Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 1 April 2013

AYAM PANSOH / PANSOH CHICKEN





Pansuh Chicken
(Without the use of bamboo)

Ingredients

½ chicken cut into small pieces
1 cup water
Salt

Coarsely Pounded Ingredients

2 inches of ginger
1 inch of galangal
2 stalks lemongrass
3 inch ginger flower
4 cloves of garlic
6 shallots

Additional Ingredients

4 inch round cut fresh bamboo shoots
Tapioca shoots
Fern shoots

Methods

1.    Washed and drained chicken.
2.    Mix the coarsely ground ingredients in a container filled with chicken.
3.    Squeezed salt together tapioca shoots and fern shoots.
4.    Mix well all ingredients and season with salt.
5.    Add the mixture to the pot and steamed. (Original recipe cooked in bamboo like sticky rice in bamboo cylinder).
6.    Once blended and cooked, served it with rice.

Ayam Pansuh
(tanpa mengguna buluh)

Bahan-bahan

½ ekor ayam dipotong kecil
1 cawan air
Garam

Bahan ditumbuk kasar

2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
3 inci bunga kantan
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

Bahan sayuran

4 inci rebung segar dipotong bulat
Pucuk ubi
Pucuk paku

Langkah-langkah

1.    Ayam dicuci dan toskan.
2.    Gaulkan bahan yang ditumbuk kasar di dalam bekas yang diisi ayam.
3.    Ramaskan garam bersama pucuk ubi dan pucuk paku.
4.    Gaulkan semua bahan sehingga sebati,  perisakan dengan garam.
5.    Masukkan bahan campuran ke dalam periuk dan dikukus.  (Resepi asal dimasak dalam buluh seperti lemang).
6.    Setelah sebati dan masak, boleh dihidang bersama nasi.

Thursday, 28 March 2013

MASAK KICAP BEREMPAH AYAM / FRIED CHICKEN IN SPICY SOY SAUCE



Fried Chicken in Spicy Soy Sauce

Ingredients

½ chicken cut small
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoons homemade chili paste
1 tablespoons curry powder (meat / fish)
2 potatoes cut wedges
1 onion cut round
Tempe
2 stalks dried chilies
1 / 2 cups soy sauce (sweet-creamy / creamy)
Salt
Sugar 
Olive oil 
Water

Methods 

1.      Marinate chicken with turmeric powder, curry powder, garlic-ginger paste and salt.  Put aside for 15 – 30 minutes.
2.      Heat pan and pour olive oil 
3.      Fry marinated chicken. Put aside.
4.      Fry potato. Put aside.
5.      Fry tempe. Put aside.
6.      Fry dried chillies.  Put aside.
7.      Sauté blended ingredients until fragrant. Put curry powder.
8.      After well mixed and crisp, pour soy sauce and some water.
9.      After boiling put fried chicken, fried potatoes, fried tempe, fried dried chillies and cut round onion.
10.  Add salt and sugar to taste. Mix until well mixed.
11.  Ready to be served.
  
Ayam Masak Kicap Berempah

Bahan-bahan

½ ekor ayam potong kecil
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu teh pes halia-bawang putih kisar
1 sudu besar cili kisar 
1 sudu besar serbuk kari (daging/ikan)
2 biji kentang dipotong wedges
1 biji bawang besar dipotong bulat
Tempe
2 tangkai cili kering
1/2 cawan kicap (lemak manis / lemak)
Garam
Gula 
Minyak zaitun 
Air

Langkah-langkah 

1.      Perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari, pes halia-bawang putih dan garam.  Ketepikan.
2.      Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun. 
3.      Goreng ayam yang diperap.  Ketepikan.
4.      Goreng kentang.  Ketepikan.
5.      Goreng tempe.  Ketepikan.
6.      Goreng cili kering.  Ketepikan.
7.      Tumis bahan kisar sehingga naik bau.  Masukkan rempah kari.
8.      Setelah sebati dan garing, masukkan kicap dan sedikit air.
9.      Setelah mendidih masukan ayam goreng, kentang goreng, tempe goring, cili kering goreng dan bawang yang dipotong bulat.
10.  Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul sehingga sebati.
11.  Siap untuk dihidang.

Tuesday, 26 March 2013

REMPAH DAN NASI KABSHA / HOMEMADE KABSHA SPICE AND RICE

Rempah yang digunakan / Spices used
Selepas dicampur menjadi rempah kabsha / Kabsha spice mix
Penyediaan 'broath' ayam / Preparing chicken broath
Bahan untuk nasi kabsha / Ingredients used for kabsha rice
Bawang, bawang putih, kentang, terung, kismis dan badam / Onion, garlic, potato, eggplant, raisin and almond 
Beras yang digaul dengan rempah kabsha / Rice mixed with kabsha spice
Air rebusan ayam / Chicken broth
Ayam setelah direbus dengan rempah / Chicken boiled with kabsha spices
Semua bahan disusun dalam periuk sebelum dilapis dengan beras / All ingredients arranged in pot before putting spiced rice
Nasi dimasak / Cooking rice
Set nasi kabsha / Kabsha rice set
Chicken Kabsha Rice

Ingredients

For kabsha spices

1 tablespoon cloves powder
1 tablespoon black pepper powder
1 tablespoon fennel seeds powder
1 tablespoon cumin powder
2 tablespoon coriander powder
1 tablespoon cardamom powder
1 tablespoon star anise powder
1 tablespoon chili powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon nutmeg seed powder

For kabsha rice

4 cups basmati rice
1 chicken cut into small pieces
5 tablespoons of the kabsha spice mixture (3 spoons mix with chicken, 2 spoons mix with tossed rice)
5-6 cups of chicken broth
1 onion sliced
4 cloves of garlic sliced
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste (1 tablespoon to mix with chicken and one for rice)
1 tomato cut into cubes
1 tablespoon raisins
1 tablespoon almond flakes
1 potato cut round
1 eggplant cut round
Pandan leaves
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

For kabsha spices

1.    Mixed all spices ingredients evenly. Ready to use.
2.    Keep the mixed spices in an airtight container for later use.

