Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 15 March 2013

PUDING MENTEGA BAGUETTE / BAGUETTE BUTTER PUDDING

Sebahagian dari bahan-bahan / Some of the ingredients
Campuran cecair / Liquid mix
Baguette dipotong dan disusun / Arrange the sliced baguette 
Siap dicampur / The mixed
Siap untuk dibakar / Ready for baking
Baguette siap dibakar / Baked baguette butter pudding
Baguette Butter Pudding V2

Ingredients

For Baguette Butter Pudding

½ stick baguette – thinly sliced 
Butter (enough to butter baguette slices and baking dish)
4 eggs                
1 liter low fat milk (½ liter for baguette butter, ½ liter  for custard)
1 piece palm sugar (½ piece for bread butter, ½ piece for custard)
1 teaspoon vanilla essence
½ teaspoon nutmeg seed powder
50 gram chocolate chips
50 gram almond
25 gram sultanas
Orange zest
Shredded cedar cheese

For Custard

½ liter low fat milk
100 gram custard powder
50 gram corn flour
½ piece palm sugar
50 gm butter

Methods

1.     Preheat oven to 160 degrees C
2.     Lightly grease a large baking dish
3.     Cut baguette thinly and lay in dish for the best fit.
4.     In a large mixing bowl beat 4 eggs and add milk gradually.
5.     Add vanilla essence, nutmeg seed powder, palm sugar and continue to mix with whisk for 1-2 minutes or until thoroughly mixed.
6.     Pour mixture over to cover baguette.  Let the baguette become soft.
7.     Sprinkle chocolate chips, almond, orange zest, cheese and sultanas on top.
8.     Place in oven and cook for 60 - 90 minutes (check every now and again).
9.     Let stand for 10 minutes before serving with custard.
10.   For custard, mix milk, custard powder, corn flour, butter and palm sugar in pot.  Stir well on stove.
11.   Sliced bread butter pudding and pour custard on top.

Puding Mentega Baguette V2

Bahan-bahan

Untuk Puding Mentega Baguette

½ baguette - dihiris nipis
Mentega (cukup untuk baguette mentega dan kuah kastard)
4 biji telur
1 liter susu rendah lemak (½ liter untuk mentega baguette, ½ liter untuk kastard)
1 keping gula kabung (½ keping untuk mentega baguette, ½ keping untuk kastard)
1 sudu teh esen vanila
½ sudu teh serbuk biji buah pala
50 gram coklat cip
50 gram badam
25 gram kismis
Parutan kulit oren
Sagatan keju cedar

Untuk Kastard

½ liter susu rendah lemak
100 gram tepung kastard
50 gram tepung jagung
½ keping gula kabung
50 gm mentega

Langkah-langkah

1.     Panaskan oven kepada 160 darjah C.
2.     Sapu mentega pada permukaan bekas hidangan.
3.     Susun potongan baguette dalam bekas hidangan.
4.     Dalam mangkuk besar pecahkan 4 biji telur dan masukkan susu secara beransur-ansur.
5.     Tambah esen vanila, serbuk biji pala, gula kabung dan terus menggaul dengan memukul selama 1-2 minit atau sehingga bercampur rata.
6.     Tuangkan campuran meliputi baguette, sehingga baguette menjadi lembut.
7.     Taburkan cip coklat, badam, parutan kulit oren, keju dan kismis di atas permukaan.
8.     Masukkan dalam ketuhar dan bakar selama 60 - 90 minit (memeriksa sesekali untuk mengelak menjadi hangus).
9.     Keluarkan dan biarkan selama 10 minit sebelum dihidangkan dengan kastad.
10.   Untuk kastard, campurkan susu, tepung kastard, tepung jagung, mentega dan gula kabung di dalam bekas. Kacau sebati di atas dapur.
11.   Potong pudding mentega baguette dan hidangkan bersama kastard.

