Bone Soup Using Magic Grill Pan
Ingredients
1 kg of cow bone
5 potatoes cut into eight parts each (optional)
1 onion - sliced
2 cloves garlic - sliced
1 teaspoon homemade multi usage paste
1 tablespoon homemade ginger - garlic paste
1 inch fresh ginger
Soup seasoning parcel
Sautéed spices (cinnamon, cardamom, star anise and cloves )
1 packet of soup spice powder
2 tablespoons korma spice powder
3 tablespoons thicken coconut milk
Salt
Sugar
Fried onions
Parsley
Spring onions
Cooking/olive oil
Methods
- Boil bones with onion, garlic, ginger and soup seasoning parcel in the magic grill on medium heat for 15-20 minutes.
- Put sautéed spices, ginger - garlic paste and multipurpose paste.
- Mix soup spices and korma spices with a little water. Pour into pan. Stir well. Add potatoes.
- Close magic grill and leave for 15 minutes over medium heat.
- Add coconut milk, salt and sugar to taste.
- Once boiled and meat tender, served it with some fried onions, spring onions and parsley.
Bahan-bahan
1 kilogram tulang lembu
5 biji kentang dipotong lapan setiap satu (optional)
1 ulas bawang besar – dimayang
2 ulas bawang putih – dimayang
1 sudu teh pes pelbagai guna
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 inci halia segar
Bonjut perencah sup
Rempah tumisan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkeh)
1 bungkus serbuk sup
2 sudu rempah korma
3 sudu besar santan pekat
Garam
Gula
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Minyak masak/zaiton
Langkah-langkah
- Rebus tulang bersama bawang besar, bawang putih, halia dan sup bunjut di dalam pemanggang ajaib pada api sederhana selama 15 – 20 minit.
- Masukkan rempah tumisan, pes halia-bawang putih dan pes pelbagai guna.
- Campurkan rempah sup dan korma dengan sedikit air. Tuangkan kedalam periuk. Kacau. Masukkan kentang.
- Tutup pemanggang ajaib dan biarkan selama 15 minit di atas api sederhana.
- Masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah mendidih dan daging empuk, siap untuk dihidang dengan sedikit taburan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
No comments :
Post a Comment