Beef Rendang
Ingredients
½ kg beef meat
2 tbsp turmeric powder
2 stalks lemon grass pounded
1 kaffir lime leaf
2 inch turmeric leaf finely cut
Coconut milk from 1 coconut seed
3 tablespoons kerisek (dry-fry coconut)
Dried tamarind
Sautééd spices (Cinnamon, Cardamom, Clove and Star anise)
Salt
Sugar
Oil for frying
Blended Ingredients
2 stalks of lemongrass
1 inch of ginger
1 inch galangal
1 clove fresh turmeric
20 sticks of dried chillies
10 bird’s eye chilli
100 grams of dried shrimp
3 cloves of garlic
1 onion
Sugar
Oil for frying
Blended Ingredients
2 stalks of lemongrass
1 inch of ginger
1 inch galangal
1 clove fresh turmeric
20 sticks of dried chillies
10 bird’s eye chilli
100 grams of dried shrimp
3 cloves of garlic
1 onion
3 candlenut
3 inch turmeric leaf
1 kaffir lime leaf
3 inch turmeric leaf
1 kaffir lime leaf
Methods
- Beef meat marinated with salt and turmeric powder. Set aside at least 30 minutes.
- Heat the oil in a magic grill pan. Sauté blended ingredients and four spices until fragrant.
- Add pounded lemon grass, kaffir lime leaves and dried tamarind.
- Add marinated beef meat and stir well to combine and put the lid magic grill pan close for 15 minutes.
- Once the beef is cooked, add coconut milk and let it boil.
- Add kerisek and stir well. Add salt and sugar to taste.
- Leave it on low heat for 15 minutes or until oil breaks.
- Garnish with cut turmeric leaf. Ready to be serve.
Rendang Daging
Bahan-bahan
½ kg daging lembu
2 sudu besar serbuk kunyit
2 batang serai dititik
1 helai daun limau purut
2 inci daun kunyit dipotong rampai
Santan dari 1 biji kelapa
3 sudu kerisek
Asam keping
Bahan-bahan
½ kg daging lembu
2 sudu besar serbuk kunyit
2 batang serai dititik
1 helai daun limau purut
2 inci daun kunyit dipotong rampai
Santan dari 1 biji kelapa
3 sudu kerisek
Asam keping
Rempah tumisan (Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 ulas kunyit segar
20 batang cili kering
10 batang cili padi
100 gram udang kering
3 ulas bawang putih
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 ulas kunyit segar
20 batang cili kering
10 batang cili padi
100 gram udang kering
3 ulas bawang putih
1 bawang besar
3 biji buah keras
3 inci daun kunyit
1 helai daun lemau purut
Atau boleh terus mengguna pes rendang buatan sendiri.
Langkah-langkah
3 inci daun kunyit
1 helai daun lemau purut
Atau boleh terus mengguna pes rendang buatan sendiri.
Langkah-langkah
- Daging diperap dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan sekurang-kurang 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam pemanggang. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan rempah tumisan sehingga naik bau.
- Masukkan serai dititik, daun lemau purut dan asam keping.
- Masukkan daging yang telah diperap dan dikacau sehingga sebati tutup penutup pemanggang ajaib dan biarkan selama 15 minit.
- Setelah daging masak, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan kerisik dan kacau rata. Perisakan dengan garam dan gula.
- Biarkan diatas api perlahan selama 15 minit atau sehingga pecah minyak.
- Hiaskan dengan potongan daun kunyit. Siap untuk dihidang.
As salam. Insya Allah, boleh cuba masak rendang menggunakan pemanggang ajaib. Rendang pun nampak menarik sangat kejadiannya
ReplyDeleteSalam, terima kasih singgah. Memasak rendang dengan pemanggang ajaib mudah, cepat dan sedap. Silalah mencuba.
Delete