Sedia untuk dihantar / Ready to deliver
Marble
Cheese Red Velvet Cake
(Source : Dari Dapur CT)
Ingredients
250 gm cake flour (we used superfine flour)
200 gm butter
1/2 tsp salt
160 gm castor sugar
2 grade A eggs
1 tsp vanilla essence
240 ml buttermilk
4 tsp red colouring
1 tsp vinegar (we used lemon juice)
1 tsp sodium bicarbonate
(we added 3 tbs cocoa powder)
Marble Cheese Topping
250
gm cream cheese
¾
cup sugar
1
grade B egg
Methods
Cake
1. Prepare buttermilk by mixing 1 cup
fresh milk (we replaced with evaporated milk) with 1 tsp lemon juice. Let it
mix for 10 - 15 minutes.
2. Preheat oven at 180 deg Celsius.
Grease the pan with butter
3. In a mixing bowl, put sugar and butter
and beat it well until soft for about 1 - 2 minutes.
4. Add eggs one by one and beat it until
the mixture expand.
5. In the buttermilk bowl add red
colouring and mix it.
6. Reduced the mixer speed and pour the
mixture of flour and cocoa with buttermilk alternately.
7. In a small bowl, mix sodium
bicarbonate with lemon juice until bubbling. Immediately pour into cake
mixture.
8. Pour the mixture into greased pan and
bake it for 30 - 40 minutes.
9. Spread cream frosting on top of the on
portion cake and combine it with another portion on top of it.
10. Spread and decorate the cake with
cream frosting.
Marble cheese
1. Whisked cream
cheese and sugar. Add egg.
2. Lay on top
baked cake.
3. Design the
pattern with separated mixture. Bake again.
Kek Baldu Merah Marble Cheese
Bahan-bahan
250 gm tepung kek (kami menggunakan tepung halus)
200 gm mentega
1/2 sudu kecil garam
160 gm gula kastor
2 gred A telur
1 sudu kecil esen vanilla
240 ml mentega-susu
4 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil cuka (kami menggunakan jus lemon)
1 sudu teh natrium bikarbonat
(kami tambah 3 sudu makan serbuk koko)
Topping
Keju
250
gm krim keju
¾
cawan gula
1
gred B telur
Langkah-langkah
Kek
1.
Menyediakan mentega-susu dengan
mencampurkan 1 cawan susu segar (kami gantikan dengan susu cair) dengan 1
sudu the jus lemon. Biarkan ia bercampur selama 10 – 15 minit.
2.
Panaskan oven pada suhu
180 darjah Celsius. Gris bahagian dalam acuan dengan
mentega.
3.
Dalam mangkuk, letakkan gula
dan mentega dan pukul dengan baik sehingga lembut selama
lebih kurang 1 - 2 minit.
4.
Tambah telur satu persatu dan
pukul sehingga campuran itu berkembang.
5.
Di dalam
mangkuk mentega-susu tambah pewarna merah dan kacau.
6.
Dikurangkan kelajuan pengadun dan tuangkan
adunan tepung dan koko dengan mentega berselang-seli.
7.
Dalam sebuah mangkuk kecil,
campurkan sodium bikarbonatdengan jus lemon
sehingga berbuih. Tuangkan segera ke dalam adunan kek.
8.
Tuangkan adunan ke
dalam kuali yang disapu mentega dan bakar
selama 30 - 40 minit.
9.
Sapukan aising krim di
atas kek bahagian atas dan menggabungkan dengan bahagian
lain di atasnya.
10. Sapu
dan menghias kek dengan aising krim.
Untuk
Keju
1. Putar keju
krim dan gula. Masukkan telur.
2. Tuangkan dan
ratakan ke atas kek yang telah dibakar.
3. Merekabentuk
corak dengan campuran yang diasingkan. Bakar lagi.
teringin sgt benda nie..susah tul nk carik :D
ReplyDeleteDelima Zamrud, dah ada resepi, silalah mencuba. Another version at http://cooking-engineer.blogspot.com/2012/02/red-velvet-cake.html#axzz1xREZF9K2.
ReplyDeleteinsyaallah d5 akan cube, terima kasih ek kongsi resepi :D
ReplyDelete