Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday 28 June 2013

AYAM PANGGANG MADU BEREMPAH MENGGUNAKAN PEMANGGANG AJAIB / SPICY HONEY CHICKEN GRILL USING MAGIC PAN GRILL







Spicy Honey Chicken Grill using Magic Pan Grill

Ingredients

1 chicken cut into quartered
3 teaspoon of turmeric powder
2 tablespoon chili paste
1 teaspoon of mixed herb
1 teaspoon ground mixed spice
1 teaspoon ground mixed halba
1 tablespoon dried chili powder
1 teaspoon nutmeg powder
3 tablespoon creamy sweet soy sauce
3 tablespoons of honey
Salt
Olive oil
1 large onion cut into ​​eight for garnishing
1 inch carrot cut into four section for garnishing
2 potatoes quartered for garnishing
3-5 black and green olive for garnishing

Methods

1.    Mix all ingredients except ingredients for garnishing.
2.    Arrange chicken in magic grill pan.  Rub chicken with mixed ingredients.
3.    Arrange cut ​​onion, potatoes, carrots and olive.
4.    Grill the chicken in magic grilled pan for 10 minutes each side repeat until get nice grill chicken. (Maximum total 30 minutes grilling)
5.    Separate the chicken juices produced during grilling to be used as sauce.
6.    Once cooked served it with garnishing.  Can be eaten with chicken rice or any rice.
  
Ayam Panggang Madu Berempah menggunakan Pemanggang Ajaib

Bahan-bahan

1 ekor ayam potong empat
3 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk herba campuran
1 sudu teh serbuk rempah campuran
1 sudu teh serbuk halba campur
1 sudu besar serbuk cili kering
1 sudu teh serbuk biji pala
3 sudu besar kicap lemak manis
3 sudu besar madu
Garam
Minyak Zaiton
1 bawang besar dibelah lapan untuk hiasan
1 inci lobak merah dibelah empat untuk hiasan
2 kentang dipotong empat untuk hiasan
3-5 biji buah zaiton hitam dan hijau untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Campurkan semua bahan-bahan dalam bekas kecuali bahan hiasan.
2.    Susun ayam dalam pemanggang ajaib dan sapu bahan campuran keseluruh badan ayam.
3.    Susun bawang dan kentang yang dibelah, lobak merah serta buah zaiton.
4.    Bakar ayam dalam pemanggang ajaib selama 10 minit setiap permukaan pemanggang.  Dalam tempoh ini pemanggang perlu dibalik-balikkan untuk mendapat hasil pemanggangan yang sekata. (Maksimum 30 minit tempoh pemanggangan)
5.    Asingkan jus ayam yang dihasilkan semasa membakar.
6.    Setelah masak bolehlah dihidangkan bersama bahan hiasan.  Boleh dimakan dengan nasi ayam atau sebarang nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...