Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 2 March 2013

MACARONI BAKAR BERKEJU / BAKED MACARONI CHEESE

Macaroni yang dicampur dengan sos béchamel / Macaroni mixed with béchamel sauce
Dilapis dengan keju mozzarella / Mozzarella cheese as a topping
Dilapis dengan kepingan keju cheddar / Lay sliced cheddar cheese as topping
Selapas dibakar / After baking
Baked Macaroni Cheese V2

Ingredients

500 grams macaroni - boil according to the manufacturer's instructions until tender

Ingredients for béchamel sauce

2 tablespoons butter
500 ml fresh milk (evaporated milk can also be used)
2 cups multi-purpose flour
½ cup shredded mozzarella cheese
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon spice mixture

Topping Ingredients

1 cup mozzarella cheese
6 slices cheddar cheese
Thinly sliced ​​tomatoes

Methods

For béchamel sauce

1.    Melt butter in a pan and add multi-purpose flour. Stir until the flour brown.
2.    Add the fresh milk and shredded mozzarella cheese.
3.    Put nutmeg powder, mixed spices and salt. Continue to stir.

For macaroni cheese

1.    Preheat oven at 170 degrees Celsius.
2.    Prepare macaroni in the baking container. Pour the béchamel sauce over the macaroni and stir until it becomes so well mixed.
3.    Compresses slightly and sprinkle mozzarella cheese, tomatoes and cheddar cheese.
4.    Bake the mixture for 30 minutes or until cheese become golden yellow.
5.    Slice and serve.

Macaroni Bakar Berkeju

Bahan-bahan

500 grams macaroni direbus mengikut arahan pembuat sehingga lembut

Bahan-bahan bagi sos béchamel

2 sudu besar mentega
500 ml susu segar (susu isian sejat juga boleh digunakan)
2 cawan tepung pelbagai guna
½ cawan keju mozzarella disagat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh rempah campuran

Bahan-bahan tabur

1 cawan keju mozzarella
6 keping keju cheddar
Tomato dipotong nipis

Langkah-langkah

Untuk sos béchamel

1.    Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan tepung pelbagai guna.  Kacau sehingga tepung menjadi keperangan.
2.    Masukkan susu segar dan sagatan keju mozzarella.
3.    Masukkan serbuk pala, rempah campuran dan garam.  Teruskan mengacau.

Untuk macaroni berkeju

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius.
2.    Sediakan macaroni dalam bekas pembakar.  Tuang sos béchamel ke atas macaroni dan kacau sehingga menjadi agar keras.
3.    Padatkan sedikit dan taburkan keju mozzarella, tomato dan keju cheddar.
4.    Bakar selama 30 minit atau sehingga keju menjadi kuning keemasan.
5.    Potong dan hidangkan.

2 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...