Ingredients
½ fresh chicken (approx. 1 kg) cut into small pieces
3 teaspoons turmeric powder
Coconut milk from 1 coconut seed
1 stalk lemongrass - pounded
Dried tamarind
Salt
Sugar
Oil for frying
Blended ingredients
15 dried chilies cut
5-10 bird’s eye chili
½ inch galangal
1 inch ginger
½ inch fresh turmeric
3 cloves of garlic
1 onion
3 candlenut
Dried tamarind
Salt
Sugar
Oil for frying
Blended ingredients
15 dried chilies cut
5-10 bird’s eye chili
½ inch galangal
1 inch ginger
½ inch fresh turmeric
3 cloves of garlic
1 onion
3 candlenut
2 stalks lemongrass
100 grams of dried shrimp
2 kaffir lime leaves (middle vein removed)
Methods
Bahan-bahan
100 grams of dried shrimp
2 kaffir lime leaves (middle vein removed)
Methods
- Chicken marinated (for about 15-30 minutes) with turmeric powder and salt.
- Sauté blended ingredients in a pan until fragrant and golden.
- Put pounded lemongrass, dried tamarind and marinated chicken and mix it well.
- Once the chicken is cooked, add coconut milk, salt and sugar to taste.
- After boiling, ready to serve.
Bahan-bahan
½ ekor ayam segar (1 kg) dipotong kecil
3 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil garam
Santan dari 1 biji kelapa
3 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil garam
Santan dari 1 biji kelapa
1 batang serai dititik
Asam keping
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan dikisar
15 cili kering dipotong
5 – 10 tangkai cili padi
½ inci lengkuas
1 inci halia
½ inci kunyit
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
3 biji buah keras
2 batang serai
100 gram udang kering
2 helai daun limau purut (dibuang urat tengah)
Langkah-langkah
Asam keping
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan dikisar
15 cili kering dipotong
5 – 10 tangkai cili padi
½ inci lengkuas
1 inci halia
½ inci kunyit
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
3 biji buah keras
2 batang serai
100 gram udang kering
2 helai daun limau purut (dibuang urat tengah)
Langkah-langkah
- Ayam diperap (selama lebih kurang 15 – 30 minit) dengan serbuk kunyit dan garam.
- Tumiskan bahan-bahan dikisar di dalam kuali sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan serai yang dititik, asam keping dan ayam yang telah diperap dan digaul rata.
- Setelah ayam masak, masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah mendidih, siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment