Sebahagian dari bahan-bahan / Some of the ingredients
Campuran cecair / Liquid mix
Baguette dipotong dan disusun / Arrange the sliced baguette
Siap dicampur / The mixed
Siap untuk dibakar / Ready for baking
Baguette siap dibakar / Baked baguette butter pudding
Baguette Butter Pudding V2
Ingredients
For Baguette Butter Pudding
½ stick baguette –
thinly sliced
Butter (enough to
butter baguette slices and baking dish)
4
eggs
1 liter low fat milk (½
liter for baguette butter, ½ liter for
custard)
1 piece palm sugar (½
piece for bread butter, ½ piece for custard)
1 teaspoon vanilla essence
½ teaspoon nutmeg
seed powder
50 gram chocolate
chips
50 gram almond
25 gram sultanas
Orange zest
Shredded cedar cheese
For Custard
½ liter low fat milk
100 gram custard
powder
50 gram corn flour
½ piece palm sugar
50 gm butter
Methods
1.
Preheat oven to 160
degrees C
2.
Lightly grease a
large baking dish
3.
Cut baguette thinly
and lay in dish for the best fit.
4.
In a large mixing
bowl beat 4 eggs and add milk gradually.
5.
Add vanilla essence, nutmeg
seed powder, palm sugar and continue to mix with whisk for 1-2 minutes or until
thoroughly mixed.
6.
Pour mixture over to
cover baguette. Let the baguette become
soft.
7.
Sprinkle chocolate
chips, almond, orange zest, cheese and sultanas on top.
8.
Place in oven and
cook for 60 - 90 minutes (check every now and again).
9.
Let stand for 10 minutes
before serving with custard.
10.
For custard, mix milk,
custard powder, corn flour, butter and palm sugar in pot. Stir well on stove.
11.
Sliced bread butter
pudding and pour custard on top.
Puding Mentega Baguette V2
Bahan-bahan
Untuk
Puding Mentega Baguette
½
baguette - dihiris nipis
Mentega
(cukup untuk baguette mentega dan kuah kastard)
4
biji telur
1
liter susu rendah lemak (½ liter untuk mentega baguette, ½ liter untuk kastard)
1
keping gula kabung (½ keping untuk mentega baguette, ½ keping untuk kastard)
1
sudu teh esen vanila
½
sudu teh serbuk biji buah pala
50
gram coklat cip
50
gram badam
25
gram kismis
Parutan
kulit oren
Sagatan
keju cedar
Untuk
Kastard
½
liter susu rendah lemak
100
gram tepung kastard
50
gram tepung jagung
½
keping gula kabung
50
gm mentega
Langkah-langkah
1. Panaskan oven kepada
160 darjah C.
2. Sapu mentega pada
permukaan bekas hidangan.
3. Susun potongan
baguette dalam bekas hidangan.
4. Dalam mangkuk besar
pecahkan 4 biji telur dan masukkan susu secara beransur-ansur.
5. Tambah esen vanila,
serbuk biji pala, gula kabung dan terus menggaul dengan memukul selama 1-2
minit atau sehingga bercampur rata.
6. Tuangkan campuran
meliputi baguette, sehingga baguette menjadi lembut.
7. Taburkan cip coklat,
badam, parutan kulit oren, keju dan kismis di atas permukaan.
8. Masukkan dalam
ketuhar dan bakar selama 60 - 90 minit (memeriksa sesekali untuk mengelak
menjadi hangus).
9. Keluarkan dan biarkan
selama 10 minit sebelum dihidangkan dengan kastad.
10. Untuk kastard, campurkan
susu, tepung kastard, tepung jagung, mentega dan gula kabung di dalam bekas.
Kacau sebati di atas dapur.
11. Potong pudding mentega
baguette dan hidangkan bersama kastard.
nice n simple recipe..can try this later..
ReplyDeleteDon't Afraid to Try, try it.
Deletewow, nampak sangat sedap. mesti cuba ni
ReplyDeleteSalam Azie, cubalah, tambah topping untuk lebih menarik dan sedap.
Delete