Ingredients
5 fresh red chillies
5 bird’s eye chillies
2 cloves of garlic
1 onion
50 grams of dried anchovies
1 inch belacan (shrimp paste)
1 tbsp lemon juice / lime juice
Sugar
Water
Olive oil
Methods
- Fry all ingredients with a little olive oil until wilted.
- Blend all ingredients. Add water if necessary.
- Heat up the olive oil.
- Sauté all ingredients until oil separated. Add lemon juice and sugar to taste.
- Cool it, served or stored it.
Bahan-bahan
5 biji cili merah segar
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 bawang besar
50 gram ikan bilis
1 inci belacan
1 sudu besar jus lemon/limau nipis
Gula
Air
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Semua bahan digoreng dengan sedikit minyak zaiton sehingga layu.
- Semua bahan dikisar sehingga agak lumat. Masukkan air jika perlu.
- Panaskan kuali dan minyak zaiton.
- Tumiskan semua bahan sehingga naik minyak. Perisakan dengan jus lemon dan gula.
- Sejukkan, boleh dihidang atau disimpan.
No comments :
Post a Comment