Rempah yang digunakan / Spices used
Selepas dicampur menjadi rempah kabsha / Kabsha spice mix
Penyediaan 'broath' ayam / Preparing chicken broath
Bahan untuk nasi kabsha / Ingredients used for kabsha rice
Bawang, bawang putih, kentang, terung, kismis dan badam / Onion, garlic, potato, eggplant, raisin and almond
Beras yang digaul dengan rempah kabsha / Rice mixed with kabsha spice
Air rebusan ayam / Chicken broth
Ayam setelah direbus dengan rempah / Chicken boiled with kabsha spices
Semua bahan disusun dalam periuk sebelum dilapis dengan beras / All ingredients arranged in pot before putting spiced rice
Nasi dimasak / Cooking rice
Set nasi kabsha / Kabsha rice set
Chicken
Kabsha Rice
Ingredients
For kabsha spices
1 tablespoon cloves powder
1 tablespoon black pepper powder
1 tablespoon fennel seeds powder
1 tablespoon cumin powder
2 tablespoon coriander powder
1 tablespoon cardamom powder
1 tablespoon star anise powder
1 tablespoon chili powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon nutmeg seed powder
For kabsha rice
4 cups basmati rice
1 chicken cut into small pieces
5 tablespoons of the kabsha spice
mixture (3 spoons mix with chicken, 2 spoons mix with tossed rice)
5-6 cups of chicken broth
1 onion sliced
4 cloves of garlic sliced
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste (1
tablespoon to mix with chicken and one for rice)
1 tomato cut into cubes
1 tablespoon raisins
1 tablespoon almond flakes
1 potato cut round
1 eggplant cut round
Pandan leaves
Salt
Sugar
Olive oil
Methods
For kabsha spices
1.
Mixed all
spices ingredients evenly. Ready to use.
2.
Keep the mixed
spices in an airtight container for later use.
For kabsha rice
1.
Rice washed
and soaked for 30 minutes. After tossed mix the rice with kabsha spice.
2.
Heat the olive
oil and sauté the onion, ginger-garlic, tomatoes, kabsha spice.
3.
Once fragrant,
add the chicken and stir briefly. Once well mixed add water and let it boil.
4.
Fry eggplant
and potatoes and set aside.
5.
In the electric
rice cooker, arrange the fried eggplant, fried potatoes, onions and boiled
chicken.
6.
Covered all
arranged ingredients with rice and add chicken broth until the rice submerged.
Put pandan leaves. Cover the pot. Turn on the switch.
7.
Once cooked,
let it rest for a while. Put the pot upside down on the tray and remove the
rice is cooked slowly.
8.
Ready to be
served with salsa salad and dalca.
Nasi Kabsha Ayam
Bahan-bahan
Untuk
rempah kabsha
1
sudu makan serbuk bunga cengkih
1
sudu makan serbuk lada hitam
1
sudu makan serbuk jintan manis
1
sudu makan serbuk jintan putih
2
sudu makan serbuk ketumbar
1
sudu makan serbuk buah pelaga
1
sudu makan serbuk bunga lawang
1
sudu makan serbuk cili
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu the serbuk biji pala
Untuk
nasi kabsha
4
cawan beras basmathi
1
ekor ayam dipotong kecil
5
sudu besar rempah kabsha (3 sudu digaul bersama ayam, 2 sudu digaul bersama
beras)
5-6
cawan air rebusan ayam
1
bawang besar dimayang
4
ulas bawang putih dimayang
2
sudu besar pes halia bawang putih (1 sudu untuk rebusan ayam dan 1 untuk nasi)
1
biji tomato dipotong kiub
1
sudu besar kismis
1
sudu besar kepingan badam
1
biji kentang dipotong bulat
1
terung dipotong bulat
Daun
pandan
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
Untuk
rempah kabsha
1. Semua bahan
dicampur rata. Sedia untuk digunakan.
2. Simpan
campuran rempah di dalam bekas kedap udara.
Untuk
nasi kabsha
1. Beras dicuci
dan direndam selama 30 minit. Selepas
ditos gaulkan beras dengan rempah kabsha.
2. Panaskan
minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih, tomato, rempah kabsha.
3. Setelah naik
bau, masukkan ayam dan gaul seketika.
Setelah sebati masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Terung dan
kentang digoreng dan diketepikan.
5. Di dalam
periuk nasi elektrik, susun terung yang digoreng, kentang yang digoreng, bawang
besar dan ayam yang telah direbus.
6. Litupi semua
yang disusun dengan beras dan masukkan air sehingga beras tenggelam. Masukkan daun pandan. Tutup periuk.
Hidupkan suis.
7. Setelah masak
biarkan seketika. Terbalikkan periuk di
atas dulang dan keluarkan nasi yang masak secara perlahan-lahan.
8. Siap untuk
dihidang bersama salad salsa dan dalca.
No comments :
Post a Comment