Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 30 April 2014

PUDING MENTEGA ROTI MENGGUNA PEMANGGANG AJAIB / BREAD BUTTER PUDDING USING MAGIC GRILL PAN



Bread Butter Pudding Using Magic Grill Pan

Ingredients

2 loaves white bread

2 eggs
½ pack butter
1 liter of fresh milk
1 teaspoon ground nutmeg
3 tablespoons sugar
Salt
½ cup raisins
2 tablespoons almond flakes
5 dates - cut into small pieces
Grated cheddar cheese

For the sauce

3 tablespoons custard

1 tablespoon cornstarch
3 tablespoons sugar
50 grams butter
2 cups water
1 tablespoon orange juice
1 tablespoon orange zest
Pandan leaves
Salt

Methods

  1. Rub butter on the magic grill pan surface.
  2. Arrange bread to cover all surfaces.
  3. Sprinkle raisins, dates and almonds.
  4. Beat sugar and eggs until well mix.
  5. Heat milk on medium heat and add nutmeg powder.
  6. Pour in the eggs and the sugar into milk mixture, stirring until bubbling.
  7. Pour the mixture onto of bread until cover all the surface.
  8. Sprinkle with butter and cheddar cheese.
  9. Close magic grill pan and heat magic grill pan on low heat for 10 minutes, then reverse for 10 minutes.
  10. After turning into golden yellow, cut and serve with custard sauce.
Custard sauce
  1. Mix the sugar,butter, custard powder and cornstarch until smooth .
  2. Add water and stir until blended.
  3. Heat over medium heat, stir it so that the mixture not become lumpy.
  4. Add pandan leaves, orange juice and orange zest.
  5. Once the mixture thickens, add salt.
  6. Ready to eat with bread butter pudding.

Get another version here.

Puding Mentega Roti Mengguna Pemanggang Ajaib

Bahan-bahan

2 buku roti putih 

2 biji telor
½ buku mentega
1 liter susu segar
1 sudu teh serbuk buah pala
3 sudu besar gula
Garam
½ cawan kismis
2 sudu besar kepingan badam
5 ulas kurma – dipotong kecil
Keju cheddar

Untuk Sos

3 sudu besar kastard
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula
50 gram mentega2 cawan air
1 sudu besar jus oren
1 sudu besar sagatan kulit oren
Daun pandan
Garam

Langkah-langkah

  1. Sapu mentega pada permukaan pemanggang ajaib.
  2. Susun roti sehingga memenuhi semua permukaan.
  3. Taburkan kismis, kurma dan badam.
  4. Pukul gula dan telor sehingga agak naik.
  5. Panaskan susu segar dan masukkan serbuk pala.
  6. Masukkan campuran telor dan gula ke dalam susu, kacau jangan sampai menggelegak.
  7. Tuangkan campuran ke dalam bekas mengandungi roti sehingga tenggelam.
  8. Taburkan mentega dan keju cheddar.
  9. Tutup pemanggang ajaib dan panaskan pada api kecil selama 10 minit, selepas itu terbalikkan untuk 10 minit lagi.
  10. Setelah bertukar menjadi warna kuning keemasan, potong dan hidang bersama sos kastard.
Sos Kastard

  1. Campurkan gula, mentega, tepung kastard dan tepung jagung sehingga sebati.
  2. Masukkan air dan kacau sehingga bercampur rata.
  3. Panaskan di atas api sederhana, kacau supaya campuran tidak berketul.
  4. Masukkan daun pandan, jus oren dan sagatan kulit oren.
  5. Setelah campuran menjadi pekat, perisakan dengan garam.
  6. Siap untuk dipasangkan dengan bread butter pudding.

    Dapatkan versi lain di sini.

4 comments :

  1. Boleh tahu guna roti jenama apa? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Intan, terima kasih singgah. Saya gunakan roti jenama Gardenia. Boleh juga guna jenama lain dipasaran.

      Delete
  2. Terima kasih. Harap dapat sudi masukkan entri resepi lagi dari semasa ke semasa kerana saya sangat suka membaca resepi dan cara tulisan tuan/cik yang ekslusif (seperti chef :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila layari blog saya selalu. Saya akan masukkan entry sekurang-kurang 1 resepi setiap minggu. Boleh jadi follower di blog dan sila like page 'Engineers Love Cooking' di FB.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...