Tuesday, 12 March 2013

AYAM GORENG HERBA BEREMPAH / SPICY HERBED FRIED CHICKEN


Spicy Herbs  Fried Chicken

Ingredients

1 chicken cut into small pieces
Oil for frying

Marinade Ingredients

2 tablespoons of turmeric powder
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste
2 tablespoons homemade multi-purpose paste
2 tablespoons homemade chili paste
1 tablespoon mixed herb
1 tablespoon mixed spice
1 tablespoon of curry powder
1 teaspoon ground nutmeg seed
1 tablespoon coarse ground black pepper
Salt
Sugar

Methods

1.    Wash chicken and tossed. Marinade the chicken with marinade ingredients for at least 30 minutes,
2.    Heat oil in a pan and fry the marinated chicken until golden brown.
3.    Ready to be serve.

Ayam Goreng Herba Berempah

Bahan-bahan

1 ekor ayam dipotong kecil
Minyak untuk menggoreng

Bahan perapan

2 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar pes halia-bawang putih
2 sudu besar pes pelbagai guna
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar herba campuran
1 sudu besar rempah campuran
1 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu teh serbuk biji pala
1 sudu besar serbuk kasar lada hitam
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Cuci ayam dan toskan.  Perapkan ayam menggunakan bahan perapan sekurang-kurangnya 30 minit,
2.    Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan ayam yang diperap sehingga kuning keemasan.
3.    Siap untuk dihidang.

Saturday, 9 March 2013

MACARONI GORENG RINGKAS / SIMPLE FRIED MACARONI

 

Simple Fried Macaroni

Ingredients

400 grams of macaroni - bow-tie macaroni  used
1 onion - sliced
3 garlic - sliced
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multipurpose paste
5 tablespoons homemade chili paste
100 grams of chicken cut into cubes
2 nos. crabs sticks - cut cubed 
Tomato sauce
Chili sauce
Olive oil
Salt
Sugar
Fried onions
Parsley
Spring onions

Methods

1.    Boil macaroni according to the manufacturer's directions and drain.
2.    Heat the olive oil in a pan and sauté the onion, garlic, ginger-garlic paste, multi-purpose paste and chili paste until fragrant.
3.    Add the chicken, crabs stick, tomato sauce and chili sauce.
4.    Season it with salt and sugar.
5.    Pour macaroni and mix evenly.
6.    Ready to serve and garnished with fried onion, parsley and spring onion.
  
Macaroni Goreng Ringkas

Bahan-bahan

400 grams macaroni – rebus dan toskan  (macaroni  bow-tie digunakan)
1 bawang besar dimayang
3 bawang putih dimayang
1 sudu teh pes halia-bawang putih buatan sendiri
1 sudu teh pes pelbagai guna buatan sendiri
5 sudu besar pes kisaran cili
100 gram isi ayam dipotong kiub
2 bil. batang isi ketam dipotong kiub 
Sos tomato
Sos cili
Minyak zaiton
Garam
Gula
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang

Langkah-langkah

1.    Rebuskan macaroni mengikut arahan pengeluar dan toskan.
2.    Panaskan minyak zaiton dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna dan pes kisaran cili sehingga naik bau.
3.    Masukkan isi ayam, batang isi ketam, sos tomato dan sos cili.
4.    Perisakan dengan garam dan gula.
5.    Masukkan macaroni dan gaul sekata.
6.    Siap dihidang dengan hiasan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Wednesday, 6 March 2013

MASAK LEMAK CILI PADI DAGING SELASIH / BEEF IN HOT CREAMY SAUCE AND BASIL





Beef in Hot Creamy Sauce and Basil

Ingredients

½ kg beef cut in 1-inch chunks
10 -15 basil leaves
2 potatoes cut into wedges
1 ginger flower finely cut

The materials crushed / blended

5 to 10 bird’s eye chilli (quantity depending on the level of hotness)
½ turmeric leaves
1 sprig basil
4 cloves of garlic
1 inch cekur
1 inch turmeric
1 inch of ginger

Other mixed materials

50 ml palm milk
1 tablespoon multi-purpose paste
1 teaspoon of turmeric powder
Salt
Sugar

Methods

1.    Pour water in a pot and add blended ingredients, multi-purpose paste and turmeric powder, mix thoroughly.
2.    Add beef and potatoes, cook until soft and tender.
3.    Pour palm milk and stir. After boiling, put basil leaves and ginger flower, stir until well blended. Season it with salt and sugar.
4.    Ready to served with rice.

