Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 15 March 2013

PUDING MENTEGA BAGUETTE / BAGUETTE BUTTER PUDDING

Sebahagian dari bahan-bahan / Some of the ingredients
Campuran cecair / Liquid mix
Baguette dipotong dan disusun / Arrange the sliced baguette 
Siap dicampur / The mixed
Siap untuk dibakar / Ready for baking
Baguette siap dibakar / Baked baguette butter pudding
Baguette Butter Pudding V2

Ingredients

For Baguette Butter Pudding

½ stick baguette – thinly sliced 
Butter (enough to butter baguette slices and baking dish)
4 eggs                
1 liter low fat milk (½ liter for baguette butter, ½ liter  for custard)
1 piece palm sugar (½ piece for bread butter, ½ piece for custard)
1 teaspoon vanilla essence
½ teaspoon nutmeg seed powder
50 gram chocolate chips
50 gram almond
25 gram sultanas
Orange zest
Shredded cedar cheese

For Custard

½ liter low fat milk
100 gram custard powder
50 gram corn flour
½ piece palm sugar
50 gm butter

Methods

1.     Preheat oven to 160 degrees C
2.     Lightly grease a large baking dish
3.     Cut baguette thinly and lay in dish for the best fit.
4.     In a large mixing bowl beat 4 eggs and add milk gradually.
5.     Add vanilla essence, nutmeg seed powder, palm sugar and continue to mix with whisk for 1-2 minutes or until thoroughly mixed.
6.     Pour mixture over to cover baguette.  Let the baguette become soft.
7.     Sprinkle chocolate chips, almond, orange zest, cheese and sultanas on top.
8.     Place in oven and cook for 60 - 90 minutes (check every now and again).
9.     Let stand for 10 minutes before serving with custard.
10.   For custard, mix milk, custard powder, corn flour, butter and palm sugar in pot.  Stir well on stove.
11.   Sliced bread butter pudding and pour custard on top.

Puding Mentega Baguette V2

Bahan-bahan

Untuk Puding Mentega Baguette

½ baguette - dihiris nipis
Mentega (cukup untuk baguette mentega dan kuah kastard)
4 biji telur
1 liter susu rendah lemak (½ liter untuk mentega baguette, ½ liter untuk kastard)
1 keping gula kabung (½ keping untuk mentega baguette, ½ keping untuk kastard)
1 sudu teh esen vanila
½ sudu teh serbuk biji buah pala
50 gram coklat cip
50 gram badam
25 gram kismis
Parutan kulit oren
Sagatan keju cedar

Untuk Kastard

½ liter susu rendah lemak
100 gram tepung kastard
50 gram tepung jagung
½ keping gula kabung
50 gm mentega

Langkah-langkah

1.     Panaskan oven kepada 160 darjah C.
2.     Sapu mentega pada permukaan bekas hidangan.
3.     Susun potongan baguette dalam bekas hidangan.
4.     Dalam mangkuk besar pecahkan 4 biji telur dan masukkan susu secara beransur-ansur.
5.     Tambah esen vanila, serbuk biji pala, gula kabung dan terus menggaul dengan memukul selama 1-2 minit atau sehingga bercampur rata.
6.     Tuangkan campuran meliputi baguette, sehingga baguette menjadi lembut.
7.     Taburkan cip coklat, badam, parutan kulit oren, keju dan kismis di atas permukaan.
8.     Masukkan dalam ketuhar dan bakar selama 60 - 90 minit (memeriksa sesekali untuk mengelak menjadi hangus).
9.     Keluarkan dan biarkan selama 10 minit sebelum dihidangkan dengan kastad.
10.   Untuk kastard, campurkan susu, tepung kastard, tepung jagung, mentega dan gula kabung di dalam bekas. Kacau sebati di atas dapur.
11.   Potong pudding mentega baguette dan hidangkan bersama kastard.

4 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...