For kabsha rice

1.    Rice washed and soaked for 30 minutes. After tossed mix the rice with kabsha spice.
2.    Heat the olive oil and sauté the onion, ginger-garlic, tomatoes, kabsha spice.
3.    Once fragrant, add the chicken and stir briefly. Once well mixed add water and let it boil.
4.    Fry eggplant and potatoes and set aside.
5.    In the electric rice cooker, arrange the fried eggplant, fried potatoes, onions and boiled chicken.
6.    Covered all arranged ingredients with rice and add chicken broth until the rice submerged. Put pandan leaves. Cover the pot. Turn on the switch.
7.    Once cooked, let it rest for a while. Put the pot upside down on the tray and remove the rice is cooked slowly.
8.    Ready to be served with salsa salad and dalca.

Nasi Kabsha Ayam

Bahan-bahan

Untuk rempah kabsha

1 sudu makan serbuk bunga cengkih
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk buah pelaga
1 sudu makan serbuk bunga lawang
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu the serbuk biji pala

Untuk nasi kabsha

4 cawan beras basmathi
1 ekor ayam dipotong kecil
5 sudu besar rempah kabsha (3 sudu digaul bersama ayam, 2 sudu digaul bersama beras)
5-6 cawan air rebusan ayam
1 bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
2 sudu besar pes halia bawang putih (1 sudu untuk rebusan ayam dan 1 untuk nasi)
1 biji tomato dipotong kiub
1 sudu besar kismis
1 sudu besar kepingan badam
1 biji kentang dipotong bulat
1 terung dipotong bulat
Daun pandan
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

Untuk rempah kabsha

1.    Semua bahan dicampur rata. Sedia untuk digunakan.
2.    Simpan campuran rempah di dalam bekas kedap udara.
  
Untuk nasi kabsha

1.    Beras dicuci dan direndam selama 30 minit.  Selepas ditos gaulkan beras dengan rempah kabsha.
2.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih, tomato, rempah kabsha.
3.    Setelah naik bau, masukkan ayam dan gaul seketika.  Setelah sebati masukkan air dan biarkan mendidih.
4.    Terung dan kentang digoreng dan diketepikan.
5.    Di dalam periuk nasi elektrik, susun terung yang digoreng, kentang yang digoreng, bawang besar dan ayam yang telah direbus.
6.    Litupi semua yang disusun dengan beras dan masukkan air sehingga beras tenggelam.  Masukkan daun pandan.  Tutup periuk.  Hidupkan suis.
7.    Setelah masak biarkan seketika.  Terbalikkan periuk di atas dulang dan keluarkan nasi yang masak secara perlahan-lahan.
8.    Siap untuk dihidang bersama salad salsa dan dalca.

Monday, 18 March 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE AYAM / CHICKEN SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-bahan untuk sos pasta / Ingredients for pasta sauces
Semua bahan dipanaskan / All ingredients heated
Sos pasta buatan sendiri / Homemade pasta sauces added
Siap untuk dimakan / Ready to eat
Chicken Spaghetti Bolognese

Ingredients
 
1 package spaghetti boiled
400 grams of minced chicken
250 grams of button mushrooms
1 large onion cut into cubes
2 tablespoons homemade chili paste
2 stalks frankfurters thinly slice
1 teaspoon of dried herb mix
1 teaspoon black pepper
5 basil leaves
1 bay leaf
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

1.    Heat the olive oil and sauté the onion, ginger, garlic and chili paste.
2.    Put minced chicken and stir until it becomes white.
3.    Put button mushrooms and frankfurters. Continue mixing until well blended.
4.    Pour tomato sauce into the mixture and stirred.
5.    Put basil leaves, dried herb mix, black pepper and bay leaf.
6.    Season it with salt and sugar. Stir until boiling.
7.    Place spaghetti on a plate and pour over with spaghetti sauce.
8.    Serve it with homade meatball.

Spaghetti Bolognese Ayam

Bahan-bahan

1 bungkus spaghetti direbus
400 grams daging ayam kisar
250 grams cendawan butang
1 bawang besar dipotong kiub
2 batang frankfurters dipotong nipis
1 sudu teh herba campuran kering
1 sudu teh lada hitam
5 helai daun selasih
1 helai daun bay
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih dan pes kisaran cili.
2.    Masukkan daging ayam kisar dan kacau sehingga menjadi putih.
3.    Masukkan cendawan butang dan frankfurters.  Terus menggaul sehingga sebati.
4.    Masukkan sos tomato ke dalam campuran dan dikacau.
5.    Masukkan daun selasih, herba campuran kering, lada hitam dan daun bay.
6.    Perisakan dengan garam dan gula.  Kacau sehingga mendidih.
7.    Letakkan spaghetti di dalam bekas dan siramkan dengan kuah spaghetti.
8.    Hidangkan bersama bebola daging buatan sendiri.  

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...