Macaroni yang dicampur dengan sos béchamel / Macaroni mixed with béchamel sauce
Dilapis dengan keju mozzarella / Mozzarella cheese as a topping
Dilapis dengan kepingan keju cheddar / Lay sliced cheddar cheese as topping
Selapas dibakar / After baking
Baked
Macaroni Cheese V2
Ingredients
500 grams macaroni - boil according to
the manufacturer's instructions until tender
Ingredients for béchamel sauce
2 tablespoons butter
500 ml fresh milk (evaporated milk can
also be used)
2 cups multi-purpose flour
½ cup shredded mozzarella cheese
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon spice mixture
Topping Ingredients
1 cup mozzarella cheese
6 slices cheddar cheese
Thinly sliced tomatoes
Methods
For béchamel sauce
1.
Melt butter in
a pan and add multi-purpose flour. Stir until the flour brown.
2.
Add the fresh
milk and shredded mozzarella cheese.
3.
Put nutmeg
powder, mixed spices and salt. Continue to stir.
For macaroni cheese
1.
Preheat oven
at 170 degrees Celsius.
2.
Prepare
macaroni in the baking container. Pour the béchamel sauce over the macaroni and
stir until it becomes so well mixed.
3.
Compresses
slightly and sprinkle mozzarella cheese, tomatoes and cheddar cheese.
4.
Bake the
mixture for 30 minutes or until cheese become golden yellow.
5.
Slice and
serve.
Macaroni Bakar Berkeju
Bahan-bahan
500
grams macaroni direbus mengikut arahan pembuat sehingga lembut
Bahan-bahan
bagi sos béchamel
2
sudu besar mentega
500
ml susu segar (susu isian sejat juga boleh digunakan)
2
cawan tepung pelbagai guna
½
cawan keju mozzarella disagat
1
sudu teh garam
1
sudu teh serbuk pala
1
sudu teh rempah campuran
Bahan-bahan
tabur
1
cawan keju mozzarella
6
keping keju cheddar
Tomato
dipotong nipis
Langkah-langkah
Untuk
sos béchamel
1. Cairkan
mentega di dalam kuali dan masukkan tepung pelbagai guna. Kacau sehingga tepung menjadi keperangan.
2. Masukkan susu
segar dan sagatan keju mozzarella.
3. Masukkan
serbuk pala, rempah campuran dan garam.
Teruskan mengacau.
Untuk
macaroni berkeju
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius.
2. Sediakan
macaroni dalam bekas pembakar. Tuang sos
béchamel ke atas macaroni dan kacau sehingga menjadi agar keras.
3. Padatkan
sedikit dan taburkan keju mozzarella, tomato dan keju cheddar.
4. Bakar selama
30 minit atau sehingga keju menjadi kuning keemasan.
5. Potong dan
hidangkan.
Meriah Cheese dia musti sedap kan :)
ReplyDeleteAlhamdulullah, memang sedap..
ReplyDelete