar sangat foul ni tapi dek kerna my husband org timur tengah kena la buat..kalau versi arab ada 3 jenis yg Lydia tahu..new idea..good
ReplyDelete1) with tahina / seseme paste
2) without tahina
3) masak tumis ngan little spices
Salam LH, thanks for visiting my blog and explanation about type of phool dish. Mungkin akan cuba satu daripada versi.
Delete