Masak Lemak Cili Padi Daging dan Daun Selasih

Bahan-bahan

½ kg daging lembu dipotong ketulan 1 inci
10 -15 daun selasih
2 biji kentang dipotong wedges
1 kuntum bunga kantan dimayang

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar
5 – 10 biji cili padi (bergantung kepada tahap kepedasan)
½ helai daun kunyit
1 tangkai daun selasih
4 ulas bawang putih
1 inci cekur
1 inci kunyit
1 inci halia

Bahan-bahan campuran lain
50 ml santan sawit
1 sudu besar pes serbaguna
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Isikan air dalam periuk dan masukkan bahan dikisar, serbuk kunyit dan pes serbaguna, kacau sehingga sebati.
2.    Masukkan daging dan kentang, biarkan sehingga lembut.
3.    Masukkan santan sawit dan kacau.  Setelah mendidih masukkan bunga kantan, daun selasih dan kacau sehingga sebati. Perisakan dengan garam dan gula.
4.    Setelah semua sebati siap untuk dihidang bersama nasi.

Saturday, 2 March 2013

MACARONI BAKAR BERKEJU / BAKED MACARONI CHEESE

Macaroni yang dicampur dengan sos béchamel / Macaroni mixed with béchamel sauce
Dilapis dengan keju mozzarella / Mozzarella cheese as a topping
Dilapis dengan kepingan keju cheddar / Lay sliced cheddar cheese as topping
Selapas dibakar / After baking
Baked Macaroni Cheese V2

Ingredients

500 grams macaroni - boil according to the manufacturer's instructions until tender

Ingredients for béchamel sauce

2 tablespoons butter
500 ml fresh milk (evaporated milk can also be used)
2 cups multi-purpose flour
½ cup shredded mozzarella cheese
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon spice mixture

Topping Ingredients

1 cup mozzarella cheese
6 slices cheddar cheese
Thinly sliced ​​tomatoes

Methods

For béchamel sauce

1.    Melt butter in a pan and add multi-purpose flour. Stir until the flour brown.
2.    Add the fresh milk and shredded mozzarella cheese.
3.    Put nutmeg powder, mixed spices and salt. Continue to stir.

For macaroni cheese

1.    Preheat oven at 170 degrees Celsius.
2.    Prepare macaroni in the baking container. Pour the béchamel sauce over the macaroni and stir until it becomes so well mixed.
3.    Compresses slightly and sprinkle mozzarella cheese, tomatoes and cheddar cheese.
4.    Bake the mixture for 30 minutes or until cheese become golden yellow.
5.    Slice and serve.

Macaroni Bakar Berkeju

Bahan-bahan

500 grams macaroni direbus mengikut arahan pembuat sehingga lembut

Bahan-bahan bagi sos béchamel

2 sudu besar mentega
500 ml susu segar (susu isian sejat juga boleh digunakan)
2 cawan tepung pelbagai guna
½ cawan keju mozzarella disagat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh rempah campuran

Bahan-bahan tabur

1 cawan keju mozzarella
6 keping keju cheddar
Tomato dipotong nipis

Langkah-langkah

Untuk sos béchamel

1.    Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan tepung pelbagai guna.  Kacau sehingga tepung menjadi keperangan.
2.    Masukkan susu segar dan sagatan keju mozzarella.
3.    Masukkan serbuk pala, rempah campuran dan garam.  Teruskan mengacau.

Untuk macaroni berkeju

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius.
2.    Sediakan macaroni dalam bekas pembakar.  Tuang sos béchamel ke atas macaroni dan kacau sehingga menjadi agar keras.
3.    Padatkan sedikit dan taburkan keju mozzarella, tomato dan keju cheddar.
4.    Bakar selama 30 minit atau sehingga keju menjadi kuning keemasan.
5.    Potong dan hidangkan.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...